Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2012,
19.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rak bolezen zdravje

Torek, 17. 1. 2012, 19.30

7 let, 12 mesecev

Razširjenost raka v povprečju primerljiva z ostalo Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po ugotovitvah raziskave je tveganje, da bi prebivalci Celja ali Šentjurja zboleli za kakršno koli obliko raka zaradi onesnaženosti okolja, primerljivo s slovenskim povprečjem.

Raziskavo, ki so jo popoldne predstavili v Celju, so po naročilu Zavoda za zdravstveno varstvo Celje opravili na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Predstavnica zavoda Nuša Konec Juričič je na predstavitvi izsledkov raziskave povedala, da je bila raziskava zastavljena kot geografska opisna epidemiološka študija, izdelana na podlagi podatkov iz Registra raka RS in drugih državnih podatkovnih virov.

Z raziskavo, ki je zajela obdobje od 1999 do 2008, pa so želeli ugotoviti pogostnost pojavljanja vseh ter najpogostejših vrst rakov in z izpostavljenostjo težkim kovinam povezanih rakov na območju upravnih enot Celje in Šentjur.

Število novih bolnikov za rakom se v celotni Sloveniji povečuje Izsledke za analizirano obdobje je zdravnica Vesna Zadnik z Onkološkega inštituta Ljubljana strnila v štirih ključnih ugotovitvah. Število novih bolnikov za rakom na Celjskem in Šentjurskem se tako kot v celotni Slovenije povečuje. Glavni razlog za takšen porast bolnikov z rakom je staranje prebivalstva, saj več kot polovica rakov nastane pri starejših od 65 let.

Večje tveganje rakov dojke in prostate ter ust, žrela in grla Med najpogostejšimi raki imajo občani Celja v primerjavi s celotno Slovenijo 1,2-krat večje tveganje rakov dojke in prostate, občani Vojnika pa 1,5-krat večje tveganje raka prostate ter rakov ust, žrela in grla.

Razlike se kažejo v nekoliko večji pojavnosti določenih vrst raka v nekaterih naseljih Med raki, ki jih povzroča izpostavljenost težkim kovinam, se je pokazala nekoliko večja ogroženost za ledvičnim rakom v Vojniku, znotraj naselij v celjski občini in okolici pa je tveganje ledvičnega raka večje na območju naselij Proseniško, Bukovžlak, Vrhe, Slance in Teharje.

Za to, da bi sklepali o vzrokih za različno razširjenost nekaterih rakov znotraj obravnavanega območja, bi morali poznati stopnjo izpostavljenosti različnim dejavnikom tveganja, pravi Zadnikova.

Dejala je tudi, da na podlagi trenutno razpoložljivih podatkov ne morejo potrditi povezave med izpostavljenostjo težkim kovinam v bivalnem okolju in ugotovljenim presežkom nekaterih rakov.

Ker so nekatere težke kovine za človeka rakotvorne in bi bivanje v onesnaženem okolju lahko vplivalo na zbolevanje prebivalstva za nekaterimi vrstami raka, so v raziskavi namenili posebno pozornost prav tistim rakom, katerih nastanek je lahko povezan z izpostavljenostjo težkim kovinam.

Tako so poleg najpogostejših rakov analizirali še raka krvotvornih in limfatičnih organov, jetrnega in ledvičnega raka. Znotraj upravnih enot Celje in Šentjur ni izstopila nobena od občin ali naselij, kjer bi lahko razbrali večje tveganje raka krvotvornih in limfatičnih organov kot tudi ne večjega tveganja jetrnega raka.

Rak je skupno ime za več sto različnih bolezni V raziskavi so obrazložili tudi dejavnike tveganja, ki vplivajo na zbolevanje za rakom. Rak je skupno ime za več sto različnih bolezni, katerih vzroki in poteki se med seboj močno razlikujejo.

Ne spreglejte