Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 31. 7. 2014, 11.57

8 let

Potočnik ne želi biti na seznamu z več kandidati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trenutni evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik je sporočil, da ne želi biti na seznamu z več kandidati za novega evropskega komisarja.

Če se bo slovenska vlada odločila za tak korak, soglasja za imenovanje Janez Potočnik ne daje. V sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz njegove tiskovne službe, je Potočnik podprl prizadevanja prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja za "čim večje število usposobljenih ženskih kandidatk" iz držav članic.

Potočnik bi pričakoval, da bo komisarja izbiral Cerar "Presenečajo pa me nekatere navedbe, ki so se v zadnjih dneh pojavile v slovenskih medijih. Pri imenovanju predsednika Evropske komisije je bil pomemben dejavnik odločitve izid evropskih parlamentarnih volitev in pričakoval bi, da bo tudi pri izbiri slovenskega kandidata oziroma kandidatke odločala vladna koalicija strank, izvoljenih na nedavnih volitvah," je poudaril Potočnik.

Zahvalil se je stranki Mira Cerarja SMC za zaupanje, ko ga je podprla, da bi ostal na komisarskem položaju. "Z izkušnjami, ki sem jih pridobil v preteklosti, želim še naprej pomagati Evropski uniji in Sloveniji, predvsem pri graditvi trajnostnega razvoja, ki je in mora biti naša skupna prihodnost," je še zapisal v sporočilu za javnost.

SDS vidi le politično igračkanje zaradi dobre plačane službe Podpredsednik SDS Zvone Černač dogajanje okrog kandidatov za evropskega komisarja označuje za "politično igračkanje in preigravanje", pri katerem so v ospredju osebni interesi zaradi dobro plačane službe in ne interesi države. Za predsednico vlade v odstopu Alenko Bratušek je dejal, da je njena edina referenca to, da je ženska. Poleg tega je v dobrem letu dni državo pripeljala "na rob bankrota", v parlament pa je prišla skozi šivankino uho, pravi Černač.

Predlog SMC za ponovno kandidaturo Potočnika po mnenju SDS kaže na kadrovsko šibkost te stranke. Vprašanje je, kako bodo v SMC našli dobre ministrske kandidate in ljudi za odgovorne položaje, če ne morejo najti primernega imena za evropskega komisarja.

Černač je ponovil, da predlagajo evropskega poslanca SDS Milana Zvera. Med referencami je izpostavil njegove osebnostne lastnosti, strokovne in politične izkušnje ter zmago SDS na evropskih volitvah, na katerih je Zver med vsemi kandidati prejel največ preferenčnih glasov.

Kdo bo predlagan za komisarja? Danes se izteka rok, ki ga je Juncker dal državam za posredovanje imena ali imen njihovih kandidatov za prihodnje evropske komisarje. Odhajajoča slovenska vlada pod vodstvom Alenke Bratušek naj bi to po neuradnih informacijah storila še danes.

Glede na dozdajšnje neuradne informacije naj bi vlada v Bruselj poslala seznam s štirimi imeni: Alenko Bratušek, evropsko poslanko iz vrst SD Tanjo Fajon, prvakom DeSUS Karlom Erjavcem in Janezom Potočnikom.

Ne spreglejte