Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 7. 2023,
15.04

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

zakon partnerska zveza družinski zakonik družina ministrstvo za delo

Nedelja, 9. 7. 2023, 15.04

9 mesecev, 3 tedne

Pozor: izteka se rok za preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Partnerska zveza | Če partnerja partnerske zveze v tem roku iz opravičenih razlogov ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, partnerska zveza ne preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona. | Foto Shutterstock

Če partnerja partnerske zveze v tem roku iz opravičenih razlogov ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, partnerska zveza ne preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona.

Foto: Shutterstock

Rok za preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo se 31. julija izteka, opozarja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Če partnerja partnerske zveze v tem času ne izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo, partnerska zveza z navedenim dnem preneha.

V postopku preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo partnerja na upravni enoti lahko izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo. V tem primeru se za datum preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo šteje datum izjave.

Izjavo lahko partnerja podata na upravni enoti osebno pred matičarjem

Prav tako lahko izjavita, da želita izvesti preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo s sklenitvijo zakonske zveze skladno z določbami družinskega zakonika, kar pomeni, da se partnerska zveza preoblikuje v zakonsko zvezo z razglasitvijo načelnika upravne enote ali od njega pooblaščene osebe ali župana ali matičarja, da je zakonska zveza med njima sklenjena.

Tretja možnost je, da partnerja ne želita preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, kar pomeni, da partnerska zveza preneha z dnem izjave, še sporoča ministrstvo.

Izjavo v postopku preoblikovanja partnerja lahko podata na upravni enoti osebno pred matičarjem. Slovenski državljani, ki živijo v tujini, lahko izjavo podajo osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS. V primeru, da osebe ne morejo osebno priti na krajevno pristojno upravno enoto, velja tudi izjava prek videokonference, so še zapisali.

Če partnerja partnerske zveze v tem roku iz opravičenih razlogov ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, partnerska zveza ne preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona. V tem primeru partnerja partnerske zveze lahko podata izjavo o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo v dveh mesecih po prenehanju teh razlogov. Zakon o partnerski zvezi se v tem primeru uporablja tudi po 31. juliju 2023.

Milorad Dodik
Novice V Republiki Srbski v veljavo stopila Dodikova sporna zakona
Simon Maljevac
Mnenja Minister Simon Maljevac: Upam, da bo skozi čas jasno, kaj vsak pridobi
Psihiatrična klinika Ljublajna
Novice Ministrstvo vztraja, da je bila razrešitev članov sveta psihiatrične klinike zakonita
Ne spreglejte