SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Agrometeorolog: Bali smo se, da bo hujše #video

0,63

termometer

Zbudili smo se v mrzlo, a sončno jutro, ponekod je prebivalce presenetila jutranja slana. Najhladneje je bilo v Babnem Polju, kjer so izmerili −9 stopinj, v nižinah vzhodne in osrednje Slovenije pa so jutranje temperature po podatkih Arsa padle tri stopnje pod ničlo. 

Če smo še pred slabim tednom dni uživali v skoraj poletnem vremenu − ponekod je živo srebro preseglo 20 stopinj Celzija −, je zdaj znova pritisnil mraz. Na srečo je ponoči še malo pihalo, zato se temperatura ni spustila tako nizko. Vseeno je bilo tudi v notranjosti Primorske večinoma pod lediščem, so sporočili z agencije za okolje (Arso).

"Bali smo se, da bo hujše," je za STA dejal Gregor Gregorič z oddelka za agrometeorologijo na Arsu. Nizke temperature so napovedane tudi za sredo zjutraj.

Po podatkih Arsa so v Škocjanu zjutraj namerili −3,3 stopinje, v Kubedu −2,7, v Biljah pri Novi Gorici −1,3, v Dolenjah pri Ajdovščini −1,2, v Godnjah −0,8 in v Podnanosu −0,5 stopinje Celzija.

Po podatkih s spletne strani Arsa pa so ob 8. uri v Ratečah namerili −5,5 stopinje Celzija, v Postojni −4,6, v Slovenj Gradcu −4,3, v Kočevju −4,2 in v Črnomlju −4 stopinje Celzija. Temperature pod ničlo so bile zjutraj med drugim tudi v Celju, na ljubljanskem in mariborskem letališču in v Novem mestu. Na Kredarici so ob 8. uri izmerili −14,6 stopinje Celzija.

Nova nevarnost pozebe že jutri zjutraj 

Izrazito hladno vreme vpliva tudi na razvoj sadnih rastlin. Potem ko je nenavadno toplo vreme v zadnjih tednih povzročilo zgodnje cvetenje, so zdaj rastline zaradi ohladitve izpostavljene pozebi. 

V času nabrekanja brstov se kritična temperatura za pozebo pri večini sadnega drevja giblje med −8 in −5 stopinj Celzija. Ko se cvetovi odprejo, pa so lahko kritične temperature že okoli −2 stopinji Celzija.

V Vipavski dolini, kjer ima Arso skupno tri postaje, je bilo okoli −1 stopnje Celzija, kar trenutno cvetoče drevje še nekako zmore, je ocenil Gregorič. V Vipavski dolini namreč veliko dreves cveti, kar je trenutno najbolj občutljiva faza. Morebitna škoda zaradi nizkih temperatur bi se lahko videla čez nekaj dni, je dodal. Nova nevarnost pozebe pa bo že v sredo zjutraj, ko bi bil lahko bolj na udaru vzhodni del Slovenije. V Prekmurju bi se lahko temperature spustile do okoli −2 stopinji oziroma −3 stopinje Celzija, je povedal Gregorič.

pozeba Novice Nevarnost pozebe: zbudili se bomo v hladno torkovo jutro

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin