SiolNET. Novice Slovenija
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preverite, kakšno je stanje v vaši regiji #video

1,28

termometer

Ukrepe bomo v Sloveniji začeli postopoma sproščati, ko bo število okužb v zadnjih sedmih dneh upadlo pod 1.350, v bolnišnicah pa bo hospitaliziranih manj kot 1.200 bolnikov. Vendar pa razmere v vseh slovenskih regijah niso enake. Največ primerov okužb v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev beležimo v Posavju (1.447), najmanj pa v Osrednjeslovenski regiji (722). Kakšna je epidemiološka slika v preostalih delih Slovenije?

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice V torek 2.139 novih okužb, tudi delež pozitivnih višji #video

V Sloveniji je trenutno po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje aktivno okuženih 20.632 ljudi, pri katerih je bila s testom potrjena okužba z novim koronavirusom. Z ukrepi nam je sicer uspelo zaustaviti eksponentno rast širjenja okužb, nismo pa trenda obrnili navzdol, kot so to storili v drugih evropskih državah.

Epidemiološka slika po regijah

V Sloveniji tako še naprej ostajajo velike razlike med statističnimi regijami in posameznimi občinami. Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), najboljšo epidemiološko sliko oziroma incidenco v zadnjih 14 dneh beleži Osrednjeslovenska regija, kjer so potrdili 722 primerov na 100 tisoč prebivalcev, sledita ji Goriška regija s 729 primeri in Obalno-kraška s 755 primeri na 100 tisoč prebivalcev.

Statistika | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Medtem pa so razmere trenutno najslabše v Posavju, ki po statističnih podatkih postaja glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v državi, saj so v tej regiji v zadnjih 14 dneh zabeležili največ primerov na 100 tisoč prebivalcev, in sicer 1.447. Sledita ji Pomurska regija s 1.391 primeri, Jugovzhodna Slovenija s 1.279 primeri in Koroška s 1.214 primeri na 100 tisoč prebivalcev. 

Po številu novih okužb izstopajo občine Murska Sobota s 30, Ljutomer s 23, Novo mesto z 88, Krško s 55, Sevnica z 32, Celje s 33, Velenje s 60, Maribor s 93, Ptuj s 30, Ljubljana s 169, Ivančna Gorica s 34, Medvode s 27, Postojna z 22, Koper s 45, Idrija s 34, Kranj z 52 in Tržič z 22 okužbami, je danes povedal vladni govorec Jelko Kacin.

posegi Novice Ocene: v prvem valu odpadle številne operacije in preiskave

Največ okužb še vedno na delovnih mestih

Epidemiologinja NIJZ Eva Grilc pa je na današnji novinarski konferenci o izzivih covida-19 pojasnila, da iz anket izhaja, da se približno četrtina z novim koronavirusom verjetno okuži na delovnem mestu, približno 22 odstotkov v družini oziroma skupnem gospodinjstvu, približno 14 odstotkov v domovih za starejše. Velik delež okuženih še vedno ne zna navesti, kje bi se lahko okužili, je ob tem dodala.

Statistika | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

V torek smo sicer ob 7.003 testih potrdili 2.139 okužb z novim koronavirusom. Gre za šesto najvišje število okuženih v enem dnevu. Delež pozitivnih testov je bil 30,54-odstoten. Umrlo je 38 ljudi z boleznijo covid-19. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev znaša 1.496.

Zaradi visokega povprečja tako ostajamo v črni fazi, kar pomeni, da bodo vsi sprejeti vladni ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa veljali še naprej. V primeru upadanja pa so predvideni štirje scenariji, odvisno od umirjanja epidemije.

sproščanje ukrepov | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Tomaž Gantar Zdravko Počivalšek Novice Gantar bi zaprl gospodarstvo. Počivalšek: Tega ne morem sprejeti. #video

Gantar bi zaostroval, Počivalšek se ne strinja

V koaliciji se medtem pojavljajo različna mnenja, kako se spopadati z epidemijo. Minister za zdravje Tomaž Gantar je zaradi slabih epidemioloških razmer in obremenjenosti zdravstvenega sistema na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v ponedeljek naslovil poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, kar je Počivalšek zavrnil. 

Gantar poudarja, da razmere sproščanja ukrepov ne dopuščajo. Če bo presodil, da ima zvezane roke ter da s svojim znanjem in delom ne more pripomoči k izboljšanju položaja, bo razmišljal tudi o odstopu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin