Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 8. 2020,
7.35

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

8

Natisni članek

ohladitev padavine vremenska napoved vreme

Nedelja, 30. 8. 2020, 7.35

3 leta, 7 mesecev

Najhuje v Posočju in Bohinju, v Radečah toča v velikosti jajc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,92

8

Večino države so že zajele padavine, ob prehodu vremenske fronte pa so lokalna neurja že zjutraj povzročala težave – največ težav je bilo v Posočju in na Bohinjskem, ponekod je klestila debelejša toča, o zrnih v velikosti manjših žogic poročajo z Dolenjske. Zaradi vremena so bile zaprte nekatere regionalne ceste. Obstaja tudi možnost poplav, plazov ter močnih sunkov vetra. Iz podatkov na spletni strani Arsa je razvidno, da so na Kredarici danes sunki vetra dosegali tudi 160 kilometrov na uro.

V Posočju je močan veter v Kamnem pri Tolminu odkrival strehe in podiral drevesa, meteorne vode so poplavile več objektov, nanosi kamenja in peska pa ovirajo tudi promet, je za Radio Sloveija povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač.

"Gasilci trenutno odpravljajo posledice današnjih neurij in po do zdaj zbranih podatkih so opravili že okoli 70 intervencij, v katerih je sodelovalo okoli 135 gasilcev," je dodal Kosmač.

Na Bohinjskem je bilo poleg podrtega drevja po celotnem območju občine več primerov odkritih streh, in sicer zlasti na območju Bohinjske Bistrice, pa tudi v spodnji bohinjski dolini, je za Radio Slovenija povedal poveljnik tamkajšnjega štaba civilne zaščite Dušan Fajfar.

V Radečah uničevala toča v velikosti jajca

Po besedah Radeškega župana Tomaža Režuna je hudo neurje s točo radeško občino zajelo okrog 16. ure. Po njegovih besedah je neurje prišlo hitro in nepričakovano, najprej je klestila mala toča, potem pa toča v velikosti jajca.

"Do zdaj smo imeli okrog 25 intervencij, na terenu so vsa gasilska društva, pripadniki civilne zaščite in komunalne službe. Okoli 50 hiš je odkritih in pristojni zdaj pomagajo s folijo prekriti strehe teh hiš, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Toča je uničila tudi vse avtomobile, ki so bili parkirani zunaj, ponekod so v celoti uničena tudi polja z različnimi pridelki," je dejal Režun in napovedal, da bo v ponedeljek stekla ocena povzročene škode.

Neurje povzročalo nevšečnosti po vsej državi

Po podatkih centra za obveščanje so o nevšečnostih zaradi neurja poročali tudi iz drugih krajev praktično po vsej državi, med drugim iz Brd, Cerknega, Črne na Koroškem, Dobrepolja, Gorij, Ilirske Bistrice, Jesenic, Jezerskega, Kanala, Kranjske Gore, Litije, Loške doline, Murske Sobote, Podvelke, Radovljice, Razkrižja, Rogašovcev, Sevnice, Sodražice, Šmartna pri Litiji, Trebnjega, Tržiča in Železnikov.

Zaradi vremenskih razmer so po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste še vedno v veljavi popolne zapore zaradi prometa na regionalnih cestah Vršič–Trenta in Volče–Solarji.

Opozorilo pred možnostjo krajevnih neurij čez celoten dan je izdala tudi agencija za okolje, pri čemer umiritev razmer pričakujejo v noči na ponedeljek.

Dež. Deževje. Padavine. Slabo vreme. | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nedeljsko popoldne bo deževno

Danes je bilo sicer na vzhodu države sprva še delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Čez dan so se padavine in nevihte najprej pojavile na zahodu in se nato postopno širile proti vzhodu. V popoldanskih in večernih urah so mogoča krajevna neurja, piše Arso na svoji spletni strani. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo.

Na Kredarici sunki vetra tudi do 161 kilometra na uro

Precej vetrovno je danes tudi na Kredarici, kjer sunki vetra že ves dan presegajo 100 kilometrov na uro. Ob 9.10 je zapihalo najmočneje, in sicer s kar 161 kilometra na uro, je razvidno iz tabele na spletni strani Arsa.

Najvišje dnevne temperature se danes gibajo od 20 do 26, ob morju in na vzhodu do 29 stopinj Celzija.

V ponedeljek le do 22 stopinj Celzija

Ponoči bodo padavine povsod ponehale, delno se bo razjasnilo. A se bo jutri čez dan znova pooblačilo, proti popoldnevu nas čaka nova pošiljka dežja.

Tudi shladilo se bo. Jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 18 do 22, na Goriškem in ob morju do 25 stopinj Celzija.

V torek dopoldne bodo padavine ponehale, od zahoda se bo jasnilo. V sredo bo znova sončno, čeprav bo popoldne mogoča kakšna kratkotrajna ploha.

Nekaj več sonca nas znova čaka v torek. | Foto: Getty Images Nekaj več sonca nas znova čaka v torek. Foto: Getty Images

Obstaja nevarnost zemeljskih plazov

Zaradi povečanih količin padavin je danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi, opozarjajo v Geološkem zavodu Slovenije. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zlasti na lokacijah, kjer so se v preteklosti pojavljali plazovi, naj bodo ljudje pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih.

Prav tako za danes velja tudi opozorilo o visoki reki Dravi. Ta bo zvečer in ponoči na meji z Avstrijo predvidoma dosegla pretok med 1200 in 1300 kubičnih metrov na sekundo. Ob tem lahko nastanejo poplave ob strugi, svarijo na Arsu.

Danes obstaja nevarnost močnih krajevnih neurij. | Foto: zajem zaslona/Arso Danes obstaja nevarnost močnih krajevnih neurij. Foto: zajem zaslona/Arso

Peter Jančič
Mnenja Nemčev nadzor NPU Nataš
Ne spreglejte