Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2012,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

policija korupcija

Četrtek, 2. 2. 2012, 16.59

8 let

Prikriti preiskovalni ukrepi policije s poudarkom na razgradnji kriminalnih združb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je med drugim potrdila program dela uprave kriminalistične policije na področju prikritih preiskovalnih ukrepov v letošnjem letu.

Med glavnimi poudarki pri izvajanju teh ukrepov so identifikacija in razgradnja kriminalnih združb ter omejevanje pretoka nezakonitih finančnih virov v legalne trge, so zapisali v gradivu po seji vlade.

Potrebne so okrepitve aktivnosti na področju gospodarske kriminalitete "Zakonito, strokovno in etično izvajanje vseh splošnih policijskih nalog in še posebej prikritih preiskovalnih ukrepov mora potekati ob spoštovanju demokratičnih pravil, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter ob racionalni izrabi razpoložljivih materialnih, finančnih in človeških virov," so zapisali v gradivu po seji vlade.

Policija mora po njihovih navedbah pri določitvi prednostnih nalog na področju izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov upoštevati prioritete EU in aktualne ocene ogroženosti. Iz njih izhaja, da bo treba okrepiti aktivnosti na področju gospodarske kriminalitete s korupcijo in pri identifikaciji kaznivih dejanj pranja denarja.

Na področju organizirane kriminalitete ostaja prednostna naloga omejevanje trgovine s prepovedanimi drogami in boj proti trgovini z ljudmi, od ostalih oblik kriminalitete pa preiskovanje hujših oblik kaznivih dejanj zoper življenje ljudi in premoženje, so pojasnili.

Zadeve bodo obravnavali multidisciplinarno Glavni poudarek pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov pa bo, kot so zapisali, v identifikaciji in razgradnji kriminalnih združb, omejevanju vpetosti organizirane kriminalitete v različne družbene sfere, zmanjševanju občutka ogroženosti in omejevanju pretoka nezakonitih finančnih virov v legalne trge.

Ob tem navajajo tudi, da bo dejavnost policije omogočala pravočasno zaznavanje in omejevanje kriminalitete v njenih začetnih fazah, zadeve pa bodo obravnavali multidisciplinarno, tako da bodo vključevali različne organe in institucije.

Posebna pozornost krepitvi sodelovanja z državami zahodnega Balkana Posebno pozornost bodo namenili tudi krepitvi mednarodnega sodelovanja, še posebej z državami zahodnega Balkana, kjer dogajanje v največji meri vpliva na stanje kriminalitete v Sloveniji. Aktivnosti pa bodo usmerjene tudi v razvoj in nadgradnjo nadzora elektronskih komunikacij, so še pojasnili.

Vlada je poleg tega na današnji seji ustanovila tudi medresorsko delovno skupino za sodelovanje s Centrom jugovzhodne Evrope za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj (SELEC). Za nacionalnega delegata v svetu SELEC je imenovala Sama Drobeža iz ministrstva za notranje zadeve, za njegovega namestnika pa predstavnika Carinske uprave RS Tadeja Jerasa. Konvencija o Centru jugovzhodne Evrope za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj, ki nadomešča Sporazum o sodelovanju za preprečevanje čezmejnega kriminala in boj proti njemu, je sicer začela veljati 7. oktobra lani.

Ne spreglejte