Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2023,
7.41

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,49

Natisni članek

nesreča nesreča Slovenija cesta promet promet Maribor

Ponedeljek, 26. 6. 2023, 7.41

10 mesecev, 1 teden

Dars objavil posnetek naleta, zaradi katerega je izbruhnil požar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,49

Mariborski operativno-komunikacijski center so danes okoli 7. ure obvestili, da se je na avtocesti v predoru Vodole zgodila prometna nesreča. Sprva so poročali, da je zagorelo tovorno vozilo, policija je kasneje sporočila, da gorijo tri tovorna vozila, po zadnjih informacijah pa naj bi prišlo do naleta štirih tovornih vozil. Vsi vozniki so se predčasno rešili, nihče ni poškodovan. Na delu je bilo 120 gasilcev s 33 gasilskimi vozili, ki so požar pogasili. Avtocesta zaradi odstranjevanja posledic ostaja zaprta med priključkom Zrkovska in razcepom Dragučova, proti Dragučovi. Policisti za zdaj še vedno opravljajo ogled kraja nesreče, o vzrokih nesreče niso mogli povedati še ničesar.

Po intervenciji so izjavo podali poveljnik Javne gasilske službe Maribor Aleš Ciringer, poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik, vodja gasilske intervencije Drago Žibek in pomočnik načelnika postaje prometne policije Maribor Janko Zrnko.

"Prišlo je do naleta štirih tovornih vozil. Trenutno na kraju še poteka sanacija. Prvo tovorno vozilo je bilo polno blaga, drugo je prevažalo avtomobile, tretje pa je imelo cisterno s kalcijevim karbonatom," je povedal poveljnik Aleš Ciringer.

Kot je pojasnil poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik, so med vožnjo na kraj intervencije prejeli informacije, da je v 185 metrov dolgem predoru ujetih več oseb. Tako so na kraju nesreče imeli težave z ugotavljanjem, kdo je prišel iz katerega vozila, in do konca niso vedeli, koliko oseb iščejo. Kljub zmedi so potem le ugotovili, da se je vsem uspelo rešiti. Voznike so prepeljali v UKC Maribor. Eden je utrpel lažje poškodbe. 

"To je najslabša kombinacija, ki jo lahko gasilec doživi na intervenciji"

"Celotna odprtina v vkop je bila v plamenih. Gorelo je vse od vozil pa do približno 100 metrov v predor. Dim so sicer gasilci lahko videli že z razdalje 12 kilometrov. Vse aktivnosti so stekle dokaj hitro. Potrebovali smo veliko količino vode. To je bila najslabša kombinacija, ki jo lahko gasilec doživi na intervenciji. Na vkopu se je namreč začel rušiti strop, v predoru pa je bilo več kot tisoč stopinj. V moji tridesetletni karieri je bila to ena zahtevnejših intervencij," pa je povedal vodja intervencije Drago Žibek. 

V nesreči je nastala ogromna materialna škoda. "Požar je po nekaj minutah zakril dim, po tem je odpovedala tudi vsa videooprema. Poškodovana je vsa prometna signalizacija. Preiskava, ki trenutno poteka, bo pokazala, kolikšna je škoda. Za zdaj avtocesta ostaja zaprta, bomo pa poskusili promet speljati skozi drugi predor," je dodal Janko Zrnko. 

Gasilci so požar pogasili okoli 9. ure. Bralec je povedal, da je bilo slišati poke in da so se "gasilci vozili iz vseh smeri". Na terenu je bilo 120 gasilcev in 11 prostovoljnih gasilskih društev. Trenutno so tam še gasilci dveh društev, ki odstranjujejo posledice nesreče. 

Promet na avtocesti je bil dalj časa zaprt, nastali so tudi zastoji. Trenutno je štajerska avtocesta med Dragučovo in Zrkovsko cesto odprta iz smeri Šentilja proti Ljubljani. V obratni smeri še vedno ostaja zaprta med priključkom Zrkovska in razcepom Dragučova, proti Dragučovi.

Obvoza sta mogoča po cesti Ljubljana–Šentilj v obe smeri, in sicer po nekdanji hitri cesti skozi Maribor, ter po cesti Murska Sobota–Ljubljana za osebna vozila prek Ptuja in priključka Sveta Trojica.

Promet Ljubljana Vilharjeva cesta
Novice Danes v Ljubljani za ves promet zapirajo dve cesti
Ne spreglejte