Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 11.42

8 let

Predlagano povišanje dodatkov za policiste po mnenju SDS brezumno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odbor za javno upravo pri strokovnem svetu SDS se je kritično odzval na predlog zakona o delu v policiji, s katerim namerava vlada povišati dodatke policistom.

"Kakšna slepota vodi vlado, da se loti urejanja dodatkov samo za en segment svojih uniformiranih sodelavcev?" se sprašujejo v SDS. Predlog je po njihovem mnenju v času krize "brezumen". Vse od leta 2002, ko je bil sprejet zakon o sistemu plač v javnem sektorju, so se vlade strogo držale principa, da se plače javnih uslužbencev urejajo enotno, po istih načelih, z enim zakonom in kolektivno pogodbo za javni sektor, so zapisali v strokovnem svetu SDS.

"Nobena vlada ni odstopila od principa enotnega sistema" Po njihovih navedbah niti en sam dodatek ni bil določen v panožnih kolektivnih pogodbah ali področnih predpisih, nobena vlada pa ni odstopila od principa enotnega sistema. Koncept, po katerem se dodatki za vse določajo enotno, je nastal kot posledica dejstva, "da se je prejšnji plačni sistem, ki je veljal do leta 2002, razsul prav zaradi dodatkomanije", so zapisali.

S tem, ko vlada odstopa od tega principa, se po ocenah SDS podaja v "brezumno rušenje z osemletnim trudom ustvarjenega sistema, ki lahko pametni vladi služi kot odlično orodje za obvladovanje plačne mase in ohranjanje čim pravičnejših razmerij med plačami".

Še posebej "brezumno" je nameravano ravnanje v času gospodarske krize, ki jo sindikati javnega sektorja razumejo, saj so kljub šestletni zamrznitvi plač pristali na odlog odprave plačnih nesorazmerij na čas po koncu krize, dodajajo v strokovnem svetu SDS.

SDS: Bo vlada pristala na plaz zahtev Elementarna pravičnost po njihovem mnenju narekuje, da se dodatki, kot so dodatek za prekrškovni organ in dodatek za stalnost, ne morejo razlikovati v policiji, carini, vojski, upravi za izvrševanje kazenskih sankcij... "Kako bo vlada pogledala v oči ostalim 150.000 javnim uslužbencem, ki ostajajo znotraj sistema? Ali pa bo pristala na plaz zahtev po enakih dodatkih za identične situacije v drugih delih javnega sektorja?" sprašujejo v SDS.

Brez upoštevanja pripomb ministrstva za javno upravo Spomnili so, da v besedilu predloga zakona niso bile niti v najmanjši meri upoštevane ostre pripombe ministrstva za javno upravo, "ki se očitno edino še zaveda, kaj pomeni tak poseg v plačni sistem". V SDS ocenjujejo, da gre za logično posledico "dokončnega razkroja vlade in nastop obdobja, ko principov in konceptov v vladni politiki ni več".

Vlada je predlog zakona o delu v policiji, ki med drugim v letu 2014 predvideva 3,5 milijona evrov dodatnih stroškov za povišanje policijskih dodatkov, pripravila za obravnavo v DZ v četrtek.

Ne spreglejte