Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Petek,
18. 12. 2015,
19.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

javnomnenjska anketa Janez Janša Janez Janša Miro Cerar Borut Pahor SDS SMC SD DeSUS NSi SLS

Petek, 18. 12. 2015, 19.10

6 let, 6 mesecev

Prosti pad priljubljenosti Cerarjeve vlade

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tako SDS kot SMC sta decembra doživeli padec podpore. Največjo opozicijsko stranko tako podpira 21,5 odstotka vprašanih, SMC pa 19,5 odstotka. Nadaljuje se tudi padec podpore vladi.

Potem ko se je Janezu Janši in njegovi SDS novembra (23,9 odstotkov podpore) uspelo odlepiti od SMC (20,2 odstotkov podpore), se je razlika med dvema največjima strankama v državi decembra znova zmanjšala.

Počasi, a vztrajno se jima po javnomnenjski raziskavi Episcentra približujejo Socialni demokrati (SD), ki so že tretji mesec zapovrstjo deležni večanja podpore volivk in volivcev (decembra 14,3 odstotka, novembra 13,3 odstotka in oktobra 12,8 odstotka).

SDS in SMC ločita dve odstotni točki Na vrhu je že drugi mesec zapovrstjo največja opozicijska stranka SDS Janeza Janše, ki pa je v primerjavi s preteklim mesecev izgubila 2,4 odstotne točke podpore. SMC je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubila 0,7 odstotne točke. Razlika med dvema največjima strankama tako decembra znaša dve odstotni točki.

Podpora padla večini strank, razen SD in DeSUS Med vsemi strankami je decembra največji padec podpore doživela opozicijska NSi, kateri je podpora padla za 2,5 odstotne točke, s čimer je znova zaostala za ZL, ki ji podpora sicer že nekaj mesecev vztrajno pada, zadnji mesec je izgubila 0,5 odstotne točke.

Med vladnimi strankami sta decembra na podpori pridobila tako SD kot DeSUS. Prvi je pridobil eno odstotno točko podpor, stranki Karla Erjavca pa je decembra podpora zrasla za 1,6 odstotne točke.

SLS znova izpadla iz parlamenta Padec podpore je znova doživela izvenparlamentarna SLS, ki bi jo decembra podprlo 2,9 odstotka vprašanih, s čimer bi znova obstala pred vrati državnega zbora. Ankete so znova zaznale tudi stranko ZaAB, a z 0,5 odstotka podpore nima možnosti za preboj v parlament.

Pahor ohranja primat najbolj priljubljenega politika Na lestvici priljubljenosti politikov je še naprej v ospredju predsednik države Borut Pahor, ki je v primerjavi s preteklim mesecev znova pridobil podporo (novembra 73 odstotkov, decembra 77).

Na drugem mestu je evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je v primerjavi z novembrom pridobila tri odstotne točke podpore (decembra 66 odstotkov, novembra 63).

Sledita ji prvak SD Dejan Židan (decembra 61 odstotkov, novembra 56) in njegova strankarska kolegica in evropska poslanka Tanja Fajon (decembra 60 odstotkov, novembra 56).

Brglez pred Cerarjem, Novakovi podpora strmoglavila Predsednik državnega zbora Milan Brglez je tako kakor prejšnji mesec na petem mestu (decembra 56 odstotkov, novembra 55 odstotkov), s čimer je prehitel svojega strankarskega predsednika in predsednik vlade Mira Cerarja, ki je doživel nov padec podpore (decembra 51 odstotkov, novembra 53).

V prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov sta se uvrstila tudi Lojze Peterle (decembra 49 odstotkov, novembra 52), ki je po priljubljenosti izenačen z ministrico Anja Kopač Mrak (decembra 49 odstotkov, novembra 45).

Na devetem mestu je poslanka ZL Violeta Tomič (decembra 47 odstotkov, novembra 42), na desetem pa pravosodni minister Goran Klemenčič (decembra 44 odstotkov, novembra 36).

Iz prve deseterice sta tako v primerjavi z novembrom izpadla predsednica NSi Ljudmila Novak (decembra 36 odstotkov, novembra 46) in evropski poslanec Milan Zver (decembra 39 odstotkov, novembra 46).

Na repu priljubljenosti znova Janez Janša in Alenka Bratušek Na predzadnjem mestu priljubljenosti je prvak SDS Janez Janša. Svojo naklonjenost mu je izrazilo 25 odstotka vprašanih (novembra 28) oziroma nenaklonjenost 75 odstotkov vprašanih (novembra 72).

Na zadnjem mestu lestvice je znova Alenka Bratušek. Nekdanji predsednici vlade in nesojeni evropski komisarki je naklonjenih 18 odstotkov vprašanih (novembra 17) oziroma nenaklonjenih kar 81 odstotkov vprašanih (novembra 80)

Ne spreglejte