Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2011,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor Indija

Ponedeljek, 13. 6. 2011, 12.09

8 let

Premier Pahor v indijskem Mumbaiju z indijskimi poslovneži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Borut Pahor, ki je z gospodarsko delegacijo na uradnem obisku v Indiji, se je prvi dan obiska v Mumbaiju, srečal z indijskimi poslovneži.

Beseda je tekla predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja ter o možnostih za nadaljnje poglobitve, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Predstavil bo investicijsko okolje v Sloveniji Pahor je indijskim poslovnežem tudi predstavil investicijsko okolje v Sloveniji, indijske poslovneže pa so zanimale predvsem investicije v slovenski turizem, energetiko, transport in logistiko. Premier Pahor je na omenjenem srečanju v Indiji, s katero ima Slovenija tradicionalno dobre odnose, govoril predvsem o fleksibilnosti slovenskega gospodarstva, ki je izvozno naravnano.

Obsežna gospodarska delegacija Pahorja poleg gospodarske delegacije spremljajo še ministrica Darja Radič ter ministra Dorjan Marušič in Patrick Vlačič, državni sekretar Jozsef Györkös ter predsednik skupine prijateljstva z Indijo v državnem zboru Jožef Jerovšek.

O prednostih življenja in dela v globaliziranem svetu Predsednik vlade se je udeležil še poslovne konference o slovensko-indijskem gospodarskem sodelovanju, v okviru katerega je bil podpisan tudi memoranduma o soglasju med Javno agencijo za podjetništvo in tuje investicije (Japti) in indijsko zbornico za razvoj poslovanja malih in srednjih podjetij.

V uvodnem nagovoru je Pahor dejal, da ima sedanja generacija prednost, da lahko živi in dela v času globalizacije, ko lahko tudi tako oddaljene države vzpostavijo močne gospodarske vezi. Ob vseh naštetih priložnostih, ki jih Slovenija nudi tujim investitorjem, pa je omenil tudi naravne lepote Slovenije in citiral nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je Slovenijo označil za "približek nebesom". Ob tej priložnosti je Pahor zbrane indijske poslovneže povabil k sodelovanju s slovenskimi gospodarstveniki.

Prvi uradni obisk iz Sloveniji v Indiji V Mumbaiju se je predsednik vlade sestal še z guvernerjem države Maharashtra, s katerim sta govorila predvsem o skupnih področjih za sodelovanje med državama, tako političnih kakor tudi gospodarskih, ne glede na njuni siceršnji raznolikosti. Po omenjenem srečanju z guvernerjem bo slovenska delegacija obisk nadaljevala v New Delhiju, kjer se bo Pahor pozno popoldne udeležil uradne otvoritve slovenskega veleposlaništva v Indiji.

Pahorjev obisk v Indiji je prvi uradni obisk iz Sloveniji v tej azijski državi, kjer ga bodo sprejeli z vsemi državniškimi častmi. Obisk je namenjen predvsem okrepitvi političnega dialoga med državama ter nadaljnji krepitvi dvostranskega gospodarskega, znanstveno-tehnološkega in kulturnega sodelovanja. Po napovedih naj bi z indijskimi sogovorniki govorili predvsem o dvostranskem političnem, gospodarskem, znanstveno-tehnološkem in kulturnem sodelovanju, odnosih med EU in Indijo ter razmerah v regiji.

Ne spreglejte