SiolNET. Novice Slovenija
5,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tonin: NSi lahko zmaga na volitvah

5,98

termometer

Matej Tonin |  | Foto: STA
Foto: STA

Predsednik NSi Matej Tonin je prepričan, da ima NSi vse, kar je potrebno za zmago na prihajajočih parlamentarnih volitvah, in da je prihodnost Slovenije močno odvisna prav od rezultata njihove stranke. V nagovoru udeležencev današnjega kongresa stranke, ki tokrat zaradi aktualne epidemiološke situacije poteka digitalno, je še napovedal, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami.

Matej Tonin je v nagovoru kongresa spomnil, da bo prihodnje leto super volilno leto. Poudaril je, da NSi na leto 2022 pripravljena. Danes bodo tako predstavili svoje kandidatke in kandidate, ki se bodo za mesto v DZ potegovali na listi NSi. Prav tako bo kongres danes sprejemal, kot je dejal Tonin, "vladni program za naslednje mandatno obdobje".

Kongres NSi lahko spremljate spodaj:

"Imamo sposobne ljudi in natančen program. Čas je, da slovenski javnosti sporočimo, da smo pripravljeni voditi naslednjo vlado," je dejal in dodal: "Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli NSi, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS."

Po njegovih besedah NSi je in bo glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti v slovenskem političnem prostoru. NSi bo, kot je napovedal, zato v vsaki vladi vztrajala pri dialogu in spoštovanju vseh državljanov. "Verjamemo v sodelovanje. Zavedam se, da razdeljeni izgubljamo, povezani pa zmagujemo," je dejal Tonin, sicer tudi podpredsednik aktualne vlade.

Avgusta 2000 ustanovljena NSi, ki je nastala po izstopu nekaterih vidnih članov iz združene stranke SLS+SKD, se je sicer prvič v DZ uvrstila oktobra 2000, takrat z osmimi poslanci, leta 2004 pa jih je bilo z njihove liste izvoljenih devet. Leta 2008 je NSi izpadla iz parlamenta, pod vodstvom Ljudmile Novak pa je leta 2011 ponovno prestopila parlamentarni prag. Na zadnjih državnozborskih volitvah je NSi dobila sedem sedežev v parlamentu, v vlado Marjana Šarca se po tedanjih pogajanjih ni odločila vstopiti. Se je pa po Šarčevem odstopu vključila v koalicijo, ki jo je oblikoval aktualni premier Janez Janša. | Foto: STA Avgusta 2000 ustanovljena NSi, ki je nastala po izstopu nekaterih vidnih članov iz združene stranke SLS+SKD, se je sicer prvič v DZ uvrstila oktobra 2000, takrat z osmimi poslanci, leta 2004 pa jih je bilo z njihove liste izvoljenih devet. Leta 2008 je NSi izpadla iz parlamenta, pod vodstvom Ljudmile Novak pa je leta 2011 ponovno prestopila parlamentarni prag. Na zadnjih državnozborskih volitvah je NSi dobila sedem sedežev v parlamentu, v vlado Marjana Šarca se po tedanjih pogajanjih ni odločila vstopiti. Se je pa po Šarčevem odstopu vključila v koalicijo, ki jo je oblikoval aktualni premier Janez Janša. Foto: STA V tem mandatu se je NSi po njegovih oceni izkazala kot stranka, ki zna in zmore. Ekipa NSi je motivirana in želi ustvarjati razvito, zeleno in sproščeno Slovenijo. Ob tem je izpostavil tudi nekatere dosežke ministrov iz vrst NSi.

Poudaril je, da so v stranki vse od vstopa v vlado trdo delali. "Kljub epidemiji in težkim razmeram nam je skupaj s kolegi v vladi uspelo gospodarske kazalce obrniti navzgor in preprečiti katastrofo. Slovenija je ta teden dosegla rekordno visoko zaposlenost, kar na drugi strani pomeni eno izmed najmanjših brezposelnosti na svetu," je izpostavil.

Ocenil je tudi, da so z odliko opravili slovensko predsedovanje Svetu EU, ki je trenutno v sklepnem delu.

Zavrnil je tudi najpogostejše očitke, ki letijo na NSi: "Vprašanje STA in delegiranih tožilcev je rešeno. Očitki o političnem kadrovanju pa popolnoma neutemeljeni in zlonamerni". Kot je dejal, so v NSi neomajni podporniki načel korporativnega upravljanja, pri kadrovanjih v državna podjetja pa po njihovem štejeta kompetentnost in sposobnost.

Marjan Šarec Novice Kaj za prihodnost obljublja stranka LMŠ

"Številni rezultati na ministrstvih in dobri ekonomski kazalci so najboljši odgovor na vprašanje, zakaj vztrajamo v tej vladi. Vztrajamo zato, ker lahko delamo in premikamo meje," je dejal in dodal, da delajo v dobro Slovenije in da bodo to počeli tudi v prihodnje.

Napovedal je, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami. Priznal je, da so tudi v tej vladi težave, a kot pravi, a ko pride do težav ali nesporazumov, v koaliciji "ne postavljajo ultimatov, ampak iščejo rešitve".

"V Novi Sloveniji namesto revanšizma napovedujemo dialog, namesto izključevanja sodelovanje in namesto kulturnega boja vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije," je naštel.

Današnjega digitalnega kongresa NSi se udeležuje 328 delegatov. V nadaljevanju bodo predstavili osnutek volilnega programa, pa tudi kandidate za državnozborske volitve. V uvodnem delu kongresa so zbrane nagovorili tudi ministri NSi Janez Cigler Kralj, Jernej Vrtovec in Boris Mark Andrijanič, pa tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak.

Po javnomnenjskih anketah zadnjih mesecev je sicer stranki NSi podporo izreklo od okoli pet do nekaj manj kot sedem odstotkov anketiranih.

Kako posluje NSi?
Stranka glede je na letna poročila v dobrem finančnem stanju. V 2020 je NSi imela za skoraj 600 tisoč prihodkov, odhodki so se ustavili malo pod 300 tisoč evrov. V 2019 je NSI imela podobne prihodke, so bili pa veliko večji odhodki. Ti so znašali 421 tisoč evrov. 

Od kod denar?
Večino sredstev je NSi lani dobila od države (236 tisoč evrov), kar je sicer odvisno od rezultata, ki ga stranka doseže na volitvah. 100 tisoč evrov so prispevali člani s članarinami, 217 tisoč evrov pa je NSi dobila od občin.


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin