Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
13.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

obisk Slovenija Turčija Recep Tayyip Erdogan Borut Pahor

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 13.09

6 let, 7 mesecev

Predsednik Erdogan: Turki in Slovenci lahko zelo tesno sodelujemo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Turčija ne sodeluje z Islamsko državo. Za nas teroristična država ne more biti islamska država, je dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na obisku v Sloveniji. Kot je dejal na skupni novinarski konferenci s predsednikom Borutom Pahorjem, je Slovenija prijateljska zaveznica Turčije. Odnosi na različnih področjih (gospodarskem, političnem, vojaškem …) so odlični, vendar jih je treba še okrepiti.

Trgovinska menjava med Slovenijo in Turčijo zdaj znaša milijardo dolarjev, a kot pravi turški predsednik, jo lahko še okrepimo. Možnosti za sodelovanje so na področju energije, gradbeništva, avtomobilske in tekstilne industrije. Sodelujemo lahko tudi pri prodoru na tretje trge: eden od takšnih projektov je gradnja hidroelektrarne Morača v Črni gori.

Turški predsednik meni, da bi se dalo izboljšati priznavanje vozniških in tranzitnih dovoljenj. Dodal je, da lahko Slovenci in Turki zelo tesno sodelujemo.

Glede terorizma in Islamske države v Siriji in Iraku je Erdogan pojasnil, da je terorizem mednarodni in ne lokalni problem. Zatrdil je, da sodelujejo z mednarodno skupnostjo v boju proti terorizmu. Tako so 12.500 ljudem preprečili vstop v Turčijo, 1.250 ljudi pa so vrnili v domovino.

A je ob tem poudaril, da lahko Turčija osumljencem, ki bi se želeli z Zahoda prek Turčije pridružiti teroristom v Siriji in Iraku, to prepreči samo, če dobijo njihova imena iz zahodnih držav.

"Narobe je, če rečemo, da Turčija sodeluje z Islamsko državo. To ni spoštljivo do islama. Mi Islamski državi sploh ne rečemo Islamska. Ne priznavamo teroristične države za islamsko državo. Tudi v prihodnje se bomo borili proti teroristom."

Tudi Pahor je poudaril, da sta Turčija in Slovenija prijateljski državi. Spomnil je, da je bila Turčija ena prvih držav, ki je priznala samostojno Slovenijo. Ob tem je slovenski predsednik povedal, da naša država podpira Turčijo na njeni poti v EU. Po njegovih besedah kaže, da bodo pogajanja tekla še nekaj časa.

Pahor je dejal, da je obiskal tovarno Odelo v Sloveniji, ki je v lasti Turkov. Slovenski delavci - jih je okoli tisoč - so zadovoljni, zato si želi, da bi bilo še več takšnih turških naložb v Sloveniji. Glede Luke Koper je pojasnil, da si želijo okrepljenega sodelovanja našega pristanišča s turškimi pristanišči.

Pahor je še omenil turško veliko pomoč sirskim in iraškim beguncem. Za humanitarno oskrbo dveh milijonov teh beguncev je Turčija dala pet milijard dolarjev pomoči.

Sprejem z vojaškimi častmi Turškega predsednika in njegovo soprogo Emino Erdogan sta na Kongresnem trgu v Ljubljani z vojaškimi častmi sprejela gostitelja, predsednik Pahor in njegova partnerka Tanja Pečar. Erdogana spremlja več ministrov in številčna gospodarska delegacija.

Gre za povratni obisk po uradnem obisku Pahorja v Turčiji januarja lani, ko je bil turški predsednik še Abdullah Gül, Erdogan pa je bil premier.

Ne spreglejte