Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2020,
11.01

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

7

Natisni članek

Marjan Šarec ustavno sodišče LMŠ Slovenija proračun

Četrtek, 30. 7. 2020, 11.01

3 leta, 9 mesecev

Proračun za leto 2019 ni bil v neskladju z ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

7

Evro denar evri | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Proračunski dokumenti za leto 2019 niso bili v neskladju z ustavo, so danes sporočili z ustavnega sodišča. Očitane pomanjkljivosti glede nespoštovanja fiskalnega pravila po mnenju sodišča še ne pomenijo očitka, da se je v postopku sprejemanja proračuna ogrožalo fiskalno suverenost države.

Evropski parlament
Novice Evroposlanci: Brez sprememb proračun ne bo dobil zelene luči

Zahtevo za oceno ustavnosti proračunskih dokumentov za leto 2019 so lani spomladi vložili poslanci SDS in NSi, ki so v njih videli kršenje fiskalnega pravila. Celotni izdatki države so načrtovani približno 270 milijonov evrov previsoko, so utemeljevali. Fiskalno pravilo, ki ga je Slovenija pred sedmimi leti zapisala v ustavo, namreč določa, da morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa morajo prihodki presegati izdatke, piše STA.

Zahteva se je nanašala na zakon o izvrševanju proračunov

Zahteva se je nanašala na zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019, rebalans proračuna za leto 2019 ter odlok o javnofinančnem okviru za obdobje 2018-2020. Poslanci SDS in NSi so ustavnemu sodišču predlagali, naj ugotovi, da so vsi trije v neskladju z ustavo, vladi pa naloži pripravo novega rebalansa v mesecu dni.

Vlada je tedaj odgovarjala, da srednjeročne uravnoteženosti javnih financ ni mogoče ugotavljati izključno na podlagi podatkov posameznega leta, na primer na podlagi rebalansa državnega proračuna za leto 2019, pač pa se ta ugotavlja v daljšem časovnem obdobju.

Vlado je ob načrtovanju proračuna za leto 2019 vodil Marjan Šarec iz LMŠ, iz katere so se na odločbo ustavnega sodišča odzvali z zapisom, da proračunski presežek kaže na to, kako premišljeno so ravnali z javnimi financami. | Foto: STA , Vlado je ob načrtovanju proračuna za leto 2019 vodil Marjan Šarec iz LMŠ, iz katere so se na odločbo ustavnega sodišča odzvali z zapisom, da proračunski presežek kaže na to, kako premišljeno so ravnali z javnimi financami. Foto: STA ,

Podobno je v danes objavljeni odločbi zapisalo tudi ustavno sodišče: "Srednjeročnost iz ustavne določbe je treba razumeti kot dolžnost takega fiskalnega upravljanja in načrtovanja, ki se osredinja na stanje javnih financ skozi celoten ekonomski cikel in ne samo na tekoče proračunsko leto."

Poleg tega se ustavno fiskalno pravilo nanaša na celoto javnih financ države in ne zgolj na državni proračun kot tak, so dodali ustavni sodniki, ki so odločbo sprejeli s sedmimi glasovi za in dvema proti. Proračunsko leto 2019 je sicer že z nami, država pa ga je sklenila s približno 225 milijonov evrov presežka, kar predstavlja 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda, še navaja STA.

denar
Novice Proračunski primanjkljaj v petih mesecih znaša 1,27 milijarde

LMŠ: Z javnimi financami smo ravnali premišljeno

Vlado je ob načrtovanju proračuna za leto 2019 vodil Marjan Šarec iz LMŠ, iz katere so se na odločbo ustavnega sodišča odzvali z zapisom, da proračunski presežek kaže na to, kako premišljeno so ravnali z javnimi financami. Hkrati pa je vlada odpravila tudi vrsto varčevalnih ukrepov, ki so bili v veljavi zaradi nespametnosti prejšnjih vlad, so dodali.

Spomnili so, da je aktualna vlada Janeza Janše napovedala pripravo rebalansa letošnjega državnega proračuna, in izrazili upanje, da finančni minister Andrej Šircelj, ki v radijskih oddajah zagovarja tezo, da bo fiskalno pravilo še nekaj časa zrahljano, s koalicijo tokrat ve, kaj dela.

Ne spreglejte