Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 11. 2014,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

bomba sodišče Bojan Dobovšek Peter Umek

Petek, 14. 11. 2014, 11.04

8 let

Psiholog Umek: V času nezadovoljstva s sodstvom je treba grožnje z bombo jemati nadvse resno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bombne preplahe običajno povzročijo užaljeni posamezniki, ki na ta način iščejo pozornost. A v času splošnega nezadovoljstva s pravosodjem ni izključena niti resna grožnja, pravi psiholog Peter Umek.

Današnji (lažni) bombi preplah na Okrožnem sodišču v Ljubljani ni ne prvi ne zadnji, pa vendar neke resne grožnje naša sodišča do zdaj niso prejela. V večini primerov se je namreč izkazalo, da gre za lažni preplah, ko se užaljeni, jezni posamezniki na primer maščujejo za izgubljene tožbe. Ali pa gre za obdolžence, ki se na primer ne želijo udeležiti kakšne obravnave, pravi predavatelj psihologije na fakulteti za varnostne vede Peter Umek.

Do zdaj so se ti klicatelji izkazali za amaterje, še meni Umek, saj jih je policija kljub anonimnosti klica lahko izsledila. "Čeprav policija pri svoji preiskavi predvideva, da ni nič, pa mora kljub temu podrobno pregledati vsak kotiček. Danes smo namreč priča velikim pritiskom na sodišča, posebej na vodstvo vrhovnega sodišča, na predsednika Branka Maslešo. Ker je mogoče, da so te grožnje naperjene proti njemu, jih je treba jemati še posebej resno," opozarja Umek.

Dobovšek: Storilce je treba sankcionirati Vsako grožnjo je treba jemati resno, pravi tudi predavatelj Bojan Dobovšek. Vsak tak dogodek je treba analizirati, narediti preventivni načrt in predvsem sankcionirati storilce, da se to ne bi več dogajalo, dodaja.

Opozarja, da v takšnih "izgubljenih" dneh za sodišča nastaja ogromna škoda. Ker gre za največjo sodno stavbo v Sloveniji, so strošek vsi zaposleni, ki zdaj ne morejo opravljati svojega dela, razpisane so obravnave, vabljeni priče, izvedenci, "kopičijo se zaostanki, da ne omenjam dela policije, tehnikov, gre za ogromno logistike, izgubljenega časa", poudarja sogovornik. Ker tudi ti stroški padejo na ramena davkoplačevalcev, je prav, da se storilce kaznuje.

Septembra bomba na dvorišču nekdanje tožilke A čeprav so sodne stavbe do zdaj bolj ali manj odnesle celo kožo, pa so posamezniki, ki predstavljajo sodno vejo oblasti, že doživeli marsikateri bombni napad. Spomnimo samo na zadnjega, ko je sredi septembra počilo pred stanovanjsko hišo upokojene tožilke Jožice Boljte Brus. Na srečo se je vse skupaj končalo le z materialno škodo, storilca pa so že izsledili.

Kdo je odvrgel bombo na hišo okrožne sodnice Katarine Turk Lukan 7. novembra 2009, ko je eksplodiralo v sobi, kjer je spala mladoletna hči, še vedno ni znano.

Ne spreglejte