Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 7. 2015,
19.14

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poslanci ocena Simona Kustec Lipicer Jože Tanko Franc Jurša Matjaž Han Luka Mesec Ljudmila Novak Alenka Bratušek

Ponedeljek, 20. 7. 2015, 19.14

4 leta, 3 mesece

Poslanci si dajejo ocene: od trojke do ponižne petke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odslužili so četrtino mandata. Leto dni po volitvah, na katerih so jih volivci sredi poletja izvolili v parlament, smo jih prosili za samodiagnozo. Kaj lepega so povedali o svojem delu?

Po parlamentarnih volitvah 13. julija 2014 so prvega avgusta prvič sedli v poslanske klopi. Kar 64 poslancev je bilo novih obrazov, le 26 jih je že prej grelo sedeže državnega zbora.

V enem letu so imeli 27 plenarnih sej, deset rednih in 17 izrednih.

Vodje ali namestnike vodij poslanskih skupin vseh parlamentarnih strank smo vprašali, kako ocenjujejo svoje delo, kako odgovarjajo na nekatere kritike ali izzive ter kako bi z dozo samokritičnosti enoletno delo strnili v šolsko oceno.

Preverite, kdo si je po 365 dneh dal ponižno petko, kdo se visoko ceni, kdo je med tri in štiri, kdo si je dal najnižjo oceno, pri kom so mogoče izboljšave, kdo je kljub štirici lahko še boljši in kdo je znižal oceno najmanjši poslanski skupini.

Ponižna petka "V tem letu nam je uspelo narediti izjemen državotvorni premik," pravi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Našteje zakonodajo, ki je poslancem prejšnjih mandatov ni uspelo sprejeti, na primer sprejem fiskalnega pravila in davčne blagajne, nato rebalans dveh proračunov, nacionalni reformni program in prvi paket pravosodne zakonodaje.

Čeprav niso bili predagatelji, vodja poslancev največje vladne stranke omenja izenčitev pravic istospolnih partnerjev, čeprav so jo imeli omenjeno v volilnem programu in koalicijskem sporazumu, a to ni mogla biti prva prednostna naloga nove oblasti. Na drugi strani je Stranka modernega centra skupaj z opozicijsko NSi sprejela zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.

Kako Kustec Lipicerjeva odgovarja na kritike, da jim zakone piše opozicija in da je vladnih oziroma koalicijskih zakonov manj kot opozicijskih? V SDS recimo pravijo, da so vložili 31 zakonov. "Popolnoma jih demantiram." Kustec Lipicerjeva trdi, da je 75 odstotkov zakonodaje predlagala vlada ali poslanci koalicije. Pravi tudi, da je SDS vlagala prepisane zakone iz prejšnjih mandatov.

"Dala bi si ponižno oceno odlično," pravi Kustec Lipicerjeva. Zakaj ponižno? "Nikoli ne smemo pozabiti, da smo v službi ljudstva, upravičiti moramo zaupanje, ki so nam ga podelili volivci."

Zelo visoka ocena Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pravi, da so bili zelo aktivni in delo opravili zelo korektno, čeprav ne sodelujejo pri vodenju delovnih teles, razen pri tistih, ki imajo nadzorno funkcijo. "Vložili smo 31 zakonov, nihče jih ni vložil več," pravi vodja največje opozicijske stranke, za katero so bile lanske volitve nelegitimne.

Med temami je Tanko omenil zakonodajo, ki zadeva mlade, recimo volontersko pripravništvo, zelo aktivni pa so bili tudi pri pripravi zakonodaje, ki bi razkrila vzroke za bačno luknjo. "Žal nam koalicija tu ni pritegnila. To bo tudi v prihodnje vplivalo na stvari, ki so povezane z usodo te države."

Vodja stranke Janeza Janše ni pozabil omeniti "zelo slabega dela" vlade in koalicije, ki sta se zelo veliko ukvarjali sami s seboj ter s statusom predsednika SDS. "Vlada ne prihaja s konkretnimi ukrepi, kako izboljšati poslovno okolje, ampak zadeve rešuje na tak način kot v Grčiji, z nekimi odpisi dolgov."

Kako Tanko odgovarja na kritike, da SDS nima nobenega političnega partnerja oziroma vodi politiko izolacije? "Imamo izoblikovan politični profil, program, ki ga v okviru možnosti uresničujemo v državenm zboru. Imamo načelna stališča do temeljnih družbenih vprašanj. Tu SDS ni prilagodljiva, elastična."

Oblikovanje različnih koalicij v državnem zboru jih tako ne moti, "seveda pa se bo lahko marsikaj od tega spremenilo po volitvah", pravi Tanko. Kakšno oceno bi dal svoji poslanski skupini? Zelo visoko. Torej več kot štiri? "Da, tudi več kot štiri je lahko."

Med dobro trojko in štirico Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je zadovoljen, čeprav je težje usklajevati dvakrat večjo poslansko skupino. Uspehi DeSUS so višje pokojnine, ki jih bo prinesel proračun za leto 2016, večje število upokojencev z regresom že v tem letu in strategija upravljanja državnega premoženja, v kateri jim je uspelo zagotoviti, da bo Zavarovalnica Triglav strateška naložba države. "Če tega ne bi zagotovili, bi zavarovalnica hitro prišla v roke sosedov."

Kako odgovarja na kritike, da je druga največja vladna stranka stranka treh interesov (pokojnine, regres in Zavarovalnica Triglav)? "Smo stranka, ki zagovarja predvsem ljudi na socialnem robu, dajemo poudarek upokojencem, ker imamo to že v imenu, kar ne pomeni, da ne zagovarjamo to, kar potrebuje večje število naših državaljanov - javno šolstvo, zdravstvo in še bi lahko našteval."

Ocena? "Celotni poslanski skupini bi dal oceno med dobro trojko in štirico."

Zakaj le trojka? Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da so Socialni demokrati v parlamentu glede na razmere naredili največ, kar se je dalo.

"Imamo koalicijsko vlado, vladne stranke imajo različne poglede, zagovarjajo različne vrednote. Naredili smo nekaj dobrih potez, seveda pa v prihodnjem letu pričakujemo predvsem poteze, ki bodo šle v prid ljudi, ker smo se zdaj ukvarjali predvsem z javnofinančno konsolidacijo." Med že sprejetimi ukrepi je omenil odpis dolgov najšibkejšim.

Kaj pa Združena levica, ki SD skače v zelje? "Mi na ZL gledamo kot na dobrodošlo stranko v državnem zboru. A jaz sem politik realnosti in včasih je treba kljub temu, da se dobro misli, sprejeti tudi kakšen ukrep, ki bo na kratek rok v javnosti sprejet negativno, na dolgi rok pa se bo izkazal kot dober."

Ocena? "Dal bom politično oceno - trojko."

Kdo se želi izboljšati? Vodja poslancev Združene levice Luka Mesec pravi, da so z delom zadovoljni, še posebej zato, ker so vsi začetniki v politiki. "V zelo hitrem času smo postaviti učinkovito, sposobno, delovno in prizadevno poslansko skupino. Rezultati so vidni tudi v širši javnosti."

Omenil je zakon o izenačitvi istospolnih skupnosti, subvencije za šolska kosila in tudi odpis dolgov najšibkejšim, čeprav ta rešitev ni v celoti takšna, kot bi si jo želeli v ZL.

Kaj Luka Mesec pravi na kritike o populistični politiki, saj je stranka v udobnem položaju opozicije, z veseljem pa lahko napada vladno SD, ki tudi pokriva del levega prostora? "Vedno smo delovali konstruktivno, res pa je, da se predvsem pri ekonomskih in socialnih vprašanjih razhajamo z vlado."

Mesec opozarja na povojni ponos Evrope, socialno državo, ki mu je sledil neoliberlni preobrat. Zdaj naj bi bila socialna država cokla razvoja, zato je vsak, ki jo zagovarja, označen za populista. "Tega ne vidimo negativno, takšne odzive smo pričakovali."

Ocena? "Izboljšave so mogoče, štirica."

Vedno so lahko še boljši Namestnica vodje poslanske skupine in predsednica NSi Ljudmila Novak pravi, da so najbolj ponosni na sprejem zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, v katerega so vložili veliko energije in pričakujejo, da se bo tudi uresničeval. "Aktivno smo sodelovali pri zakonu o fiskalnem pravilu, upoštevali so veliko naših zahtev."

Med drugim je omenila še vlogo vodje poslanske skupine Mateja Tonina pri razkrivanju nepravilnosti v času obrambnega ministra Janka Vebra.

Kaj pravi na to, da je SDS še vedno veliko večja stranka kot NSi in na očitke o trgovanju pri podpori dvema zakonoma, fiskalnem in o grobiščih? "O obeh zakonih smo govorili že v času odločanja o vstopu v vlado. Nimamo nobene slabe vesti, ker smo pošteno in odgovorno delali."

Ankete NSi kažejo stabilno podporo in celo rast, najboljša anketa pa so volitve, pravi Novakova.

Ocena? "Vedno smo lahko še boljši, mislim, da smo bili aktvni, tako da je ocena štiri plus."

Brez Petra Vilfana štirica Namestnica vodje poslanske skupine in predsednica ZaAB Alenka Bratušek trdi, da so opozicijska stranka, ki je podprla največ vladnih zakonov v zgodovini državnega zbora, seveda tistih, ki so bili za državo koristni. Izpostavila je podporo fiskalnemu pravilu.

Zakaj se dobro delo ne pozna v višji javni podpori v raziskavah, ki kažejo na "izginotje" ZaAB po prihodnjih volitvah? Bratuškova pravi, da ji je raziskovalka javnega mnenja iz tujine povedala, da je za vzorec potrebih najmanj 1700 vprašanih, medtem ko se v Sloveniji ta številka giblje od 200 do 700.

"Edina pomembna anketa so volitve, takrat bodo volivci povedali, če nas v politki še hočejo. Če bodo rekli ne, potem ne bomo v politiki. Meni se ni težko posloviti od politike, ker mislim, da sem za to državo naredila veliko dobih stvari," pravi nekdanja predsednica vlade.

Ocena: "Če ne bi bilo zgodb s Petrom Vilfanom, bi si prav gotovo zaslužili prav dobro." Za zdaj že nekdanjega poslanca ZaAB Bratuškova pravi, da je od decembra lani čakal v varnem zavetju poslanske skupine, "mogoče tudi zato, da se je lahko dobro dogovoril".

Ne spreglejte