Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2013,
13.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

parlament poslanec zakon

Četrtek, 26. 9. 2013, 13.25

5 let, 2 meseca

Poslanci potrdili zakon o gospodarskih družbah in zakon o podpornem okolju za podjetništvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Državnem zboru poteka nadaljevanje redne seje. Poslanci so med drugim sprejeli novelo zakona o gospodarskih družbah in novelo zakona o podpornem okolju za podjetništvo.

Državni zbor (DZ) je s 46 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o gospodarskih družbah, s katero želi vlada med drugim pospešiti postopke registracije ter poslovno nepoštenim osebam omejiti ustanavljanje podjetij.

S 50 glasovi za in 19 proti je DZ potrdil novelo zakona o podpornem okolju za podjetništvo. S tem se širi krog potencialnih upravičencev do razvojnih spodbud in virov financiranja na področju podjetništva in inovativnosti. Do razvojnih spodbud in virov financiranja bodo zdaj med drugim upravičena tudi socialna podjetja in zadruge.

Poslanci so s 44 glasovi za in 33 proti sprejeli novelo zakona o finančnih zavarovanjih, s katero se uvaja postopek notarske prodaje nepremičnin, ki temelji na neposredno izvršljivem notarskem zapisu. Spremembe so po pojasnilih vlade potrebne zaradi vzpostavitve normalnega delovanja bančnega sistema.

DZ je z 78 glasovi za in enim proti sprejel zakon o gradbenih proizvodih, ki razveljavlja obstoječi zakon in prilagaja slovensko zakonodajo evropskim smernicam na področju dajanja gradbenih proizvodov. Vanj so vključene tudi izkušnje pri uporabi obstoječega zakona in ukrepi, kot so boljša zakonodaja in odprava administrativnih ovir.

DZ je s 43 glasovi za in 32 proti sprejel tudi predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki med drugim daje pravno podlago za razširitev nabora instrumentov zadolževanja države. Z novelo se sicer po navedbah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar ne spreminja največji obseg zadolževanja države.

Poslanke in poslanci so z 52 glasovi za in štirimi proti potrdili novelo zakona o splošnem upravnem postopku, ki poenostavlja poslovanje z upravnimi organi. Uradniki bodo odslej na željo stranke dolžni sami izpolniti obrazec in ga ponuditi v podpis stranki.

Sprememba zakona o vojnih invalidih pa ni prejela podpore poslancev. DZ je z 41 glasovi za in 32 proti potrdil sklep matičnega odbora DZ, da predlog spremembe zakona o vojnih invalidih ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Postopek sprejemanja zakona, ki je predvideval nov rok, v katerem bi pripadniki Teritorialne obrambe vložili zahtevo za pridobitev statusa vojaškega vojnega invalida, je tako končan.

Ne spreglejte