Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2013,
19.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ljudje prebivalstvo

Sreda, 10. 7. 2013, 19.49

7 let, 12 mesecev

Prebivalstvo Slovenije je v dobrih 50 letih naraslo za tretjino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od leta 1960 se je število prebivalcev Slovenije povečalo za slabo tretjino.

Kot še kažejo podatki Statističnega urada republike Slovenije (SURS) ob današnjem svetovnem dnevu prebivalstva, pa se je svetovno prebivalstvo, trenutno ga je okoli sedem milijard, več kot podvojilo, vendar je bila rast geografsko zelo neenakomerna. Število prebivalcev Evrope se je v zadnjih 50 letih povečalo za petino, v Severni in Srednji Ameriki se je podvojilo, v Aziji in Južni Ameriki več kot podvojilo, v Afriki in Oceaniji pa potrojilo.

Po podatkih Združenih narodov (ZN) se najhitreje povečuje prebivalstvo Afrike, ki se je v letu 2011 povečalo za več kot dva odstotka oziroma za skoraj 24 milijonov. Kot še navaja SURS, je delež Afrike v omenjenem letu pomenil skoraj tretjino vse rasti svetovnega prebivalstva. Naravni prirast, to je razlika med številom živorojenih in umrlih, je v Afriki sicer še nekoliko višji, skupni prirast pa je zaradi odseljevanja v druge dele sveta nekoliko nižji.

Edina z negativnim naravnim prirastom je Evropa, čeprav se njeno prebivalstvo vseeno povečuje, saj se vanjo vsako leto priseli več kot milijon prebivalcev z drugih delov sveta. Vseeno pa je na stari celini rast prebivalstva najpočasnejša.

Šestina prebivalstva Slovenije starih 65 let ali več

Slovenija je imela po podatkih SURS-a na začetku januarja leta 2011 nekaj več kot dva milijona prebivalcev (2.050.189), od tega jih je bila šestina starih 65 let ali več, otrok, mlajših od 15 let, pa je bila približno sedmina.

Lani se je v državi rodilo 21.938 otrok oziroma devet manj kot predlanskim. Naravni prirast v Sloveniji je bil v letu 2012 že sedmo leto zapored pozitiven: tokrat se je rodilo 2.681 prebivalcev več, kot jih je ta svet zapustilo.

Sicer pa so ZN 11. julij za svetovni dan prebivalstva razglasili leta 1989. Namenjen pa naj bi bil globljemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in opozarjanju na tovrstna vprašanja. Letošnji svetovni dan prebivalstva je posvečen vprašanju mladostniške nosečnosti, saj po podatkih ZN-ja približno 16 milijonov deklet, mlajših od 18 let, vsako leto rodi otroka, 3,2 milijona pa se jih sreča z nestrokovno opravljenimi prekinitvami nosečnosti.

Ne spreglejte