Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
8.39

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

Natisni članek

dež ARSO opozorilo nevihta vreme

Četrtek, 26. 10. 2023, 8.39

6 mesecev

Za večji del Slovenije izdali rdeče opozorilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81
nevihta, neurje, dež | Vreme nam lahko spet povzroča skrbi.  | Foto Shutterstock

Vreme nam lahko spet povzroča skrbi.

Foto: Shutterstock

Vremensko dogajanje bo danes in jutri spet precej pestro, napovedujejo vremenoslovci. Padavine naj bi se okrepile proti večeru in dež bo postopno zajel vso Slovenijo, mogoči so nevihte in dolgotrajnejši nalivi. "Glavnina dogajanja bo med 20. uro zvečer in 12. uro v petek, ko bodo padavine predvsem na severu, severovzhodu in delu osrednje Slovenije obilnejše. Pade lahko med med 40 in 80 litri dežja na kvadratni meter, krajevno tudi okoli sto ali več," je za Radio Slovenija povedala Veronika Hladnik Zakotnik, dežurna meteorologinja pri Arsu, kjer so za petek za večji del Slovenije izdali rdeče opozorilo.

alarm rdeč | Foto: Arso Foto: Arso

Glavnina padavin bo po napovedih meteorologinje padla v 15 urah, skrb vzbujajoča pa je predvsem predhodna namočenost terena, je pojasnila Hladnik Zakotnikova.

Na območjih, kjer je izdano rdeče opozorilo zaradi padavin, so možne poplave večjih razsežnosti. Reke lahko poplavljajo tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. Verjetni so zemeljski plazovi, prav tako motnje pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Vozne razmere bodo lahko zaradi poplavljenih cest nevarne, opozarja Arso.

Danes ponoči bodo reke začele močno naraščati, sprva na zahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale, opozarjajo na agenciji za okolje.

Ob močnih krajevnih nalivih bo verjetno poplavljanje zaledne in padavinske vode. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

Promet bo lahko močno oviran

Na območju severozahodne Slovenije lahko veter podira drevesa in odkriva strehe. Promet bo lahko močno oviran. Možne bodo prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem bo lahko zelo oteženo in mestoma nevarno zaradi letečih predmetov, svari agencija.

Rdeče opozorilo pred močnim vetrom je Arso razglasil tudi za jugozahod Slovenije. Veter lahko tam lokalno povzroča razdejanje, ruva drevesa in prevrača daljnovode. Promet bo lahko ponekod onemogočen. Verjetne bodo daljše prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem bo lahko nevarno in večinoma nemogoče.

Za obalo je hkrati od 4. do 11. ure izdano rdeče opozorilo zaradi napovedanega povišanega plimovanja. Regijski center za obveščanje Koper je sicer zaradi visokega plimovanja morja v Piranu že danes ob 8.24 sprožil sireno javnega alarmiranja z namenom opozorila na nevarnost, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Najhuje bo v dopoldanskem času, ko je zaradi vetra, padavin in neviht tudi za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo Arso izdal opozorilo, a v tem delu oranžne stopnje.

Povečana nevarnost zaradi plazov velja za celo Slovenijo

Geološki zavod Slovenije ob tem opozarja, da od danes popoldan vključno do petka zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi, so sporočili z zavoda.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. "Prebivalce opozarjamo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija," so poudarili.

opozorilo Arso | Foto: Arso Foto: Arso

Konec tedna krajevne plohe

V petek zjutraj in dopoldne bo še oblačno in deževno. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Sredi dneva bo dež od zahoda ponehal.

Konec tedna, kot kaže za zdaj, prinaša bolj prijazno vreme. Mogoče so krajevne plohe, a bodo količine padavin precej manjše. Tudi temperature bodo za ta čas razmeroma visoke, okoli 20 stopinj Celzija.

Arso napoved vreme | Foto: Arso Foto: Arso

Novice Silovito neurje z vetrom zdesetkalo hiše v Trnovem ob Soči #foto
Nevihta, neurje, dež, strela
Novice Sever Evrope se pripravlja na neurje, ki je na Škotskem terjalo smrtni žrtvi
Ne spreglejte