Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
10.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

medicinske sestre UKC Ljubljana

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 10.32

7 let, 12 mesecev

Poziv ministrici: medicinskih sester ni premalo od včeraj (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Že kar nekaj let imamo težave s preobremenjenostjo medicinskih sester in ne le v enotah intenzivne terapije, kjer so razmere izbile sodu dno, temveč tudi na drugih oddelkih."

Na to so po besedah naše sogovornice Blanke Pust, podpredsednice sindikalne enote v kliničnem centru Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, tudi ves čas opozarjali.

Ob tem je dodala, da jim ključni akterji do danes še niso prisluhnili glede kadrovskih normativov, ki jih imajo oblikovane in tudi že usklajene na ravni stroke. "To je namreč neko merilo, da se lahko resnično pogovarjamo, ali je v tej državi medicinskih sester premalo, dovolj ali preveč."

Zakaj ministri ne prisluhnejo medicinskim sestram?

"Vsi ministri za zdravje so ministri za zdravnike, za medicinske sestre pa ni nikoli posluha," še pove Pustova.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi in sindikalne enote UKC Ljubljana, ki so danes sklicali izredni sestanek, so tako ponovno opozorili na preobremenjenost medicinskih sester, kadrovsko podhranjenost in problem neplačevanja nadurnega dela.

Video: Medicinske sestre se vrtijo v začaranem krogu

Če ne bo rešitev, bodo delale "le" 174 ur Da je medicinskih sester premalo, da so te preobremenjene in da se jim ne izplačuje nadur, v sindikatu delavcev v zdravstveni negi opozarjajo že od leta 2012. Težava se je zdaj izraziteje pokazala ob izbruhu epidemije gripe. "Žalostno je, da je gripa privedla do vrha ledene gore," je na sestanku dejala Saša Kotar predstavnica sindikata v kliničnem centru.

V povprečju sestre na mesec opravijo 200 ali 220 namesto 174 ur. Če ne bi bilo tako, bi se v sedanjih razmerah sesul sistem, je opozorila.

Če ne bo volje do iskanja rešitev, bodo delale le omenjeno predpisano število ur, "kako bodo potem zapolnili urnike, pa je veliko vprašanje". Po navedbah Kotarjeve je na obremenjenost sester pokazala tudi notranja analiza.

Povedala je še, da bodo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc poslali pisno opozorilo, da s takšno kadrovsko podhranjenostjo, preobremenjenostjo in takšnim mankom izplačila nadur ne bo šlo več naprej. Če ne bo posluha za dialog in reševanje razmer, bodo po njenih besedah začele stopnjevati pritiske.

Za obravnavo hospitaliziranih bolnikov manjka 21 odstotkov ljudi Vodja sindikata Jelka Mlakar je dodala, da je skrajni čas, da nehajo govoriti o izrednih razmerah, ampak stanje normalizirajo. "Izračuni so pokazali, da v vseh bolnišnicah samo za obravnavo hospitaliziranih bolnikov manjka 21 odstotkov ljudi. To zaposleni pokrijejo z delom preko polnega delovnega časa, z delom dveh za tri in še čem. Smo na robu tistega, kar bi smeli privoščiti državljanom. Pomanjkanje zaposlenih v zdravstveni negi ni zgodba danes ali jutri," je dodala Mlakarjeva.

"Zadnji čas je, da nas vzamejo resno. Če prvi mož zavoda za zdravstveno zavarovanje govori, da ni več krize v zdravstvu, to še zdaleč ne vzdrži. Če je denarja preveč, upam, da ne bo šel v zidove, ampak v ljudi. Treba je delati na prekinitvi določbe zakona o uravnoteženju javnih financ, ki govori o enoodstotnem znižanju števila zaposlenih. Podhranjenost negovalnega kadra je bila že pred recesijo 21-odstotna, zdaj je že 25- ali 26-odstotna," je še dejala Mlakarjeva.

Pred tednom dni so ministrici poslali apel, v katerem so določili 15-dnevni rok za sklic sestanka za pogovor o normativih. Apel so objavili na svoji spletni strani.

"Smo v krču, ko ne vemo več, kako" Sestanka se je udeležil tudi generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, ki je izpostavil, da je nenavadno, da delavci in menedžment nastopajo skupaj. "Smo v krču, ko ne vemo več, kako."

Vrhunec je med drugim zahteval, da se delo dobro plača. Kot je dejal, krize niso povzročili sami, saj pri ničemer nikoli niso špekulirali. Po njegovih zagotovilih so zelo učinkoviti, kar lahko v nasprotju z realnim sektorjem tudi dokazujejo v primerjavi s tujimi klinikami, in to kljub veliki kadrovski podhranjenosti.

Spomnil je tudi, da zakon vodstvom javnih zavodov grozi tudi z razrešitvijo, če ne zmanjšujejo števila zaposlenih, kot to določa Zujf. "V UKC Ljubljana nismo zmanjšali števila zaposlenih za en odstotek, celo povečali smo ga. Sporočam nadrejenim, da imajo na tej podlagi idealno priložnost, da me razrešijo," je dodal.

Več desetletij stara problematika S problematiko pomanjkanja kadra se v kliničnem centru spoprijemajo že več desetletij, je opozorila glavna medicinska sestra UKC Erna Kos Grabnar. Kot je dejala, bi jo radi rešili v dialogu.

Ob tem je opozorila, da je treba upoštevati, da je potreben vse bolj izobražen kader, plačnik pa tem trendom ne sledi. "Potrebujemo neko konstantno jedro oziroma število polno usposobljenega kadra."

Po njenih navedbah so: - leta 2012 izplačali 18.280 nadur 105 osebam, - leta 2013 povprečno 15.300 nadur 88 osebam, - leta 2014 pa 18.000 nadur 103 osebam.

Ostale se kopičijo neizplačane. Samo prenos neplačanih nadur iz leta 2013 v leto 2014 je obsegal 63.000 nadur, je dodala Kotarjeva opomnila. "Ljudje imajo tega dovolj. Danes je priložnost, da sprejmemo neko odločitev glede neplačevanja nadur."

Vrhunec je danes obljubil, da bodo poskušali plačati tudi prenešene zaostale neizplačane nadure. Del že s februarsko plačo.

Ne spreglejte