Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
6.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SD vlada

Četrtek, 21. 2. 2013, 6.57

8 let

Pričakovati je nadaljevanje pogovorov za novo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogovori o oblikovanju nove vlade se bodo danes verjetno nadaljevali, saj želijo potencialne partnerice že na seji DZ, ki bo v začetku marca, izglasovati konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše.

Popoldne se bo sestalo predsedstvo SD, ki bo začelo postopke za predčasne volitve, pričakovati pa je tudi razpravo o morebitnem vstopu v novo vlado.

Vodstvo SD sicer mandata za pogajanje o vstopu v novo vlado še nima, začetek postopkov o dogovarjanju za oblikovanje nove koalicije oz. iskanje novega mandatarja pa ji lahko dodeli predsedstvo.

Po mnenju SD mora novega mandatarja predlagati največja parlamentarna stranka - PS. Sicer pa je ena od ovir, ki sta jih tako prvak SD Igor Lukšič kot vodja poslanske skupine SD Janko Veber že izpostavila za vstop v morebitno novo koalicijo, odpravljena. Nekdanji finančni minister in podpredsednik DL Janez Šušteršič namreč ne bo kandidat za finančnega ministra v morebitni novi vladi. V SD namreč ne bi šli v vlado, v kateri bi bil finančni minister Šušteršič, zagovornik slabe banke in državnega holdinga. V SD tudi sicer pričakujejo intenzivne pogovore glede teh dveh vprašanj.

Svet DL je sicer v sredo pozno zvečer sklenil, da bo podprl konstruktivno nezaupnico z namenom ali priti do predčasnih volitev ali do "dobre" vlade.

Tako za DL kot za SD pa vstop v novo vlado pogojujeta tudi s popolnim umikom Zorana Jankovića z vrha PS.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je dan pred sejo predsedstva pojasnil, da bodo na njej razpravljali o programskem kongresu stranke in tudi o aktualnih političnih razmerah, začeli pa bodo tudi priprave na predčasne volitve. Kot je že v ponedeljek pojasnil Lukšič, bodo med drugim ustanovili tudi volilni štab.

Ne spreglejte