Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2022,
7.25

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

20

Natisni članek

Gibanje Svoboda Robert Golob

Torek, 12. 7. 2022, 7.25

1 leto, 9 mesecev

Golob: Cilj preživeti zimo brez ruskega plina in redukcij je zahteven, a uresničljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

20

Robert Golob in Olaf Schulz | Nemčija je prva država, kamor je novi premier odšel na bilateralni obisk. | Foto STA

Nemčija je prva država, kamor je novi premier odšel na bilateralni obisk.

Foto: STA

Premier Robert Golob je danes na delovnem obisku v Berlinu, kjer se je srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Izmenjala sta poglede na aktualne razmere in govorila o nadaljnjem sodelovanju med državama. Nemčija je prva država, kamor je novi premier odšel na bilateralni obisk, spremlja ga minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

"Gre za prvo uradno pot v tujino, ni pa naključje, da smo izbrali prav Berlin. Nemčija je namreč naša največja in najpomembnejša zaveznica," je povedal Golob in dodal, da je "cilj preživeti zimo brez ruskega plina in redukcij zahteven, a uresničljiv".

Med osrednjimi temami je bila oskrba z ruskimi energenti

Poleg Zahodnega Balkana so bile posledice vojne v Ukrajini in s tem povezana oskrba z ruskimi energenti med osrednjimi temami današnjega srečanja Goloba in Scholza. Golob je ob tem opozoril, da med evropskimi državami obstajajo sinergije, ki jih je moč izkoristiti, da ob ustreznem varčevanju s plinom to zimo prebrodimo brez redukcij. Scholz pa je poudaril, da bo treba storiti vse za zmanjšanje odvisnosti od Rusije pri dobavi energije, kar je povezano z izgradnjo infrastrukture, ki bo kratkoročno omogočila pridobivanje nafte in plina iz drugih virov.

Voditelja sta bila tudi enotnega mnenja, da je treba Ukrajini še naprej pomagati politično, vojaško in človekoljubno ter v okviru sankcij, ki so bile uvedene proti Rusiji zaradi njene invazije na to državo.

Scholz je poudaril, da bo treba storiti vse za zmanjšanje odvisnosti od Rusije pri dobavi energije. | Foto: STA , Scholz je poudaril, da bo treba storiti vse za zmanjšanje odvisnosti od Rusije pri dobavi energije. Foto: STA ,

Države Zahodnega Balkana za članstvo v EU čakajo že 20 let

Glede širitve EU na Zahodni Balkan sta voditelja opozorila, da so države Zahodnega Balkana že 20 let v čakalnici za članstvo v EU. Golob je menil, da je treba najti načine, kako bi tudi te države naredile individualne korake in dosegle uspehe na evropski poti. "Žal je ta proces, tako kot se je peljal, proces, ki je pripeljal do apatije v teh državah, ker je absolutno prepočasen," je opozoril.

Scholz pa je ob tem spomnil, da je bila leta 2003 šestim državam Zahodnega Balkana obljubljena hitra in realistična perspektiva za članstvo v EU, a od takrat se ni veliko zgodilo. Zato želita Nemčija in Slovenija skupaj narediti vse, da ta pristopni proces dobi nov zagon, in da bodo države Zahodnega Balkana lahko kmalu postale članice EU.

Med državama ni odprtih vprašanj

To je bil prvi bilateralni obisk Goloba v tujini po prevzemu premierske funkcije. Med državama ni nobenih odprtih vprašanj, je še zatrdil Golob, Scholz pa je izrazil prepričanje, da bosta s slovenskim premierjem skupaj odlično sodelovala, zlasti v luči težkih nalog, ki so pred nami in ki jih lahko rešujemo le skupaj, tako v okviru dvostranskih odnosov kot znotraj Evropske unije.

Goloba na obisku spremlja minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Že v začetku meseca je bila na obisku v Nemčiji zunanja ministrica Tanja Fajon, kar kaže, kako močno si želi nova slovenska vlada utrditi sodelovanje z največjo članico EU in obenem ključno slovensko gospodarsko partnerico.

Novice Objavljamo Golobov "seznam za odstrel"
Robert Golob
Mnenja Izredne razmere v Ljubljani
Robert Golob, Urška Klakočar Zupančič
Novice Pravniki svarijo: Golobovi z odstavljanjem vrha RTVS kršijo ustavno ureditev
Ne spreglejte