Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2020,
18.09

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Kranjska Gora pomoč požar

Torek, 14. 1. 2020, 18.09

4 leta, 3 mesece

Zaradi požara ostali brez strehe nad glavo, zdaj potrebujejo pomoč #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

V zadnjem obdobju sta v Radovljici in v majhni vasi Dovje divjala huda požara. V prvem je zagorel hlev, v drugem pa je ogenj uničil dve stanovanjski hiši.

Sinoči se je 100 gasilcev v Radovljici borilo z ognjenimi zublji, zagorel je hlev, velik 250 kvadratnih metrov. Zadnji trenutek so preprečili veliko tragedijo, hlev se je držal stanovanjske hiše.

Požar hlev | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Ogenj se je prek strehe že širil na stanovanjski objekt. Poškodovanih ni bilo, saj je gasilcem požar, ta je izbruhnil nekaj minut čez deveto zvečer, uspelo pogasiti. Iz hleva so rešili tudi deset glav živine. Zaradi varnosti na kraju do nadaljnjega ostaja požarna straža. Po zadnjih informacijah so požar povzročile saje v dimniku.

"Morate vedeti, da sem bil 10 minut pred tem tukaj na skednju in nisem še nič opazil. Z ženo sva šla spat, sosed, ki je gasilec, pa je šel domov in videl, da gori. V trenutku je bilo vse to v ognju,"  je za Planet povedal eden od stanovalcev Anton Janc.

"Smo se najprej osredotočili na reševanje stanovanjskega dela in potem na gašenje, tako da lahko rečem, da je šlo za zahtevno intervencijo. Domače društvo je vztrajalo vso noč in tudi čez dan, vztrajali bomo do konca, tako da tudi tista zadnja žarišča, tudi seno, ki je še na skednju, odstranimo," je dejal Dušan Jelovčan, poveljnik PGD Mošnje.

Župan Kranjske Gore Janez Hrovat se je odpovedal svoji županski nagradi. | Foto: MaPa Župan Kranjske Gore Janez Hrovat se je odpovedal svoji županski nagradi. Foto: MaPa

Vsi so priskočili na pomoč

Drugi požar je uničil dve hiši in dva hleva v vasi Dovje. V požaru je nastala ogromna škoda. Trem oškodovanim družinam so na pomoč takoj priskočili sovaščani, zdaj pa jim bo občina Kranjska Gora pri sanaciji pomagala še s 70 tisoč evri.

Župan Janez Hrovat pa jim je sam namenil še 10 tisoč evrov, ki jih letno dobi kot nepoklicni župan.

Sto gasilcev, ki so posredovali, štiri pogorele stavbe in tri družine, ki so ostale brez doma, tak je "izkupiček" požara na Dovjem pred slabima dvema tednoma.

Začasno živita nad nekdanjim gostinskim lokalom

Zakonca Guzelj zdaj živita v zgornjem nadstropju nekdanjega gostinskega lokala, ki sicer ni prilagojeno za bivanje. Bodo pa s pomočjo občine nadstropje nižje že kmalu uredili bolj funkcionalno začasno stanovanje. Iz srca sva vesela vsakršne pomoči.

Požar Dovje | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Brez razmišljanja so sokrajani začeli zbirati dobrodelne prispevke. Že prvi dan so jih zbrali veliko, prispevali so tudi nekateri turisti, ki so na poti v Kranjsko Goro opazili dim.

Naslednji petek v Mojstrani pripravljajo dobrodelni koncert, naproti pa je prizadetim stopila tudi občina.

"Svetniki so se odrekli sejnini na seji občinskega sveta, tudi jaz sem dal letno nagrado 10 tisoč evrov, ki mi pripada kot nepoklicnemu županu, za te nesrečne ljudi," pravi župan Kranjske Gore Janez Horvat.

Ne manjka jima optimizma

Optimizma zakoncema Guzelj kljub vsemu ne manjka. Ekipa Planeta ju je ujela ravno, ko sta se odpravljala na kosilo, ki jima ga vsak dan prijazno poklanja bližnja restavracija. Pomoč je torej prišla takoj in iz vseh smeri. Od kod gorenjski vasici taka povezanost in solidarnost?

"Majhna skupnost, že od nekdaj živimo skupaj. Dovje je znano kot taka vas. Ko se kaj pripeti, stopimo skupaj," je povedala Mateja Langus.

IBAN prejemnika: SI56 6100 0001 2031 451

Koda namena: CHAR

Namen plačila: Pomoč za pogorele na Dovjem

Referenca: SI00 2020

Podatki o prejemniku:
Župnijska Karitas Dovje
Dovje 105
4281 Mojstrana

Pomoč zbirajo tudi prek SMS-donacij:
Dovje5 na 1919
Ne spreglejte