Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 11.44

8 let

Pravnomočno obsojena zdravnica Nada Cesarec začela prestajati zaporno kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zdravnica Nada Cesarec je pred odhodom v zapor dejala, da bodo na najslabšem njeni pacienti, slabo pa se piše tudi drugim družinskim zdravnikom, ki vsak dan v roki držijo "en vroč krompir".

V ženskem zaporu na Igu začenja zaradi malomarnosti pri delu polletno kazen prestajati zdravnica Nada Cesarec. Pred zaporom se je v znak podpore zbralo okoli 50 podpornikov, kolegov zdravnikov, ki so zdravnico z glasnim aplavzom pospremili do vrat zapora. Med njimi je bila tudi Gordana Živčec Kalan, nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, ki je poudarila, da je zdravnica Nada Cesarec pred težko preizkušnjo, vendar v tem ni sama. Izpostavila je še številne paciente, ki jih je Cesarčeva zdravila in dodala, da upa, da se bodo našli sogovorniki, ki bodo prisluhnili težav, s katerimi se zdravniki soočajo.

Za paciente zdravnice bo poskrbljeno Gre za podporo zdravnici in opozarjanje na širšo problematiko – v prvi vrsti na preobremenjenost zdravnikov, je pojasnil Igor Muževič iz sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um. Ponovno je opozoril na to, da vsi dogovori o reševanju sistemskih težav v zdravstvu potekajo prepočasi, kot razlog pa navaja dejstvo, da se od zdravnikov zahteva, da omenjene težave rešujejo v svojem prostem času in namesto tistih, ki so za to delo plačani. Poudaril je še, da bodo zdaj še bolj pritisnili na odgovorne, da bi zakonsko prepovedali vzporedno delati na dveh delovnih mestih. Ob tem je dodal, da ga ne zanima, kje bodo odgovorni našli denar za dodatne zdravnike, šlo naj bi za okoli 10 milijonov evrov.

Dogovori o stopnjevanju pritiska v sindikatu še niso zaključeni, je še dejal Muževič in sklenil, da so za zavoženo zdravstveno politiko odgovorni tudi tisti, ki so odločali o pomilostitvi zdravnice, vendar je šla po njegovih besedah "v zapor zdravnica, ne pa človek, ki bi tja bolj sodil, to je predsednik republike Borut Pahor".

Cesarčevo je v zapor pospremil tudi njen mož Željko Cesarec, ki je prav tako zdravnik. Dejal je, da bo za njene paciente sicer poskrbljeno, vendar se boji, da ne bodo deležni take obravnave. Cesarčeva se je pred odhodom v zapor vsem zahvalila za podporo in podobno kot njen mož poudarila, da bodo na najslabšem njeni pacienti. "Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo. Tudi moji kolegi obžalujejo podobne dogodke, ki so se, se in se še bodo dogajali. Želim, da vsi pristojni ukrepajo. Ne jutri, ampak danes," je še dejala.

Pahor zdravnice ni pomilostil Zdravničin zagovornik je v urad predsednika republike Boruta Pahorja podal prošnjo za pomilostitev. Ob tem je v imenu Cesarčeve prosil tudi, da bi namesto zapora opravljala družbenokoristno delo, kar je sodišče zavrnilo. Tudi predsednik Pahor se je dan pred začetkom prestajanja kazni odločil, da zdravnice ne pomilosti. Odločil se je na podlagi negativnega mnenja sodišča, tožilstva in predloga pravosodnega ministrstva.

Zdravniška zbornica Slovenije zoper zdravnico Nado Cesarec ne vodi nobenega postopka odvzema licence. Po mnenju predsednika zbornice Andreja Možine je sodba prestroga, zdravnica pa je žrtev sistemske nedorečenosti v organizaciji zdravstva.

Ne spreglejte