Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2020,
14.39

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

35

Natisni članek

Slovenija NIJZ regije Koronavirus

Petek, 16. 10. 2020, 14.39

3 leta, 6 mesecev

Rdečih že devet regij: ti ukrepi stopijo v veljavo v soboto #grafika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

35

Rdeče regije | Rdečih je že devet od skupaj 12 slovenskih statističnih regij. | Foto Siol.net

Rdečih je že devet od skupaj 12 slovenskih statističnih regij.

Foto: Siol.net

Na rdečem seznamu po pojavnosti okužb sta poleg sedmih slovenskih statističnih regij še dve regiji, ki sta bili prej oranžni. To sta podravska in pomurska regija, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Skupaj je tako rdečih že devet od 12 slovenskih statističnih regij. Vlada je prek Facebooka sporočila, da bodo vsi začasni ukrepi v podravski in pomurski regiji začeli veljati v soboto.

Po podatkih NIJZ so mejo 140 okuženih na sto tisoč prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli v devetih od 12 regij. Dodatno sta se na seznamu rdečih znašli še pomurska in podravska regija, na oranžnem seznamu pa ostajajo primorsko-notranjska, goriška in obalno-kraška regija.

 

V tistih regijah, ki so uvrščene na rdeči seznam, velja splošna prepoved združevanja, prav tako je prepovedano gibanje med temi regijami. Uvrstitev na rdeči seznam tudi pomeni, da se v omenjenih regijah zaprejo gostinski lokali in fitnesi, zaščitne maske pa so obvezne tudi na prostem, poroča STA. Veljavnost ukrepov se bo za regije spreminjala glede na zadnje objavljene podatke NIJZ o stopnji okužb v posamezni regiji. NIJZ bo te podatke objavljal predvidoma enkrat tedensko na spletni strani in v Uradnem listu.

Vlada: V podravski in pomurski regiji začasni ukrepi v veljavo v soboto

Vlada je na svoji strani na Facebooku popoldne sporočila, da v podravski in pomurski regiji začasni ukrepi začnejo veljati v soboto, 17. oktobra. V preostalih rdečih statističnih regijah pa že velja prepoved prehajanja iz regij, razen izjem, prepoved vseh prireditev, shodov, porok in verskih obredov, zaščitne maske pa so obvezne tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih.

‼️ [PODRAVSKA IN POMURSKA REGIJA PRAV TAKO RDEČI] ‼️ V obeh regijah, ki sta se zadnji znašli na rdečem seznamu...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Petek, 16. oktober 2020

Od 17. oktobra pa v vseh rdečih regijah veljajo naslednji začasni ukrepi: prepoved ponujanja športno-rekreativnih storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih, pri čemer so izjeme športna tekmovanja in treningi za registrirane športnike, prepoved gostinskih dejavnosti v gostinskih obratih (gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari), razen v nastanitvenih obratih, kjer je dovoljena le sedeča postrežba. Omejitev ne velja za osebni prevzem jedi in pijač. V prostoru frizerskih in kozmetičnih salonov je lahko naenkrat le ena stranka, je sporočila vlada.

Uvrstitev na rdeči seznam med drugim pomeni, da se v omenjenih regijah zaprejo gostinski lokali in fitnesi, zaščitne maske pa so obvezne tudi na prostem. | Foto: STA , Uvrstitev na rdeči seznam med drugim pomeni, da se v omenjenih regijah zaprejo gostinski lokali in fitnesi, zaščitne maske pa so obvezne tudi na prostem. Foto: STA ,

Za regije, ki niso rdeče, pa velja, da se število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih ter fitnes centrih in zaprtih športnih objektih omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Opravljanje gostinske dejavnosti  je dovoljeno med 6. in 22.30 uro, so popoldne sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Policisti bodo prehajanje regij nadzorovali v okviru svojih rednih nalog

Policisti bodo upoštevanje odloka, ki od danes omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami, nadzorovali v okviru svojih rednih oblik dela na terenu. Policija za to ni angažirala dodatnih sil. Glob za kršitve odlokov sicer ne izrečejo policisti, ampak o prekršku obvestijo zdravstveni inšpektorat.

Za uveljavljanje izjem so potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin. Kot je ob predstavitvi novih ukrepov na četrtkovi novinarski konferenci napovedal notranji minister Aleš Hojs, je prehode z naključnimi nadzori nadzorovala policija.

"To pomeni, da če bo policist med izvajanjem svoje redne naloge pri nadzoru cestnega prometa hkrati ugotovil tudi kršitev iz odlokov, bo osebo na to opozoril, jo seznanil, izrazil pričakovanje, da s kršitvijo preneha in z načelom sorazmernosti o tem obvestil zdravstveni inšpektorat," je opisal Boris Rojs, vodja oddelka za javni red in mir na Generalni policijski upravi. Inšpektorar je namreč pristojen za izreko glob, saj so odloki izdani na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

Kot pravi Rojs, bodo policisti upoštevanje določb iz odloka "ugotavljali spotoma". "Ne vidimo razloga, da bi policija izvajala blokadna mesta in intenzivne kontrolne točke z namenom lovljenja ljudi, ki prehajajo med regijami", je zatrdil.

Preberite še:

Pokopališče Žalec
Novice V katerih primerih lahko kljub omejitvam gremo v drugo regijo #video
Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice Gostinski lokali v rdečih regijah se zapirajo #video
cerkev Zagradec
Novice V rdečih regijah odpovedane maše, v oranžnih omejitev na deset vernikov

 

 

 

Ne spreglejte