Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2022,
10.06

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

2

Natisni članek

vremenska napoved vreme

Sobota, 10. 12. 2022, 10.06

1 leto, 4 mesece

Opozorilo pred poplavami, zvečer mogoč sneg do nižin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

2

Reka Kolpa poplavlja. Poplave. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Obilno deževje, ki je zajelo državo, ponekod povzroča preglavice. Največ težav je ob Vipavi in Kolpi, ki poplavljata na izpostavljenih območjih, na območjih vsakoletnih poplav pa se razlivajo Ljubljanica in Krka s pritoki ter Dravinja, so sporočili z agencije za okolje (Arso). Ob tem opozarjajo, da bodo reke danes in v nedeljo še naraščale.

Pretok reke Vipave, ki je v petek močno naraščala, se je po podatkih iz zadnjega hidrološkega poročila Arsa v jutranjih urah ustalil v spodnjem toku, kjer Vipava poplavlja v manjšem obsegu. Dopoldan se bodo poplavljene površine začele zmanjševati.

Kolpa v srednjem toku upada, vendar še poplavlja na običajnih izpostavljenih območjih. V spodnjem toku je čez noč močneje narasla in se zjutraj začela razlivati iz struge. Arso ob tem opozarja, da lahko Kolpa v zgornjem in srednjem toku po prehodnem upadanju danes ponovno naraste, pri čemer bo obseg razlivanja podoben jutranjemu. V spodnjem toku pa se bo danes čez dan trend naraščanja upočasnil, Kolpa bo poplavila na območjih pogostih poplav.

V manjšem obsegu se razlivajo tudi reka Krka in pritoki. Arso opozarja, da bo Krka s pritoki ob ponovni krepitvi padavin danes ponovno naraščala, ob čemer se bo njeno naraščanje v spodnjem toku predvidoma nadaljevalo do nedelje. Danes se bo Krka razlivala na vsakoletnih poplavnih območjih, popoldan in v noči na nedeljo pa se lahko poplavljene površine še nekoliko povečajo.

Kot navaja Arso, so reke po Sloveniji po močnejšem naraščanju ponoči dosegle velike pretoke. Danes bodo Krka, Kolpa in Sava v spodnjem toku še naraščale, prav tako bodo po kratkotrajnem upadanju ponovno narasle tudi druge reke v južni, vzhodni in osredji Sloveniji. Na zahodu in severu države se bo vodnatost rek zmanjševala. Vodostaj Ljubljanice na Barju je ustaljen, Planinsko in Cerkniško polje sta ojezerjena.

V nedeljo se bo naraščanje Krke v spodnjem toku in posameznih drugih kraških rek še nadaljevalo, povečini pa se bo vodnatost rek zmanjševala. V ponedeljek pa bodo reke povsod upadale.

Zaradi petkovega deževja z občasnimi močnejšimi lokalnimi nalivi so imeli gasilci in delavci cestnih ter komunalnih služb nekaj dela v Celju, Kranju, Ljubljani, Postojni in na Ptuju, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Meja sneženja se bo spustila do nižin

Danes se bodo padavine od juga razširile nad večji del države. Meja sneženja se bo spuščala. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja, ki se bo popoldne krepila. Zvečer se bo meja sneženja spustila do nižin. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje.

V nedeljo bo oblačno, padavine bodo zjutraj povečini ponehale, predvsem na jugovzhodu lahko občasno še rahlo sneži. Na Primorskem bo še pihala burja. Najnižje jutranje temperature bodo od –2 do 2, na Primorskem okoli 5, najvišje dnevne od –1 do 2, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

V ponedeljek in torek bo deloma jasno in hladno.

Ne spreglejte