SiolNET. Novice Slovenija
1,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Premier Cerar ob kulturnem prazniku: Storil bom vse, da vlada odpravi očitne zagate

1,53

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Miro Cerar je v poslanici zapisal, da je javnost upravičeno kritična do nekaterih vidikov bilance resorja kulture in vodenja. "Skrbi me, a obenem bodri, ko vidim, da ta ista kritična javnost še vedno verjame v moč dialoga, v katerega verjamem tudi sam." Storil bo vse, da do konca mandata vlada odpravi očitne zagate in pripravi podlage za naprej.

"V letu, ko se intenzivno spominjamo Cankarja, in na dan, ko slavimo Prešerna, smo ob plesalcu Mejaču za življenjsko delo nagradili še enega pesnika - Borisa A. Novaka. O velikem predhodniku je zapisal: 'Vsi smo večni, ker stojimo na tvoji besedi, velikan,'" je v svoji poslanici zapisal predsednik vlade Cerar.

"To sozvočje različnih časov je dokaz, da tudi danes med nami živijo ustvarjalci, ki sodijo v isto kategorijo 'večnih'. Ne znamo jih vedno prepoznati oziroma ceniti in ustrezno nagraditi. A ko danes pozorno pogledamo nazaj, se nam izkaže, da so se danes kanonizirani avtorji nekoč še kako razburjali, jezili, se borili in včasih tudi protestirali," je zapisal Cerar.


Möderndorfer: Bolj kot tiste, ki ustvarjajo, družba ceni tiste, ki prodajajo 


Zahvalil se je vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem

Predsednik vlade je še opozoril, da na kulturni praznik ne gre pozabiti, "da je prav njihova angažiranost, pogosto boleča nepopustljivost hkrati izjemno krhkih in neverjetno trdnih osebnosti, bila vir njihove iskrene, verodostojne umetniške geste in besed, od katerih danes nekatere segajo dobesedno do večnosti".

Cerar se je v poslanici v imenu državljank in državljanov zahvalil vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem slovenske kulture, ker je njihovo delo "plemenit navdih za naša življenja".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin