Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2014,
13.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Samo Omerzel SD interpelacija

Torek, 21. 1. 2014, 13.53

7 let, 12 mesecev

PS Omerzelu daje še eno priložnost, Lukšič namiguje tudi na podporo SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci PS bodo ministru za infrastrukturo Samu Omerzelu "dali še eno priložnost" in ga podprli pri glasovanju o interpelaciji, je dejal Jani Möderndorfer. SD naj bi se z ministrom sestala v četrtek.

Prvak SD Igor Lukšič je scier namignil, da bodo Omerzela verjetno podprli. V DeSUS so, tako prvak Karl Erjavec, glede ministra zadržani.

Tako vse kaže, da bo Omerzel kljub vsem pomislekom in opozorilom koalicije, da njihova podpora ni samoumevna, interpelacijo preživel. Omerzel je odgovor na interpelacijo, ki sta jo vložili SDS in NSi, poslancem PS predstavil minuli teden. Na današnji seji poslanske skupine pa so se dogovorili, da bodo ministru za infrastrukturo in prostor dali še eno priložnost in ga podprli v nameri, da nadaljuje delo. "Kaj bo v nadaljevanju, pa je bolj na ministru," je v izjavi za medije dodal Jani Möderndorfer.

Lukšič: Omerzel je dober minister Poslanska skupina SD naj bi se z Omerzelom sestala v četrtek. Lukšič pa je v izjavi novinarjem danes dejal, da se mu za zdaj argumenti vlagateljev interpelacije ne zdijo prepričljivi, "da je Omerzel dober minister, da je dobro zastavil svoje naloge in ima potencial, da spelje ključne naloge do konca mandata". Dokončno odločitev pa bo SD po Lukšičevih besedah sprejela pred glasovanjem.

Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je po obisku v poslanski skupini DeSUS dejal, da so v DeSUS zelo zadržani do Omerzela, ki sicer prihaja iz vrst DL, zlasti zato, "ker je predsednik DL Gregor Virant vedno zelo načelen, ko gre za druge". "Ko gre za njegove kadre, pa ima druga merila," je dodal Erjavec.

Vlagatelji interpelacije Omerzelu očitajo poslovanje z državo DZ bo o interpelaciji verjetno odločal že na januarski seji, ki se bo začela prihodnji teden. Vlagatelji interpelacije, ki jo bodo podprli tudi v opozicijski SLS, Omerzelu med drugim očitajo poslovanje njegovega podjetja Lastinski z državo.

Koalicija je sicer že od novembra brez dveh ministrov, v zadnjih dneh pa je kar nekaj ostrih besed padlo zaradi možne kandidature Igorja Šoltesa za ministra za zdravje. Šoltes je imel tudi podporo premierke Alenke Bratušek, a je v ponedeljek sporočil, da zaradi neenotnosti koalicije kandidature ne bo sprejel. Do njega je bil zaradi namere ustanovitve stranke oster predvsem Lukšič.

Na slednjega se je iz koalicije vsulo nekaj očitkov, nekateri zagovorniki Šoltesove kandidature pa so upor SD pripisali vplivom lobijev, stricev in botrov iz ozadja. Lukšič odgovarja, da so strici iz ozadja dobra legitimacija za tistega, ki nima pravega programa in za svoj program ne dobi podpore. "To so piarovski triki, ki jih nekateri uporabljajo za lastno promocijo," je dejal.

Poleg tega se mu zdi nespodobno predlagati položaj nekomu, ki gradi alternativo tej vladi, nespodobno pa je tudi, da "nekdo, ki meni, da gradi alternativo vladi, rine v to vlado".

Pri iskanju zdravstvenega ministra na potezi DeSUS Koalicijski partnerji sicer menijo, da je pri iskanju zdravstvenega ministra na potezi DeSUS. Erjavec je danes ponovil, da imajo nekaj možnih kandidatov, a o imenih ni želel govoriti. Osebno meni, da bi morala ministra za zdravje imenovati največja in najmočnejša stranka. Spomnil je namreč, da je nekdanji minister iz vrst DeSUS Tomaž Gantar odstopil zaradi preveč nasprotujočih si stališč v koaliciji in ker s predlogi ni uspel. A najprej se želi Erjavec, ki sicer obžaluje, da se Šoltes ni odločil za kandidaturo, o tem pogovoriti s premierko.

Po mnenju Möderndorferja vsi "pozabljamo, da je to še vedno resor stranke DeSUS". Je pa ta vlada po njegovi oceni že nekajkrat dokazala, da se bo treba prenehati pogovarjati o tem, kdo je čigav in se začeti pogovarjati v smeri, kdo je česa sposoben.

Da bo moral DeSUS najprej uradno sporočiti, ali bo predlagal ministra za zdravje ali ne, poudarja tudi Lukšič. A sam ne deli Virantovega mnenja, ki je v ponedeljek dejal, da bo DeSUS pač ostal le z enim resorjem, če ne bodo predlagali ministra za zdravje. Po mnenju prvaka SD se resorji delijo glede na rezultat na volitvah.

Ne spreglejte