Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
20. 4. 2016,
13.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

6

Natisni članek

jadralno letalo vojaški helikopter Letališče Lesce

Sreda, 20. 4. 2016, 13.03

6 let, 6 mesecev

Prvič v slovenski zgodovini je tuje letalo prestrezal slovenski vojaški helikopter

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

6

Helikopter Cougar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Z jadralnim letalom, ki ga je med Bledom in Radovljico prestrezal helikopter cougar, je letela nemška državna reprezentantka, ki je trenirala na letališču v Lescah. Spremembi zakona, zaradi katerega se je to zgodilo, nasprotuje prav ministrstvo za obrambo.

Prestrezanje je skrajno sredstvo, kadar se na slovenskem nebu pojavi neznani zrakoplov ali če ta krši zračni prostor, v mirnem času je to izredni dogodek, piše Milena Zupanič v časniku Delo.

Pilotka Gudrun Bühler je skupaj s še 32 nemškimi piloti in pilotkami trenirala v Lescah. Zaradi večje varnosti je uporabljala radarski odzivnik, ki ga v Avstriji uporabljajo vsi piloti, zato jo je zaznal vojaški Center za vodenje in kontrolo zračnega prometa. Ugotovili so, da je kršila slovenski zračni prostor, in začeli postopek prestrezanja.

Preverili so, ali potrebuje pomoč

Kot so pojasnili, je letalo državno mejo preletelo brez stika s civilno kontrolo in v kontroliranem zračnem prostoru letelo brez odobritve. Ker se pilotka ni odzivala na klice civilne kontrole letenja, je helikopter, ki je bil že sicer v bližini, opravil identifikacijo letala, ki je kršilo zračni prostor, in potrdil, da gre za motorno jadralno letalo. Preverili so tudi, ali morda letalo potrebuje pomoč, piše časnik.

Pilotka je pot usklajevala z letališčem v Lescah

Kot še piše novinarka Milena Zupančič, navedbe vojske niso točne, ker letalo ni letelo v kontroliranem zračnem prostoru in pilotki se ni bilo treba javiti kontroli zračnega prometa na Brniku. V tem primeru naj bi bilo dovolj, da se je usklajevala s kontrolo letenja na frekvenci športnega letališča v Lescah.

S Kontrole zračnega prometa Slovenije (KZPS) so nam sporočili, da 11. aprila med 15. in 16. uro niso zaznali kršitve zračnega prostora. To pomeni, da letalo ni letelo v kontroliranem zračnem prostoru in se tako KZPS ni dolžno javljati.

V Lescah se bojijo, da bi trenutna zakonodaja negativno vplivala na turizem, saj je po besedah župana Radovljice Cirila Globočnika, turistična dejavnost na letališču za občino zelo pomembna. | Foto: Jure Gregorčič V Lescah se bojijo, da bi trenutna zakonodaja negativno vplivala na turizem, saj je po besedah župana Radovljice Cirila Globočnika, turistična dejavnost na letališču za občino zelo pomembna. Foto: Jure Gregorčič

Težave so, ker toga slovenska zakonodaja ni v skladu z drugimi evropskimi državami

Ker ni oddala načrta poleta, preden je preletela državno mejo, kot to določa slovenski zakon, je kršila zakon. Ta je unikum v tem delu Evrope. V nasprotju s sosednjimi državami predpisuje, da morajo vsi letalci za prelet meje izpolniti načrt, a jadralni piloti, padalci, zmajarji in piloti malih motornih letal načrta praviloma ne oddajajo, ker svojega poleta zaradi vremena ne morejo natančno predvideti. Zaradi tega številni kršijo zakon.

Tistega dne je najverjetneje zračni prostor kršilo na desetine letalcev, a zaradi radarskega odzivnika, ki ga je imela po pomoti vključenega pilotka, so odkrili samo njo. V Avstriji ga imajo namreč zaradi varnosti vključenega vsi letalci.

Avstrija že leta 2013 pozvala Slovenijo k prilagoditvi zakona

V nezakonitem položaju se znajdejo Avstrijci in drugi tujci, ki pridejo k nam. Avstrija je pred leti Sloveniji že predlagala bilateralni dogovor o sprostitvi preletanja meja, letos pa so spet pisali ministrstvu za infrastrukturo, še piše časnik. Pri njih je letenje čez meje povsem svobodno in Sloveniji so predlagali, naj ravna enako.

Ministrstvo za infrastrukturo nam je sporočilo, da so doslej pobudo Avstrije za vzpostavitev ureditev glede možnosti, da se načrta leta pri izvajanju čezmejnih operacij ne odda prejeli le enkrat in sicer leta 2013.

"Pred meseci nas je pristojno avstrijsko ministrstvo obvestilo, da je od 1. marca 2016 v Avstriji uvedena možnost, da se za izvedbo čezmejne operacije z jadralnimi letali in baloni s posadko v zračnem prostoru razredov E ali G (nekontrolirani zračni prostor) ne odda načrta leta," so zapisali na ministrstvu.


Ker na ministrstvu redno prejemajo predloge glede neoddaje načrta leta v Sloveniji, bodo še naprej podpirali predlog take ureditve in poskušali pri pristojnem ministrstvu pridobiti podporo, so povedali. | Foto: Ker na ministrstvu redno prejemajo predloge glede neoddaje načrta leta v Sloveniji, bodo še naprej podpirali predlog take ureditve in poskušali pri pristojnem ministrstvu pridobiti podporo, so povedali.

Obveznost oddaje načrta leta je pogosta med članicami EU

Kot so nam povedali na ministrstvu, so bili predlogi o podobnih ureditvah podani že večkrat in v evropskih državah veljajo različne ureditve. Tudi obveznost oddaje načrta leta je še vedno pogosta med državami članicami.

"V EU velja ureditev, da je treba pred začetkom vsakega leta čez mednarodne meje predložiti načrt leta, razen če je država določila drugače," pravijo na ministrstvu in potrjujejo, da so nekatere države res določile, da ni treba predložiti načrta leta v določenih razredih zračnega prostora, kar velja za določene tipe zrakoplovov.

Ministrstvo za infrastrukturo stremi k podobni rešitvi, a nasprotuje ji ministrstvo za obrambo (MORS)

"Tudi v Sloveniji smo želeli vzpostaviti podobno ureditev, kar smo predlagali v letu 2014 ob pripravi nacionalnega predpisa, ki določa izvajanje evropske Izvedbene uredbe Komisije EU. Kljub temu, da je imel predlog ministrstva takrat široko podporo med slovenskimi letalci, in tudi podporo Javne agencije za civilno letalstvo RS, smo morali predlog umakniti zaradi nasprotovanja Ministrstva za obrambo," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo.

MORS je nasprotovanje utemeljil s pristojnostjo glede nadzora zračnega prostora Republike Slovenije. Takrat je sicer predlagalo alternativno ureditev, torej možnost neoddaje načrta leta, ob tem pa obveznost javljanja takšnih letov vojaški enoti, ki izvaja nadzor zračnega prostora. "Presodili smo, da ta ukrep nalaga letalcem še kompleksnejšo obveznost, kot je oddaja načrta leta," so povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

 

Ne spreglejte