Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2022,
10.19

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

8

Natisni članek

parlamentarne volitve Državni zbor Volitve 2022 volišče volitve

Torek, 19. 4. 2022, 10.19

2 leti

Svoj glas na predčasnem glasovanju oddal tudi Pahor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

8

Rebeka Krašovec | Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1.400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. | Foto STA

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1.400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora.

Foto: STA

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se je danes začelo predčasno glasovanje. Volivci lahko svoj glas predčasno oddajo od danes do četrtka med 7. in 19. uro. Do srede se je mogoče prijaviti še za nekatere druge posebne oblike glasovanja. Od najvišjih predstavnikov države je predčasno možnost že danes izkoristil predsednik Borut Pahor.

Za predčasno glasovanje je določenih 96 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. Na območju upravne enote Ljubljana bo tokrat predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev potekalo na Gospodarskem razstavišču.

Volivcem se za predčasno glasovanje ni treba prijaviti, na volišča morajo prinesti le osebni dokument za identifikacijo.

Pahor pozval k udeležbi na volitvah

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Ljubljani na predčasnem glasovanju oddal svoj glas. Ob tem je vse državljanke in državljane pozval k udeležbi na tokratnih državnozborskih volitvah. "S svojo odločitvijo, po svoji vesti in prepričanju, si vzemite pravico in neposredno vplivajte na prihodnost naše države," je dejal.

Fotogalerija
1 / 3

Vsak naš glas je neprecenljiv gradnik demokracije ter je pomemben in dragocen, saj z njim sporočamo svoja pričakovanja glede smeri razvoja države in soodločamo o mandatu za njeno vodenje, je prepričan predsednik republike.

"Zaradi nastalih razmer v Evropi in svetu, po pandemiji in z vojno v Ukrajini se v naslednjih letih ne bomo soočali samo z običajnimi problemi. Zelo verjetno je, da bodo ta čas zaznamovali tudi pomembnejši strateški izzivi za Slovenijo in našo skupno Evropo," je opozoril.

Spomnil je, da samostojne slovenske države brez demokracije ne bi bilo in je tudi ne bo. "Z udeležbo na volitvah krepimo demokratične institucije in negujemo pomen demokratičnih vrednot. Udeležba na volitvah utrjuje našo državljansko povezanost in soodgovornost za vsestransko krepitev naše skupne domovine," je poudaril.

"Izpričajmo našo demokratično zrelost, okrepimo našo državljansko samozavest in se strpno, a odločno spoprimimo z izzivi sodobnega sveta. Z našim glasom sooblikujemo prihodnost Slovenije," je še pozval Pahor.

Tako visoka je bila predčasna volilna udeležba v letih 2014 in 2018

Tonin_1
Novice Tonin ali Golob – kdo je za svobodo?

Potrebna prijava za druge oblike glasovanja

Prijava pa je potrebna za nekatere druge posebne oblike glasovanja. To med drugim velja za volivce, ki bodo na volilno nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča, na t. i. voliščih omnia. Teh bo po državi v nedeljo odprtih 88, volivci pa se morajo za tak način glasovanja prijaviti do srede.

Isti dan se izteče tudi rok, do katerega lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, zahtevajo glasovanje na domu. Tokrat bodo morali za tak način glasovanja priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. SMS-sporočilo ali potrdilo zVem).

Dimitrij Rupel
Mnenja Dimitrij Rupel: Skromen nasvet za volitve
Veliko javno soočenje političnih strank
Novice Plače glavnih kandidatov: koliko je res zaslužil Golob, ki so mu v Romuniji ukradli identiteto

Za okužbo po 20. aprilu zakonodaja ne omogoča glasovanja

Za tiste, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, pa glasovanje na volitvah v DZ po pojasnilih Državne volilne komisije ne bo mogoče.

Poleg tega se v sredo izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Jernej Buzeti
Mnenja Poskusimo "DRUGAČE" – OBRATNO

Na volitvah 1,7 milijona volilnih upravičencev

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1.400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno končala in bo nastopil volilni molk.

plakati
Novice Predvolilni vandalizem: uničevanje plakatov političnih strank

Uporaba zaščitnih mask na voliščih priporočljiva

Državna volilna komisija (DVK) je na ponedeljkovi dopisni seji spremenila navodila okrajnim volilnim komisijam in volilnim odborom za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. Uporaba zaščitnih mask na voliščih tako ne bo obvezna, pač pa priporočljiva, razen tam, kjer so volišča organizirana v zdravstvenem domu ali domu za starejše.

Ostali preventivni ukrepi, kot so medsebojna razdalja, razkužila za roke, razkuževanje pisal, skrb za higieno rok in kašlja in zračenje prostorov, pa ostanejo v veljavi, so sporočili iz DVK.

Od 14. aprila namreč nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih ni več obvezno, pač pa zgolj priporočeno. Maske medtem ostajajo obvezne v zdravstvu, domovih starejših občanov in socialnovarstvenih zavodih. Na podlagi takšnega sklepa vlade je DVK sprejela sklep o spremembi navodil okrajnim volilnim komisijam in volilnim odborom.

Poleg tega je DVK na ponedeljkovi seji imenovala volilni odbor na veleposlaništvu Slovenije v Moskvi. Sprva je bilo namreč predvideno, da volišča v Moskvi ne bo, a je DVK minuli teden sklenila, da bo vendarle odprto.

Ne spreglejte