Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 11. 2014,
7.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

poplave

Nedelja, 16. 11. 2014, 7.03

8 let, 5 mesecev

Prihaja še ena deževna noč, tudi tokrat najverjetneje brez težav (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tudi noč na ponedeljek bo deževna, a naj ne bi poslabšala poplavnih razmer na ogroženih območjih. Predvsem v zahodnem in južnem delu države bodo nastajale krajevne padavine, deloma plohe ali nevihte.

Te se bodo preko noči nekoliko okrepile in se razširile tudi v osrednji del. Po napovedih meteorologov obsežnejših padavin ne bo.

Prebivalcem občin Loška dolina, Ilirska Bistrica in Cerknica so padavine v minuli noči kljub nespodbudni vremenski napovedi vendarle prizanesle in niso povzročile novih težav. Ob pomoči gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in vojakov zato lahko nadaljujejo z odpravljanjem posledic povodnji. Razmere v Loški dolini se kljub zadnjim padavinam izboljšujejo Razmere v Loški dolini se kljub zadnjim padavinam izboljšujejo. Voda je doslej upadla za nekaj več kot 70 centimetrov od najvišjega zabeleženega vodostaja in se nahaja na gladini januarskih poplav. Kot je dejal poveljnik občinske civilne zaščite Damjan Janeš, voda odteka s približno hitrostjo 1,25 centimetra na uro.

Ogroženih je 21 stanovanjskih in 11 gospodarskih objektov Za zdaj ostaja poplavljenih 19 stanovanjskih in 25 gospodarskih objektov, ogroženih pa je 21 stanovanjskih in 11 gospodarskih objektov. Izseljenih je še vedno 28 oseb. Po Janeševih besedah danes ni potrebe po dodatnih protipoplavnih vrečah, tako da njihovo število ostaja 15.000. Prebivalcem na terenu pomaga okoli 30 gasilcev ter po trije vojaki in pripadniki civilne zaščite.

Največ časa bodo danes namenili prečrpavanju vode iz poplavljenih objektov. Prebivalci lahko v štabu civilne zaščite dobijo sredstva za razkuževanje objektov. Predvidoma prihodnji teden bodo v Loški dolini iz Madžarske dobili v brezplačno uporabo 30 razvlaževalcev prostorov.

Regionalna cesta Bloška polica-Pudob ostaja neprevozna Janeš je opozoril, da so lokalne ceste Pudob-Nadlesk, Kozarišče-Iga vas, Šmarata-Kozarišče, Viševek-Vrhnika ter regionalna cesta Bloška Polica-Babno polje na odseku Pudob še zaprte zaradi poplavljenega cestišča. Na območju Loške doline tudi še velja omejitev tovornega prometa.

Tudi v ilirskobistriški občini se razmere še naprej izboljšujejo. Čeprav je reka Reka čez noč nekoliko narasla, to ni prineslo novih težav. Namestnik poveljnika občinske civilne zaščite Luka Špilar je pojasnil, da so se intervencijski ukrepi, tudi v vaseh Bač in Koritnice, končali. Gasilci le še občasno odhajajo na ogled terena.

Skrb pa še vedno povzročajo štiri aktivna plazišča v občini. V soboto okoli 21. ure so tako gasilci v naselju Jasen s ponjavo prekrili plazišče, ki je nastalo pred nekaj dnevi. Po Špilarjevih besedah bo treba v prihodnje razmisliti o tem, kako trajno sanirati plazišča.

Voda na Planinskem polju še narašča Na Planinskem polju se gladina vode še postopoma zvišuje, vendar za zdaj ni nobene nevarnosti, da bi poplavila najnižje ležeče objekte. Gladina Cerkniškega jezera pa je po današnjih podatkih Agencije RS za okolje ustaljena in prav tako ni nevarnosti poplavljanja. Tudi pretok potoka Cerkniščica je minimalen.

V dneh najvišjega vodostaja je bilo v cerkniški občini poplavljenih skoraj 300 objektov, od tega več kot 200 stanovanjskih. Kot je dejal poveljnik občinske civilne zaščite Jože Turšič, za zdaj ostaja poplavljenih še pet počitniških hiš v Rakovem Škocjanu.

Tudi v cerkniški občini je intervencijske ukrepe zamenjalo odpravljanje sanacija škode, ki jo je povzročila povodenj. Pristojne službe so v soboto prebivalcem začele razdeljevati razkužila. Kljub izboljšanju razmer po Turšičevih besedah previdnost ostaja. Doslej so razdelili okoli 11.000 protipoplavnih vreč, ki bodo za vsak primer še nekaj časa ostale na terenu.

Zemeljski plaz zaprl cesto med Idrijo in naseljem Žiri Ob 11. uri se je na cesti med Idrijo in naseljem Žiri v občini Idrija sprožil zemeljski plaz. Cesta je neprevozna in bo zaprta vsaj 24 ur, je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Ne spreglejte