Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2011,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

družinski zakonik

Četrtek, 16. 6. 2011, 11.50

8 let

Poslanci potrdili družinski zakonik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanke in poslanci so s 43 glasovi za in 38 glasovi proti potrdili predlog družinskega zakonika. Potrjeno besedilo je sicer t. i. kompromisna različica zakonika.

Ta različica zakonika omogoča posvojitev biološkega otroka istospolnega para. Poleg tega pa zakonik med drugim prepoveduje kaznovanje otrok, uvaja institut zagovornika otroka in institut mediacije. Istospolni par lahko sklene partnersko skupnost Po prvotnem predlogu bi bili istospolni pari popolnoma izenačeni s heteroseksualnimi, kar pa je naletelo na odpor opozicije. Zato je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pripravilo kompromisno besedilo, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost. Tudi poslanci LDS so naposled le glasovali za zakonik Poleg tega istospolni par skupaj ne more posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji biološkega otroka drugega. Tudi takšen predlog je naletel na neodobravanje opozicijskih strank, ob tem pa je izgubil podporo poslancev LDS. A slednji so se tik pred glasovanjem premislili in zakonik podprli. Za družinski zakonik so sicer glasovali v SD, Zares, LDS in DeSUS (z izjemo Franca Jurše), podprla pa sta ga tudi dva nepovezana poslanca (Andrej Magajna se je vzdržal). Proti pa so bili v SDS, SNS in SLS. Poslanca manjšin sta se glasovanja vzdržala.

Družinski zakonik je v javno razpravo stopil že septembra 2009, v parlamentarni obravnavi pa je bil leto dni. Člani odbora za delo so mu v drugem branju namenili več kot 60 ur razprave.

Poglejmo si nekaj glavnih poudarkov iz debate v državnem zboru.

Svetlik: Nasprotniki niso navedli nobenega argumenta Minister za delo Ivan Svetlik je poudaril, da družinski zakonik idealnemu tipu družine, v kateri živi polovica državljank in državljanov, ničesar ne odvzema. Zatrdil je, da nasprotniki zakonika niso navedli niti enega argumenta za trditve, da bi zakon razvrednotil tovrsten tip družine. "Druga polovica nima te želje ali sreče in če jih želimo postaviti v drugi plan, bi šlo za razvrednotenje njihovega življenja," je pojasnil.

Černak Megličeva: Strokovne argumente so preglasila ideološka prepričevanja Andreja Černak Meglič (SD) je pred glasovanjem dejala, da je razlogov za sprejem družinskega zakonika več, največji razlog pa korist in zaščita otrok. Glede nasprotovanja zakoniku pravi, da so strokovne argumente preglasila ideološka prepričevanja.

"Zakonik priznava drugačnost, a je ne promovira" Vendar pa so v poslanski skupini SD pristali na kompromisno različico zakonika zato, ker so ocenili, da razmere v družbi še niso take, da bi lahko ljudje sprejeli možnosti, da bi istospolni partnerji lahko posvojili otroka. Odrekanje pravice, da istospolni partner posvoji biološkega otroka svojega partnerja, po njenem mnenju ustvarja "pankrte 21. stoletja". Kot je še poudarila, predlog družinskega zakonika priznava drugačnost, je pa ne promovira in ne spodbuja.

"Naloga civilizirane družbe je, da varuje manjšine" Poslanka SD Majda Potrata je dejala, da se ji zdi zelo nesprejemljivo, da bi država predpisovala, kdaj je zakonska zveza osmišljena. "Država nima absolutno nobene pravice posegati v to, da določa zakoncema, kakšen smoter naj izpolni njuna zakonska zveza, ker sta se za zakonsko zvezo odločila sama in ji bosta vsebino tudi določala sama," pravi. Poleg tega je dejala, da nasprotnike družinskega zakonika moti pravzaprav vse, kar ni po njihovem modelu. In naloga vsake civilizirane družbe je, da večina varuje pravice manjšine, je še pristavila.

Cukjati: Vlada sledi zahtevam agresivnih lobijev France Cukjati (SDS) je predlogu ostro nasprotoval. "To, kar je pred nami, ni več družinski zakonik. Je le neka neužitna zmešnjava idej, med katerimi izstopajo tiste kontradiktorne določbe, s katerimi vlada vztrajno sledi zahtevam številčno majhnih, a uspešno agresivnih lobijev," je dejal poslanec SDS.

Kot pravi, poslance SDS najbolj moti opredelitev družine v zakoniku, zanj je takšna opredelitev degradacija družine, pripombe pa je imel tudi glede možnosti posvojitve. Boji se namreč, da ne bo ustreznih kriterijev za posvojitve in da bodo istospolni pari lahko posvajali otroke, ker bodo pač na vrsti, ob tem pa bodo na škodi zakonci oz. raznospolne družine.

"Kako lahko izenačiš geja s heteroseksualno družino?" Poslanec SDS Marijan Pojbič pa poudarja, da ni res, da predlog zakonika ne izenačuje istospolnih partnerskih zvez s heteroseksualnimi. Ob tem se pa sprašuje: "Kako lahko ti izenačiš dva geja s heteroseksualno družino, ki skozi reprodukcijo skrbi za obstoj človeštva? Kako lahko to naredita dva geja?"

Rožej: Posvojitve bodo upoštevale strokovne kriterije Vito Rožej (Zares) je dejal, je osnovni cilj zakonika zagotovitev otrokovih koristi v družinskih razmerjih pa tudi v postopkih pred sodiščem. Poudarja, da bodo odločitve o posvojitvah tudi v prihodnosti sprejete na podlagi strokovnih kriterijev.

Juri: Nismo več v času lova na čarovnice Poslanec Zares Franco Juri pa je dejal, da danes nismo več v srednjem veku, v času lova na čarovnice, v času cerkvene inkvizicije. "Smo v 21. stoletju, naši odnosi in naša obzorja so nekoliko širša, pojem svobode ima smisel, saj smo dali skozi kar nekaj hudih vojn in kar nekaj totalitarizmov, ki niso samo ideološki, in prav zaradi tega danes govorimo o odnosih in odgovornosti, ki jo imamo do vseh skupnosti, zlasti do otrok, v tem novem kontekstu," je dejal.

Presečnik: Zakonik je dober in potreben, ampak ... Poslanec SLS Jakob Presečnik je dejal, da je zakonik potreben in dober v večini določil, nesprejemljiva pa je po njihovem mnenju definicija zakonske zveze in družine ter določila glede pravice do posvojitve s strani istospolnih parov. Poslanec SLS Janez Ribič pa poudarja, da številni pravni strokovnjaki opozarjajo, da je pomen sklenitve zakonske zveze stvarno utemeljen v zasnovanju družine. "Zakonska zveza je najlepša oblika človeške združitve, seveda med možem in ženo," pravi Ribič.

Györek: Eklatantno nasilje nad državljani Po mnenju poslanca SNS Mirana Györka je predlog družinskega zakonika "eklatantno nasilje nad državljani in v osnovi za zlorabo trenutne moči politične oblasti". Osnovni argument vlade o pravicah in koristih otrok ga ni prepričal, saj je po njegovem mnenju "preveč prozoren in očitno gre zgolj za zavzemanje za ugodnosti določene skupine, torej izjemno majhnega števila homoseksualcev in lezbijk".

Glede na vsebino predloga poslanca SNS ne bi čudilo niti, "da bi rekli, da je še kanibalizem ali pa ljudožerstvo sprejemljivo. So tudi ljudje, običajni ljudje kot vsi ostali, le prehranske navade imajo pač malo drugačne," je ponazoril.

Sajovic: Moderni družbi pritiče moderen zakon Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic je sicer dejal, da je družinski zakonik zelo obsežen in moderen zakon, ki pritiče moderni družbi, kakršna hočemo biti, in je odziv na stanje v družbi. Zagotavlja, da z možnostjo posvajanja biološkega otroka istospolnega partnerja ne bo ogrožena nobena vrednota in pravica tradicionalne družine.

Rezman: Tradicionalni družini se ne jemlje prav nič Vili Rezmana iz nepovezanih poslancev je dejal, ne moremo vztrajati na predsodobnem času, ki ga ni več. Tako so prepričani, da se tradicionalni družini ne jemlje prav nič. Prav je dopustiti razlike in drugačna razmerja, ki se tako ali tako vzpostavljajo, je še dejal.

"Osnovno načelo zakonika je korist otroka" Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je družinski zakonik označila kot kakovosten in napreden. Poudarila je, da so v predlogu zakonika sledili praksi sodišč, centrov za socialno delo, spoznanjem teorije ter mednarodno-pravnim trendom. Predlog celovito ureja celotno družinsko pravo, korist otroka pa je osnovno načelo zakonika in je bilo vodilo pri oblikovanju posameznih členov.

Ne spreglejte