Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2021,
16.32

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,42

52

Natisni članek

DeSUS Karl Erjavec Branko Simonovič

Petek, 19. 2. 2021, 16.32

3 leta, 2 meseca

Poslanec DeSUS Simonovič ponovno oster do Erjavca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,42

52

Branko Simonovič | Foto STA

Foto: STA

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je za STA pojasnil, da je za danes sklical izvršni odbor DeSUS Izola, ki se bo seznanil z aktivnostmi po neuspešni konstruktivni nezaupnici. Napoved prvaka DeSUS Karla Erjavca, da se bo o razmerah posamično pogovoril s poslanci DeSUS, tudi z njim, je Simonovič danes označil za nedemokratične metode sodelovanja.

Simonovič, ki predseduje občinskemu odboru DeSUS v Izoli, je v današnji izjavi poudaril, da mu je pomembno mnenje članov odbora, zato se želi pogovoriti z njimi.

Erjavec napovedal, da se bo pogovoril s poslanci

Erjavec je namreč po četrtkovi seji vodstva stranke napovedal, da se bo po tistem, ko je že govoril z vodjo poslanske skupine Francem Juršo in poslancem Jurijem Lepom, posebej pogovoril še s poslancema Simonovičem in Ivanom Hršakom, navaja STA.

"Imam občutek, da mu ni mar za program stranke"

Simonovič se zavzema za to, da bi se pogovorili skupaj, kar bo predlagal tudi Hršaku. To, da bi Erjavec govoril z vsakim posebej, se mu zdijo nedemokratične metode sodelovanja. "Imam občutek, da mu ni mar za program stranke, ampak za to, da ima okoli sebe ljudi, ki so mu lojalni. A je vsak član pomemben," je bil za STA do Erjavca oster Simonovič.

Karl Erjavec
Novice DeSUS bo Zorčiča obvestila, da je stranka v opoziciji

Pojasnil je, da ga je Erjavec danes obvestil o sklepih vodstva stranke in predlagal, da se pogovorijo v torek. Tedaj bo predvidoma tudi seja poslanske skupine, medtem ko naj bi bil izvršni odbor stranke po nekaterih informacijah morda v sredo.

Simonovič: Poslanska skupina je tista, ki ima moč in glasove

Erjavec je v četrtek pojasnil, da bodo o tem, da so opozicijska stranka, posebej obvestili tudi predsednika DZ Igorja Zorčiča. Zatrdil je tudi, da stranka ne bo podpisala sporazuma o sodelovanju z vlado. Simonovič pa je danes ponovno poudaril, da je poslanska skupina tista, ki ima moč in glasove, kar poslancem omogoča tudi ustava, poroča STA.

"Uresničevanje programa DeSUS v KUL ni mogoče"

Ponovil je, da je v DeSUS zaradi programa in je prav, da se za njegovo uresničevanje zavzemajo tudi kot opozicijska stranka. Uresničevanje tega programa v KUL, v katerega so vključene LMŠ, SD, Levica in SAB, po njegovem prepričanju ni mogoče. V torek je ocenil, da je uresničevanje programa DeSUS mogoče tudi ob aktualni vladi, še navaja STA.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v četrtek pojasnil, da bodo o tem, da so opozicijska stranka, posebej obvestili tudi predsednika DZ Igorja Zorčiča. | Foto: STA , Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v četrtek pojasnil, da bodo o tem, da so opozicijska stranka, posebej obvestili tudi predsednika DZ Igorja Zorčiča. Foto: STA ,

"Ne morem pristati, da bom glasoval po navodilih opozicije"

Danes je ponovno povedal, da bo kot poslanec težko glasoval proti predlogom, ki sledijo ključnim točkam programa DeSUS, so rezultat tudi njihovega koalicijskega delovanja in se zrcalijo v sprejetih proračunih. "Ne morem pristati, da bom glasoval po navodilih opozicije," je bil odločen Simonovič.

Konstruktivno nezaupnico z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade je v ponedeljek na glasovanju podprlo 40 poslancev, torej dva manj, kot sta bila podpisana pod januarski predlog nezaupnice. Poleg poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB so ga tedaj podpisali tudi trije poslanci DeSUS, Simonovič ga ni.

Po neuspešni nezaupnici so se razmere v DeSUS, kot kaže, očitno še nekoliko zaostrile. Pričakovati je, da se bo odločitev poslancev glede morebitnega sodelovanja z vlado izkristalizirala v prihajajočem tednu. Od tega bo odvisna tudi kadrovska prisotnost DeSUS v vladi, v kateri še vedno dela minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jože Podgoršek.

Ta je v četrtek za STA navedel, da Erjavčeva zahteva, da ministrske funkcije ne more več opravljati kot član DeSUS, ni nič novega. O nadaljnjih korakih pa ni še nič gotovega, je dodal. Simonovič je danes pojasnil, da se je o nastalih razmerah z ministrom pogovarjal v četrtek. (STA)

Ne spreglejte