Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2015,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ograja protest migranti

Sobota, 19. 12. 2015, 13.21

8 let

Protestniki Cerarju: Umakni svojo žico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na mejnem prehodu Brezovica pri Gradinu so se ob postavljeni bodeči žici na meji zbrali Slovenci in Hrvati, ki nasprotujejo ločevanje Istre in njenih prebivalcev z žico

"Postavljanje žice je napaka, ki straši naše ljudi, a nič ne naredi, da bi kogarkoli ustavila. Če so ljudje prepotovali tisoče in tisoče kilometrov, jih taka žička ne bo zaustavila," je v imenu organizatorjev na slovenski strani povedal Luka Juri. "Žica je moralna napaka naše države. Leta 1942 je bilo zadnjič, ko se je postavljalo žico v takšnih dimenzijah okoli Ljubljane. Ne moremo dovoliti, da naša vlada leta 2015 dela isto kot fašistični okupatorji," je še dejal Juri.

Žica straši ljudi, ki tu živijo, in za zdaj ubija le divjad, so opozarjali udeleženci shoda. Bistveno več jih je bilo na hrvaški strani, od tam pa so se slišali tudi vzkliki: "Cerar, umakni svojo žico!"

Odbojka, ki so jo simbolno zaigrali udeleženci shoda preko državne meje, ima simbolni pomen, saj pomeni spoštovanje ljudi, ki so na drugi strani meje, je pred začetkom igre povedal eden izmed udeležencev shoda.

Na mejnem prehodu Dragonja prebrali Dragonjsko deklaracijo Udeleženci so se popoldne srečali še na shodu ob mednarodnem mejnem prehodu Dragonja. Tam so sodelujoči, med katerimi je bilo tokrat preko 200 udeležencev iz slovenske strani, med njimi so bili tudi udeleženci iz Bele Krajine in drugih slovenskih krajev, prisluhnili kratkemu nagovoru organizatorjev in kulturnikov.

Na koncu so v treh jezikih, slovenskem, hrvaškem in italijanskem, prebrali tudi Dragonjsko deklaracijo. V njej so znova poudarili, da želijo Istro brez žice. Slovenskega premiera Mira Cerarja in slovensko vlado so ob tem pozvali, naj naredi vse za odstranitev "moralno in ekološko sporne" žične ograje na meji.

Odbojko so tokrat zaigrali le odbojkarji iz Umaga, ki menijo, da morajo športniki podpreti prizadevanja za svoboden in neoviran prehod državne meje.

Ne spreglejte