Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
22. 2. 2013,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 22. 2. 2013, 13.29

8 let

PS in SD že začeli pogovore o novi vladi

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik SD Igor Lukšič je podal izjavo po sestanku z vodstvom PS. Med drugim je povedal, da bi lahko bila v prihodnjem tednu že vložena in izglasovana konstruktivna nezaupnica.

Vodstvo SD se je srečalo na sedežu PS z vodstvom PS in s predlagano kandidatko za mandatarko Alenko Bratušek. "Pogovarjali smo se o tem, kakšni koraki so potrebni, da čim prej pridemo do konstruktivne nezaupnice in do vlade, ki bo Slovenijo prestavila iz te agonije, v kateri smo danes," je o temi pogovorov povedal predsednik SD Igor Lukšič. Kultura s svojim ministrstvom in selitev tožilstva Dogovorili naj bi se že, da bo Bratuškova pripravila program svoje vlade. Na dnevnem redu so bile tudi morebitne spremembe resorjev. Tako za SD kot PS je pomembno, da kultura spet dobi svoje samostojno ministrstvo. SD je postavila tudi zahtevo, da tožilstvo ne bo več v pristojnosti notranjega ministrstva.

Sprememba zakonov o holdingu in slabi banki "Pogovarjali smo se še o nekaterih ključnih zadevah, ki so pomembne za razvoj Slovenije. Se pravi, da se ustavi razprodaja in da gremo v spremembo zakonov o holdingu in slabi banki. Bratuškova ima zdaj mandat, da skupaj z drugimi partnerji ugotovi, za kako dolgo bo dobila soglasje in glede katerih zadev. Pomembno je tudi to, da gremo v postopek čim prej in da v tem času poskušamo izvoliti tudi predsednika državnega zbora," je Lukšič opisal ključne teme današnjega pogovora. Kdaj predčasne volitve? Kdaj naj bi bile predčasne volitve, bo po Lukšičevih besedah odvisno od Bratuškove in preostalih partnerjev. Mogoče so tudi volitve pred poletjem: "To je seveda še zmeraj opcija, da pridemo do predčasnih volitev čim prej. Pomembno je, in temu v SD sledimo, da Slovenija čim prej dobi močno in trdno vlado, ki bo Slovenijo pripeljala iz te agonije. Prva možnost, ki je na dnevnem redu, sta konstruktivna nezaupnica in poskus, da se naredi močna vlada." Datum predčasnih volitev bo odvisen od programa, ki ga bo sestavila Bratuškova, in od partnerjev, ki bodo k projektu pristopili.

Vlada do konca mandata Vlada bi lahko po Lukšičevih besedah delala tudi do konca mandata: "Če uspe Bratuškovi sestaviti vlado, ki bo trdna in močna, ki bo imela jasna zagotovila, ki bo imela jasen program, da obrne trend v Sloveniji, potem smo seveda zraven tudi pri taki vladi. Ampak to mora ona oceniti, to morajo oceniti vsi partnerji in tudi mi moramo oceniti, ali je to tista vsebina, za katero smo pripravljeni dati svoje glasove."

Nova vlada bo morala obrniti trend v Sloveniji Lukšič je tudi presodil, da velikih razhajanj v programu SD in PS ni, zato posebnih zahtev nimajo: "Tisto, kar pa je pomembno in pri čemer bomo vztrajali, je generalna zgodba. Nova vlada bo morala obrniti trend v Sloveniji in morala bo imeti pred sabo vizijo, kako pridobiti sredstva, da bo Slovenija lahko šla naprej, in kako ta sredstva pravično razdeliti predvsem za nov zagon gospodarstva."

V pričakovanjih nekaterih partnerjev, da bi nadaljevali projekte zdajšnje vlade, Lukšič ne vidi težav: "Mi smo povedali, kaj si mi predstavljamo. Na Bratuškovi kot morebitni mandatarki pa je, da sestavi ta program. Od trenutka, ko je postala kandidatka za mandatarko, ona sestavlja program, ona sestavlja vlado, mi pa ji bomo pri tem pomagali. To je zdaj njena odgovornost. Ona gre s svojim imenom v ta projekt. Mi kot stranka pa bomo naredili vse, da bo ta projekt šel v smer, ki je za Slovenijo pomembna."

Delitev ministrskih stolčkov še ni bila na dnevnem redu Glede delitve ministrstev je predsednik SD povedal, da to vprašanje še ni bilo na dnevnem redu, izrazil pa je pričakovanje, da bo iniciativo imela kandidatka oziroma potem že mandatarka: "Kot sem večkrat rekel, jaz si želim, da dobimo trdno vlado. Pogoj za trdno vlado je, da imamo jasen program mandatarke in da imamo jasno vizijo o kadrovski strukturi."

Ne spreglejte