Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
6.08

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

zdravstvena reforma reforma Slovenija zdravstvo

Četrtek, 14. 12. 2023, 6.08

4 mesece, 2 tedna

DZ potrdil novelo zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
ECB | Foto Reuters

Foto: Reuters

DZ je danes soglasno potrdil novelo zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank. Z njo se v slovenski pravni red prenaša spremembe evropske direktive o vzpostavitvi okvira za sanacijo ter reševanje kreditnih institucij in investicijskih podjetij.

S predlogom novele se prenaša zadnje spremembe evropske direktive o reševanju bank. Z njo je za bančni sektor določeno, da morajo banke ves čas zagotavljati minimalno zahtevo glede kapitala in kvalificiranih obveznosti (MREL), ki jo v posamezni banki določi pristojni organ. Za sistemsko pomembne banke jo določi Evropska centralna banka v sodelovanju z nacionalno centralno banko, za preostale banke pa nacionalna centralna banka.

Novela zakona o kolektivnih tožbah

DZ je s 54 glasovi za in nobenim proti sprejel tudi novelo zakona o kolektivnih tožbah. Z njo se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva in širi področje uporabe zakona na področju prava varstva pravic potrošnikov.

Z novelo se dopolnjujejo pravila veljavnega zakona z namenom prenosa evropske direktive. Kot je na današnji seji pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi, veljavni zakon zagotavlja možnost kolektivnega uveljavljanja zahtevkov v primerih določenih množičnih oškodovanj, med drugim tudi na področju prava varstva potrošnikov, ki pa se zaradi prenosa direktive na področju prava varstva potrošnikov spreminja oziroma nadgrajuje.

Novela gradbenega zakona

DZ je danes z 48 glasovi za in 27 proti potrdil novelo gradbenega zakona. Ta širi nabor oseb, ki se lahko imenujejo za gradbenega inšpektorja, in spreminja uvedbo sistema eGraditev tako, da bo ta uvedena postopno in dokončno do januarja 2026.

Novela znižuje izobrazbeno strukturo kot pogoj za pridobitev statusa gradbenega inšpektorja. Za imenovanje bo po novem dovoljena nižja stopnja izobrazbe (prva bolonjska stopnja) ob dodatnem pogoju štirih let delovnih izkušenj s področja graditve objektov. "S to spremembo bomo omogočili večji nabor potencialnih novih gradbenih inšpektorjev in učinkovitejšo delitev znotraj same inšpekcije," je pojasnil minister za naravne vire in prostor Jože Novak.

Andrej Trampuž, infektolog
Novice To je človek, ki se s Kebrovo podporo Golobu ponuja za zdravstvenega ministra
Marjan Pintar, Marko Jug, Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica ocenjuje, da zdravstvena reforma v tem mandatu ne bo končana
Samo Fakin
Novice To kandidatki za zdravstveno ministrico predlaga Samo Fakin #video
zdravnik
Novice "Ta problem je možno rešiti čez noč"
Ne spreglejte