Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2022,
6.08

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

sneg burja temperature zima Slovenija vreme

Sreda, 12. 1. 2022, 6.08

2 leti, 3 mesece

Jasno bo, jutra zelo hladna. V gorah nevarnost plazov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Danes bo jasen dan, s temperaturami od -1 do 3, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. Ponekod na Primorskem bo še pihala burja. 

Danes bo jasno. Veter v notranjosti bo oslabel, na Primorskem pa bo še pihala zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. 

Tudi v sosednjih pokrajinah bo pretežno jasno. Ob severnem Jadranu bo danes še pihala zmerna burja, jutri pa bo slabela.

Četrtkovo jutro bo zelo hladno

Jutri bo pretežno jasno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od -11 do -4, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne od 0 do 4, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija. 

Tudi v petek in soboto bo pretežno jasno. Predvsem v višjih legah se bo otoplilo, po nižinah v notranjosti bo zjutraj nekaj megle.

Previdno v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je pod nadmorsko višino okoli 1.400 metrov zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje.

Predvsem so nevarna južna pobočja, kjer je veliko sveže napihanega snega, ki lahko splazi ob večji obremenitvi snežne odeje. V visokogorju je napihan sneg tudi na severnih pobočjih, a se je tam bolje sprijel s podlago. Nevarne so tudi strmejše grape, kjer je večja količina napihanega snega. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tudi do stare, ponekod poledenele podlage, zato je tam nevarnost zdrsa. Zaradi napihanega snega razmere v gorah niso varne.

V gorah je bilo v preteklih dneh mrzlo in suho vreme, občasno je še pihal okrepljen veter severnih smeri, ki je predvsem v visokogorju prenašal sneg v zamete. Zaradi nizke temperature se sneg skoraj ni preobražal, ostal je suh in mehak, nekoliko se je zgostil. Vetru izpostavljena mesta so spihana tudi do stare podlage, ponekod je poledenelo. Veliko je klož, ki so večinoma pobočjih, usmerjenih na jug.

Možnost sproženja plazov 

Pred nami je daljše obdobje suhega vremena. Danes, v četrtek in petek bo jasno. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Danes in v četrtek dopoldne bo temperatura še pod ničlo, v četrtek popoldne pa bo v višinah počasi dotekal toplejši zrak, tako da se bo ničta izoterma dvignila nad 2.000 metrov, zvečer bo že na okoli 2.500 metrov nadmorske višine. Najtopleje bo v petek, ko bo tudi po najvišjih vrhovih temperatura malo nad ničlo. Tudi v soboto in nedeljo bo suho in dokaj sončno vreme, le vlažnost se bo nekoliko povečala, predvsem v sredogorju bo lahko tudi nekaj oblačnosti.

Snežna odeja bo danes in sprva še v četrtek zaradi nizke temperature in suhega zraka ostala večinoma nespremenjena. V četrtek popoldne se bo na južnih pobočjih že nekoliko ojužila in ponoči pomrznila, začela bo nastajati skorja. Ta proces bo še izrazitejši v petek in ob koncu tedna. V senčnih legah bo sneg ostal suh in mehak, na prisojnih legah pa se bo krepila skorja, ki se bo čez dan zmehčala. Zaradi otoplitve se bo v prisojah sneg čez dan nekoliko labiliziral, zato se bo na strmih pobočjih z napihanim snegom lahko hitreje sprožil plaz kložastega snega. S strmih pobočij se bo lahko sredi dneva in popoldne tudi spontano sprožil kakšen plaz sprijetega snega.

 

tovornjak
Novice Med vožnjo tovornjak zaradi orkanskega vetra zapeljal v prepad
Cerkno
Novice V Cerknem se je pokvarila šestsedežnica
dron Grčija zdravila
Novice Življenje mu je ob srčnem zastoju rešil dron
Meta Hrovat Kranjska Gora
Sportal Delali vso noč, da bo proga kljub pol metra novega snega dobra
Snežni plug
Novice Med pluženjem snega poškodoval moškega
Ne spreglejte