Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2014,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

policija

Četrtek, 6. 3. 2014, 16.03

8 let

Policistke pištole zamenjale za šivanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Policijsko delo ni le strogo izvajanje strokovnih nalog, ampak je iskreno delo za ljudi, kar dokazuje tudi projekt policistk, ki želijo s šivanjem blazinic tolažbe pomagati otrokom v stiski.

Projekt je v policiji zaživel na pobudo policistke s Policijske postaje Dolenjske Toplice Stanislave Zupanc. Ker se je pri svojem delu velikokrat srečevala tudi z otroki v stiski, se je domislila izdelovanja blazinic, ki bi jih podarili otrokom in se jim tako približali ter tako odvrniti pozornost od slabih stvari, ki se dogajajo okoli njih.

"Ko vidiš otroka z žalostnimi očmi, mu želiš povrniti tisto iskrico" Stanislava, ki je mati treh otrok, je že pred tem sodelovala pri raznih dobrodelnih projektih. Kot navdušena ustvarjalka pa je želela dobrodelnost prebuditi tudi v policiji. Vedno je namreč čutila potrebo po tem, da bi sočloveku pomagala: "Ko vidiš otroka z žalostnimi očmi, mu želiš povrniti tisto iskrico."

Svojo idejo je naprej predstavila direktorju Policijske uprave Novo mesto Janezu Ogulinu, ki je bil nad njo navdušen, potem pa so o tem povprašali še policistke na policijski upravi Novo mesto. Kot je dejala Zupančeva, je bila nad pozitivnim odzivom zelo presenečena. Preostale policistke po Sloveniji so nato o projektu obveščali prek službene pošte.

Na skupnem srečanju je Stanislava tako vsem, ki so želele sodelovati pri projektu, najprej predstavila, kako se blazinico naredi, nato pa so začele šivati. Na začetku gre morda malo bolj počasi, vendar že pri tretji blazinici dobiš tisti pravi občutek in nato potrebuješ približno dve uri za eno, je pojasnila policistka.

Prostovoljno delo policistk Ročno sešite blazinice, ki jih bo otrok dobil v dar, ko se bo na primer v kakšnem težkem, bolečem ali stresnem položaju srečal s policijo, policistke in kriminalistke ter druge zaposlene ustvarjajo v svojem prostem času in tudi stroške materiala krijejo same.

Akcija ne bo enkratna, ampak želijo gesto še nadaljevati.

Kot je na novinarski konferenci dejala namestnica direktorja policije Tatjana Bobnar, so te blazinice tolažbe veliko več kot le kos lepega blaga. "V njih so namreč dobra želja, duša in srčnost slovenskih policistk ter otrokom služijo kot tolažba ali kot dobra misel," je poudarila.

Dejala je še, da biti policist ne pomeni, da si oblečeš uniformo in si za pas zatakneš pištolo in značko, ampak je to poslanstvo in način življenja. Ob tem je spregovorila tudi o vlogi žensk v policiji. Dejala je, da se policija sicer vedno bolj odpira ženskam, vendar pa v vodstvu policije še vedno podpirajo in spodbujajo zaupanje v organizacijske in operativne sposobnosti policistk. Želijo si, da bi tudi vedno več vodilnih delovnih mest v policiji zasedale ženske.

Varuhinja: Upam, da jim bomo potrebovali čim manj Akciji se je pridružila tudi Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je nad idejo o blazinicah navdušena. Ob tem je sicer opozorila, da je v Sloveniji ogromno otrok, ki trpijo, in trenutek, ko pridejo na policijo in morajo pripovedovati zgodbo, ki so jo doživeli, je zelo težak.

Želi si, da bi blazinic naredili dovolj, a vendar, da bi jih potrebovali čim manj. "Bolje bi bilo, da bi ostale le kot okras na policijskih postajah, čeprav vem, da je veliko otrok, ki bodo prihajali in jih bodo potrebovali."

Do zdaj so izdelali že okoli 50 blazinic, v akcijo je vključenih že okoli 100 policistk, število pa vsak dan raste. Predvidevajo tudi, da bo v akcijo vsak dan vključenih vedno več policijskih postaj po Sloveniji.

Ne spreglejte