Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
12.47

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poplave Rdeči križ Anita Ogulin

Četrtek, 13. 11. 2014, 12.47

5 let

Poplavno ogroženim bosta pomagala Rdeči križ in Zveza prijateljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Neorganizirano zbiranje hrane in oblačil za ogrožene na poplavljenih območjih ta hip pri Rdečem križu odsvetujejo, pri Zvezi prijateljev mladine bodo pomagali z gospodinjskimi aparati.

Naravne nesreče v zadnjih letih niso usmiljene. Tudi tokratne poplave so naredile ogromno materialne škode, na srečo pa niso terjale smrtnih žrtev. Ob umiku vod v struge bo sledila dolga sanacija, marsikatera družina pa bo nastalo škodo lahko odpravila le s solidarnostjo Slovencev in Slovenk, ki so v preteklih letih pokazali, da niso ravnodušni ob težavah sodržavljanov in radi pomagajo.

Kakšnih posebnih potreb za zdaj ni Boris Plavšič iz Rdečega križa pravi, da kakršnokoli zbiranje hrane ali oblačil za prebivalce ogroženih območij ta hip ni potrebno.

"Odsvetujemo množično zbiranje hrane in oblačil, saj bi se lahko ponovil kolaps, ki smo mu bili priča, ko so se ljudje v velikem številu odzvali na pomoč za ljudi v Bosni in Srbiji. Do zdaj smo na cerkniško območje poslali tri vlačilce pitne vode, drugih potreb po hrani pa na prizadetih območjih ni. Pomoč bodo prizadeti potrebovali, ko se bo voda umaknila v struge, in sicer predvsem črpalke in sušilce. Ni pričakovati, da bi za vse to poskrbel Rdeči križ, saj imamo omejena sredstva, je pa dejstvo, da bomo skušali pomagati ogroženim," pravi Plavšič. Dodaja, da bodo morala gospodinjstva v prihodnje očitno poskrbeti tako za črpalke, sušilce kot agregate za primer žleda, kot smo mu bili priča na začetku letošnjega leta.

Ob tem poudarja, da se bodo sodelavci območnih združenj Rdečega križa Slovenije na prizadetih območjih vključili v občinske operativne štabe in šli na teren, da pridobijo podatke o ogroženih družinah in posameznikih, ki potrebujejo pomoč Rdečega križa.

Akcija po normalizaciji stanja Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Slovenije pravi, da se za zdaj še niso lotili nobene organizirane akcije civilne družbe. Bodo pa to storili, ko se bo stanje na terenu normaliziralo.

"Načrtujemo zbiralno akcijo za pomoč otrokom, prav tako pa lahko na poplavnih območjih otrokom zagotovimo začasno bivanje v naših počitniških domovih, vendar te naše pomoči za zdaj še niso potrebovali oziroma so presodili, da so otroci še vedno varni v domačih domovih. Ob tem lahko dodam, da zaznavamo povpraševanje po gospodinjskih aparatih, ki jih bomo prizadetim in socialno ogroženim razdelili šele, ko bodo te imeli kam spraviti," pravi Anita Ogulin, ki je prepričana, da se bomo Slovenci spet velikodušno odzvali na vsako prostovoljno akcijo.

Ne spreglejte