Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2020,
17.06

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Natisni članek

Koronavirus epidemija

Sreda, 9. 12. 2020, 17.06

3 leta, 4 mesece

Preverite, kakšno je stanje v vaši regiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Ukrepe bomo v Sloveniji začeli postopoma sproščati, ko bo število okužb v zadnjih sedmih dneh upadlo pod 1.350, v bolnišnicah pa bo hospitaliziranih manj kot 1.200 bolnikov. Vendar pa razmere v vseh slovenskih regijah niso enake. Največ primerov okužb v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev beležimo v Posavju (1.447), najmanj pa v Osrednjeslovenski regiji (722). Kakšna je epidemiološka slika v preostalih delih Slovenije?

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V torek 2.139 novih okužb, tudi delež pozitivnih višji #video

V Sloveniji je trenutno po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje aktivno okuženih 20.632 ljudi, pri katerih je bila s testom potrjena okužba z novim koronavirusom. Z ukrepi nam je sicer uspelo zaustaviti eksponentno rast širjenja okužb, nismo pa trenda obrnili navzdol, kot so to storili v drugih evropskih državah.

Epidemiološka slika po regijah

V Sloveniji tako še naprej ostajajo velike razlike med statističnimi regijami in posameznimi občinami. Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), najboljšo epidemiološko sliko oziroma incidenco v zadnjih 14 dneh beleži Osrednjeslovenska regija, kjer so potrdili 722 primerov na 100 tisoč prebivalcev, sledita ji Goriška regija s 729 primeri in Obalno-kraška s 755 primeri na 100 tisoč prebivalcev.

Statistika | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Medtem pa so razmere trenutno najslabše v Posavju, ki po statističnih podatkih postaja glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v državi, saj so v tej regiji v zadnjih 14 dneh zabeležili največ primerov na 100 tisoč prebivalcev, in sicer 1.447. Sledita ji Pomurska regija s 1.391 primeri, Jugovzhodna Slovenija s 1.279 primeri in Koroška s 1.214 primeri na 100 tisoč prebivalcev. 

Po številu novih okužb izstopajo občine Murska Sobota s 30, Ljutomer s 23, Novo mesto z 88, Krško s 55, Sevnica z 32, Celje s 33, Velenje s 60, Maribor s 93, Ptuj s 30, Ljubljana s 169, Ivančna Gorica s 34, Medvode s 27, Postojna z 22, Koper s 45, Idrija s 34, Kranj z 52 in Tržič z 22 okužbami, je danes povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Tomaž Gantar
Novice Ocene: v prvem valu odpadle številne operacije in preiskave

Največ okužb še vedno na delovnih mestih

Epidemiologinja NIJZ Eva Grilc pa je na današnji novinarski konferenci o izzivih covida-19 pojasnila, da iz anket izhaja, da se približno četrtina z novim koronavirusom verjetno okuži na delovnem mestu, približno 22 odstotkov v družini oziroma skupnem gospodinjstvu, približno 14 odstotkov v domovih za starejše. Velik delež okuženih še vedno ne zna navesti, kje bi se lahko okužili, je ob tem dodala.

Statistika | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

V torek smo sicer ob 7.003 testih potrdili 2.139 okužb z novim koronavirusom. Gre za šesto najvišje število okuženih v enem dnevu. Delež pozitivnih testov je bil 30,54-odstoten. Umrlo je 38 ljudi z boleznijo covid-19. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev znaša 1.496.

Zaradi visokega povprečja tako ostajamo v črni fazi, kar pomeni, da bodo vsi sprejeti vladni ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa veljali še naprej. V primeru upadanja pa so predvideni štirje scenariji, odvisno od umirjanja epidemije.

sproščanje ukrepov | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Tomaž Gantar Zdravko Počivalšek
Novice Gantar bi zaprl gospodarstvo. Počivalšek: Tega ne morem sprejeti. #video

Gantar bi zaostroval, Počivalšek se ne strinja

V koaliciji se medtem pojavljajo različna mnenja, kako se spopadati z epidemijo. Minister za zdravje Tomaž Gantar je zaradi slabih epidemioloških razmer in obremenjenosti zdravstvenega sistema na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v ponedeljek naslovil poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, kar je Počivalšek zavrnil. 

Gantar poudarja, da razmere sproščanja ukrepov ne dopuščajo. Če bo presodil, da ima zvezane roke ter da s svojim znanjem in delom ne more pripomoči k izboljšanju položaja, bo razmišljal tudi o odstopu.

Ne spreglejte