Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
13.29

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

jadralno letalo Letališče Lesce Lesce

Torek, 19. 6. 2018, 13.29

5 let, 10 mesecev

"Jadralno letenje je kot igra šaha z naravo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

V Lescah so bile ob koncu tedna vse oči uprte v nebo, v jadralnem letenju so se na državnem prvenstvu pomerili najboljši letalci. V Lescah so na organizacijo takšnega dogodka zaradi prenove letališča čakali kar devet let. To, da smo Slovenci letalski narod v mednarodnem in svetovnem merilu, priznava tudi španski princ Alvaro de Orleans-Borbon Grant, predsednik mednarodne letalske zveze in častni gost letošnjega tekmovanja.

Letališče Lesce je, če vprašate jadralne letalce, najlepše izhodišče za jadralno letenje v Sloveniji. In v tej panogi smo Slovenci odlični - glede na majhnost države drugi v svetu - takoj za Monakom, po številu pilotov na prvenstvih, ki jih organizira mednarodna letalska zveza.

Dan se za jadralne letalce začne zgodaj. Priprava letala je bistvena. "Vsak pilot najraje sam sestavi letalo, in tudi jaz. Ne maram, da mi ga kdo drug sestavlja, da sem siguren, da je vse tako, kot je treba. Zaradi varnosti," pravi Janez Starina, branilec 2. mesta v klubskem razredu.

Če je potrebno, krila letal obtežijo, napolnijo z vodo, odvisno, v kateri kategoriji tekmujejo.

"Kratek spanec, pregled svojih vremenskih napovedi in gremo v zrak," o tem, da se na dogodek nič kaj posebno ne pripravlja, pravi Željko Roškar, lanski prvak v odprtem razredu.

Vsak dan druga tekmovalna naloga

Tekmovalne naloge se dnevno spreminjajo. Niti dva letalna dneva nista enaka, kar je čar tega letenja.

O podrobnostih naloge debatirajo na jutranjem sestanku, natančno tudi o vremenskih razmerah za letenje.

"Veliko se pogovarjamo, kje v Alpah je mogoče pristati, kje se lahko na travi pristane z jadralnim letalom, zelo dobro vemo, kdaj je koruza dovolj visoka, kdaj pšenica previsoka za pristanek z jadralnim letalom, zelo spremljamo naravo, kako se okoli nas spreminja, ker se to dogaja iz tedna v teden," pravi Andrej Kolar – Ciko.

Španski princ Alvaro: Jadralno letenje je kot igra šaha z naravo

"Jadralno letenje je kot igra šaha z naravo. Vedno imaš deset minut do zasilnega pristanka, a poskušaš to odmisliti. Tako lepega letališča, kot so Lesce, že dolgo nisem videl," je povedal španski princ Alvaro de Orleans-Borbon Grant, ki je šel tokrat prvič nad Slovenijo, navdušen, kako letalsko usmerjen narod smo.

"V vseh letalskih športnih panogah je Slovenija v letu 2017 sodelovala na kar 16 svetovnih ali kontinentalnih prvenstvih. Nemčija, kjer je populacija precej večja, na 32 na primer. Počaščen sem, da sem pri vas," je dejal princ.

V nebo jih potegne vlečno letalo

Na štartnem mestu jadralni letalci še zadnjič pregledujejo pripravljenost letala, opremo, krmilo, inštrumente. Čakajo na dovoljenje, potem pa eden za drugim vzletijo.

Ena od nalog v tem tednu so bile tri ure letenja proti Lienzu, poljubno po območju, kjer bodo leteli najhitreje in nazaj v bazo.

Pilot vlečnega letala poskrbi, da jadralci varno pridejo v zrak, na primerno višino. Štartna linija se odpre v zraku 20 minut po zadnjem poletanju v razredu.

Težko bi ocenil, koliko letal je že potegnil v zrak, pove Franc Lajovic, pilot vlečnega letala, ki je v klubu že od leta 1976. Dnevno ima tudi po 40 vlek.

Najhitrejši je dnevni zmagovalec

Najhitrejši je dnevni zmagovalec v klubskem razredu, kjer tekmujejo s cenejšimi, bolj dostopnimi letali ali v odprtem razredu, kjer jadrajo z vrhunskimi letali:

"Tudi zračna komercialna aviacija se zgleduje po tem, kako te jadrilice nastajajo, zato da te majhne izboljšave uporabljajo tudi v komercialni aviaciji. To so letala, ki imajo izredno dolga, tanka krila in ki jih je užitek tudi samo gledati," je povedal Andrej Kolar – Ciko.

Prvaki in njihovi rezultati

Klubski:

1 IPF Boris Žorž 3.380
2 CF Aleš Kovač 3.261
3 KO Aleš Fink 3.196

Odprti:

1 7 Boštjan Pristavec 4.330
2 JR Željko Roškar 3.796
HC AX Martin Stessl 3.518

Ne spreglejte