Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
11.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zavarovanje pirotehnika varnost petarde

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 11.01

4 leta, 3 mesece

Praznujte brez skrbi pred poškodbami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekateri si skoraj ne predstavljajo božično-novoletnih praznikov brez pirotehničnih izdelkov. Če ste med njimi, poskrbite, da boste pri njihovi uporabi previdni.

Univerzitetni klinični center Ljubljana in Generalna policijska uprava sta tudi letos združila moči v boju proti uporabi pirotehničnih izdelkov v akciji Bodi zvezda, ne meči petard. Petarde so sicer od leta 2008 prepovedane, ostajajo pa druga pirotehnična sredstva, ki so ob neprimerni uporabi prav tako nevarna.

Kako torej omogočiti ljubiteljem pirotehnike, da bodo lahko praznovali na svoj način, in kako drugim, da se bodo vseeno počutili varne? Z upoštevanjem nekaterih nasvetov za varno uporabo pirotehnike lahko poskrbite, da bodo prazniki za vse veseli, pa tudi varni.

Upoštevajte navodila za uporabo pirotehničnih sredstev

Previdni bodite že pri nakupu. Obiščite pooblaščenega prodajalca in bodite pozorni na oznako standarda CE. Preberite navodila in jih strogo upoštevajte.

Prodaja pirotehničnih izdelkov prve kategorije in ognjemetnih izdelkov prve kategorije – pri teh je glavni učinek pok – je dovoljena od 19. do 31. decembra. Uporabljate pa jih lahko šele med 26. decembrom in 2. januarjem. To še posebej dobro vedo tisti, ki jim tovrstno pokanje ni všeč, zato vas lahko z vso pravico prijavijo na policijo.

Pirotehničnih izdelkov ne smete uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih javnega prometa in na površinah, kjer so javni shodi in javne prireditve.

Če ne boste upoštevali zgornjih pravil, boste kršili zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ta pa predpisuje kazen od 400 do 1200 evrov.

Kaj storiti, če gre kljub upoštevanju navodil kaj narobe?

Dr. Simon Herman z oddelka za travmatologijo v UKC Ljubljana pravi, da se je v zadnjih letih sicer stanje izboljšalo, k čemur je največ prispevala preventivna dejavnost medijev, policije in zdravstva, po njegovem mnenju pa zagotovo tudi kriza in restriktivna zakonodaja.

Največ pacientov s poškodbami beležijo v silvestrski noči, gre za kar polovico vseh poškodovancev v celotni sezoni. Najpogostejše žrtve so mladostniki, stari od 11 do 20 let, sledijo otroci do desetega leta starosti. Poleg teh so tvegana skupina tudi odrasli, ki so pod vplivom alkohola in drugih opojnih substanc.

Pravi, da si ljudje najpogosteje poškodujejo obraz oziroma glavo ter roke, pri čemer gre za opekline, rane oziroma raztrganine. Žal pa večkrat nastanejo tudi hujše poškodbe: uničenje mehkih tkiv ali celo delne ali popolne amputacije (najpogosteje prstov na roki).

Po njegovih podatkih se na leto zgodijo od dve do tri resne poškodbe, ki pustijo večjo ali manjšo skaženost ali trajno invalidnost. Pravi, da lani na srečo ni bilo nobene težke poškodbe.

Pred pirotehničnimi izdelki zavarujte tako sebe kot svojo lastnino

Pri uporabi pirotehničnih sredstev sta potrebni previdnost in zbranost, takrat res ni prostora za objestnost in alkohol. V mislih morate ves čas imeti, da prav vsako neustrezno ravnanje lahko povzroči telesne poškodbe s trajnimi posledicami.

Ob tem lahko nastanejo različne poškodbe. Lahko gre le za manjše opeklinske rane, brez večjih funkcionalnih posledic, v tem primeru imate še srečo. A prepogosto se zgodijo obsežne in kompleksne poškodbe roke s hudimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami, ki lahko posameznika zaznamujejo za vse življenje. Takrat potrebujete kar najboljšo oskrbo. Zavarujte se, da si boste lahko mirno in brez skrbi takoj poiskali kar najboljšo pomoč.

Zavarovalnica Triglav v svojem nezgodnem zavarovanju krije tudi posledice poškodb, med katere spadajo poškodovanja z eksplozivnimi sredstvi, če je nezgoda nastala nenadoma, nepredvideno in od zunaj. Zavarovalnina, ki bi jo po poškodbi prejeli, je odvisna predvsem od zavarovanih rizikov in obsega poškodbe.

Lahko se vam zgodi, da z eksplozivnimi sredstvi povzročite materialno škodo. Če imate sklenjeno zavarovanje splošne odgovornosti, ki je vključeno tudi v paketno zavarovanje DOM, zavarovalnica krije vašo odgovornost za škodo, ki ste jo povzročili tretjim osebam in zanje odgovarjate na podlagi zakona. To velja, če petarda, ki jo vržete, nekoga poškoduje ali pa povzroči škodo na nepremičnini. Zavarovanje krije tudi odgovornost drugih oseb, če te živijo z vami v skupnem gospodinjstvu.

Opozarjajo pa, da je v teh primerih mogoča izključitev kritja, če je ugotovljeno, da je bila škoda povzročena namerno. Sicer se kritje ugotavlja na podlagi zbranih dejstev in dokazov.

Enako velja za kritje škode, ki jo na vaši nepremičnini povzroči nekdo drug. A v takih primerih povzročitelj pogosto ostane neznan. Zato je kritje škode na vaši zgradbi oziroma škode na poštnem nabiralniku mogoče le, če vaša zavarovalna polica vključuje tudi zavarovanje stavbe proti vandalizmu oziroma objestnim dejanjem, pod pogojem, da je zgradba stalno naseljena ali varovana.

Ne glede na to, ali spadate v skupino ljubiteljev ali nasprotnikov pirotehničnih sredstev, vam želimo, da boste praznike preživeli varno in brezskrbno.

Ne spreglejte