Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
21.34

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 21.34

8 let, 2 meseca

Primer Mag označen kot neustrezna praksa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na odločitev nadzornega sveta Dela, da za odgovornega urednika tednika Mag predlaga člana nadzornega sveta in novinarja Dela Vesa Stojanova, so se s protestnim pismom odzvali novinarji Maga.

Novinarji Maga so v pismu opozorili, da bo vsiljena diametralno nasprotna uredniška politika uničila najpomembnejše, kar Mag predstavlja vse od svoje ustanovitve: drugačen pogled na razmere v družbi od prevladujočega v slovenskem medijskem prostoru. Jasno je, da gre pri uredniških spremembah na Magu predvsem za "politični prevzem revije oz. glede na že objavljena stališča bodočega odgovornega urednika celo za revolucionarni prevzem," menijo novinarji tednika. Zato so v javnem pismu pozvali slovensko javnost, predstavnike države in civilne družbe, naj jih podprejo v boju zoper politično-kapitalski izbris tednika. Podpisniki so sicer pismo poslali upravi Pivovarne Laško, predsedniku vlade Janezu Janši, predsedniku države Danilu Türku, predsednikom strank, predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju, varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek-Travnik, evropskim institucijam in predstavništvom EU v Sloveniji, domačim in tujim medijskim hišam, tujim predstavništvom v Sloveniji, mednarodni zvezi novinarjev, Združenju novinarjev in publicistov, Društvu novinarjev Slovenije in Združenju pisateljev, pesnikov in publicistov.

Naročnike že izgubljajo

Predstavnik zastopstva novinarjev tednika Mag Igor Kršinar je opozoril, da zaradi predloga nadzornega sveta mnogi bralci Maga že odjavljajo naročnino. "Bralca lažje izgubiš kot pridobiš," je pojasnil.

Stojanov: Odločitev o podpori je odvisna od novinarjev" Stojanov pa je povedal, da še ne ve, kdaj se bo predstavil novinarjem Maga. Po njegovih besedah jim bo na predstavitvi predstavil koncept programskih izhodišč, ki ga je že predložil v prijavo za odgovornega urednika. "Odločitev o tem, ali me bodo podprli, je na strani novinarjev," je dodal.

"Ne vem, zakaj bi se bralci odpovedali naročnini na Mag, razen če nočejo brati nekega zmerno sredinskega političnega tednika," je povedal in dodal, da je stvar vsakega bralca ter njegove percepcije in ideološke usmeritve, kako se bo odločil.

"Mag je kadrovsko osiromašen"

Predlagani odgovorni urednik je tudi napovedal kadrovske okrepitve na tedniku. "V svojem programu sem zapisal, da je Mag kadrovsko osiromašen," je dejal in dodal, da to priznava tudi Šurla. Ob tem je dejal, da tednik potrebuje dodatne kadre in dodatne kolumniste, "če hočejo narediti dobro revijo v skladu s konceptom sredinskega splošno informativnega tednika".

Grims: SD si s pomočjo tajkunskih povezav podreja revijo Mag Grims je na novinarski konferenci dejal, da si politični krog s Socialnimi demokrati na čelu, ki je "politično sponzoriral blatenje Slovenije v tujini" z neresnicami o omejevanju medijske svobode s strani predsednika vlade Janeza Janše, sedaj s pomočjo tajkunskih povezav podreja revijo Mag. "Žalostno je tudi, da v primeru revije Mag ni novinarske solidarnosti," je še dejal in dodal, da je bil omenjeni tednik "oaza svobodne misli".

Upravni odbor Združenja članov nadzornih svetov pa priporoča neodvisno delovanje celotnega nadzornega sveta v dobro družbe in ne posamičnih, lastnih ali političnih interesov, nadzorni svet pa naj se pri zagotavljanju neodvisnega nadzora nad poslovanjem družbe in njeno upravo ne vmešava v vodenje družbe.

Novinarji Maga so v svojem pismu poudarili, da tednik izhaja od leta 1995 in je nastal kot odgovor na medijsko enoumje, saj so bila v njem predstavljena stališča iz drugačnega miselnega spektra, ki v drugih medijih niso mogla biti izražena. "Čeprav je Mag v času svojega izhajanja zamenjal tri lastnike oziroma izdajatelje, se njegova uredniška politika ni spreminjala," so še zapisali.

Največji porast odkar je urejanje prevzel Šurla Novinarji tednika poudarjajo, da se je pod sedanjim lastnikom prodaja tednika povečala za približno polovico. "Največji porast smo zaznali prav v obdobju, odkar je njeno urejanje prevzel Silvester Šurla," poudarjajo in dodajajo, da je prodaja zadnjih številk presegla 14.000 izvodov.

Novinarji navajajo, da sta nadzornika izražala pripombe glede nekaterih prispevkov in intervjuvancev ter zahtevala drugačno politično vsebino. "Zlasti so ju motili članki o spornih menedžerskih odkupih podjetij, o preobratu v aferi Sova, intervju s predsednico LDS Katarino Kresal in koprskim županom Borisom Popovičem," so poudarili.

Ne spreglejte