Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2017,
16.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

gasilci požar Miro Cerar Ekosistemi

Sreda, 26. 7. 2017, 16.49

6 let, 6 mesecev

V podjetju Ekosistemi inšpekcija večkrat odkrila nepravilnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Pogorišče podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu | Foto STA

Foto: STA

V podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, kjer je v četrtek izbruhnil požar, je okoljska inšpekcija večkrat ugotovila nepravilnosti. Predvsem pri skladiščenju odpadkov. V družbi trdijo, da so vse nepravilnosti odpravili, je poročala TV Slovenija.

Inšpekcija je ugotovila nepravilnosti predvsem glede skladiščenja odpadkov na območju kompleksa, ki ni bilo utrjeno in nadkrito. Inšpektor je to opazil junija 2013 in nato marca 2013 ugotovil, da se stanje ni spremenilo. Podjetju Ekosistemi je izdal več plačilnih nalogov in pozivov, naj zadeve uredijo.

Na inšpekciji so prejšnji teden trdili, da naj bi inšpektor na agencijo za okolje takrat vložil tudi zahtevo za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. Vendar to iz dokumentov, ki so jih prejeli na TV Slovenija ni razvidno. "Ker je podjetje nato upoštevalo zahteve iz naše odločbe je bil postopek ustavljen," je v petek za omenjeno televizijo povedala glavna inšpektorica za okolje Dragica Hržica.

Medtem je v ponedeljek lastnik podjetja Ekosistemi Tomislav Kovačič dejal, da so imeli šest inšpekcij. "V peti smo odpravili vse nepravilnosti tako, kot smo napisali v izjavi," je zatrdil.

Vendar to iz dokumentov, ki so jih prejeli na TV Slovenija, ni razvidno. Inšpektor je junija 2012, marca, junija, septembra in oktobra 2013, septembra 2014, februarja in novembra 2015 ter junija 2017 ugotovil enake nepravilnosti. Da je del odpadkov skladiščen nepravilno, je nazadnje ugotovil junija letos. Prejšnji torek, torej dva dni pred požarom, pa je inšpekcija izdala podjetju tudi odločbo, da morajo zadevo urediti v mesecu dni.

Inšpekcija je družbi nalagala tudi denarne kazni. Sprva po 1000 evrov, nato 10.000 evrov. Zaradi neplačila je kazen narasla na 20.000 evrov. Koliko je bilo plačano, iz dokumentov ni razvidno.

Januarja 2014 je inšpekcija izdala še odločbo s katero zahteva, da družba uredi odvajanje odpadne vode. Družba bi morala poskrbeti, da bodo emisije snovi usklajene s predpisanimi mejnimi vrednostim za izpust v naravni odvodnik. A črna brozga še izteka iz obrata, so novinarjem TV Slovenija pokazali domačini.

Premier Cerar: vlada mora nemudoma ukrepati

Kot je ob današnjem obisku pogorišča poudaril predsednik vlade Miro Cerar, ta tragični požar dokazuje, da tako na področju okoljskih dovoljenj kot predpisov, pa tudi praks posameznih podjetij, v preteklosti ni bilo storjeno vse, kar bi moralo biti.

Premier Miro Cerar je pohvalil usklajenost vladnih služb in ustanov, katerih delo je bilo koordinirano takoj ob začetku požara. Prizadete v požaru v Zalogu bodo v prihodnjih dneh obvestili o vsem pomembnem, je še dejal. | Foto: STA , Premier Miro Cerar je pohvalil usklajenost vladnih služb in ustanov, katerih delo je bilo koordinirano takoj ob začetku požara. Prizadete v požaru v Zalogu bodo v prihodnjih dneh obvestili o vsem pomembnem, je še dejal. Foto: STA , Dejal je, da mora zato vlada nemudoma ukrepati. Z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, ki ga je danes spremljala, že razmišljata, kako bi v državi čim prej "izvedli nekakšno širšo revizijo okoljevarstvenih dovoljenj".

"Treba bo pogledati, koliko so dovolj specifična in natančna ter koliko prostora za ne dovolj varno početje dopuščajo." Predvsem pa morajo na ravni predpisov in dejansko zagotoviti, da se takšne stvari ne bodo dogajale in da bo varnost na višji ravni.

Še posebej pa je pomembno to, da bodo prisluhnili vsem pobudam civilnih iniciativ, društev in občanov. Okoljska varnost namreč po njegovem v preteklosti ni bila pravilno zastavljena, "in povsem nesprejemljivo je, da se dogajajo takšne katastrofalne zadeve", ki lahko okolje in varnost ljudi močno ogrozijo.

Ministrica Majcnova bo že na četrtkovi seji vladi predstavila gradivo o dogodku v Zalogu, saj premier želi, da tega in z njim povezane zadeve, čeprav še ne bodo imeli popolnih podatkov, obravnavajo čim prej, je dodal.

Hkrati se je zahvalil gasilcem in vsem drugim, ki so požrtvovalno pomagali gasiti ta izredno zahteven požar. Pričakuje tudi, da bodo kriminalisti v teh dneh temeljito opravili svoje delo in da bodo ugotovili, kaj je vzrok tega požara.

Lastnik podjetja Ekosistemi obljubil sanacijo območja

Cerarjev obisk je spremljal tudi lastnik podjetja Ekosistemi Tomislav Kovačič, ki je medijem povedal, da je predsedniku vlade obljubil, da bodo v celoti sanirali območje nekdanje opekarne, če se bodo pokazale posledice onesnaženja, tudi ožje okolice.

požar | Foto: STA , Foto: STA , Glede nadaljevanja dejavnosti predelave odpadkov v Zalogu je povedal, da je občinski prostorski načrt domena občine in da ga občinski svetniki lahko spremenijo. To možnost je sicer napovedal tudi ob obisku prisotni straški župan Dušan Krštinc.

Nasprotniki v požaru uničenega obrata v Zalogu so sicer Cerarju pred njegovih obiskom poslali odprto pismo, s katerim so ga pozvali k ukrepanju zaradi posledic požara. Vprašali so ga tudi, kaj je že storil v zadnjih dneh in kako bo ukrepal oz. pripomogel k reševanju problematike omenjenega uničenega obrata.

Ne spreglejte