SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predlog sprememb zakona o minimalni plači čez prvo oviro

1

termometer

Poslanci so v prvi obravnavi s 75 glasovi za in nobenim proti podprli predlog zakonske spremembe definicije minimalne plače, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili sindikati.

Predlog gre tako zdaj v razpravo na matično delovno telo. V obrazložitvi predloga, s katerim želijo sindikati iz definicije izvzeti dodatke za neugoden delovni čas, torej za delo ponoči, ob vikendih in praznikih, je izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje pojasnila, da so v predlogu sledili obstoječi definiciji minimalne plače, iz katere so že izvzeti dodatki za nadure.

Z izvzemom dodatka za neugoden delovni čas želijo sindikati popraviti krivico za delavce z minimalno plačo, ki delajo v teh pogojih, saj ostali delavci dodatke za tovrstno delo prejemajo dodatno k plači.

Tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v uvodnem nagovoru poudarila, da gre za odpravljanje krivice, rešitev pa se je, žal neuspešno, poskusilo poiskati že večkrat. Opozorila je še, da bi bila vlada precej bolj zadovoljna, če bi bil predlog usklajen s socialnimi partnerji. V razpravi je še pohvalila poslance, da ji je v veselje "sodelovati v takšni razpravi, ko ne gre za politično obračunavanje levo in desno, ampak skupaj iščejo rešitve za državljane".

V razpravi je bilo sicer slišati nekaj očitkov, da je v tem primeru odpovedal socialni dialog.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin