SiolNET. Novice Slovenija
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ministrstvo vztraja: Za stavko ni bilo utemeljenih razlogov

Policijska stavka: "Če se vlada ne odzove, pričakujte kolaps policije" #video

0,62

termometer

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš je ob današnji opozorilni stavki pojasnil, da z njo opozarjajo odhajajočo vlado, naj izpolni predlanske zaveze, in prihodnjo vlado, da so razmere v policiji kritične. Če se vlada ne bo odzvala, Mlekuš pričakuje kadrovski kolaps policije.

Oklepno policijsko vozilo Novice Policija o preiskavi pri kralju banan: sum prometa z drogami #video

Sindikat SPS je danes med 8. in 12. uro v notranjosti države ter na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje izvedel opozorilno stavko. Kot je dejal predsednik SPS Kristjan Mlekuš v današnji izjavi za javnost na mejnem prehodu Obrežje, je policija v notranjosti države prisotna predvsem na kritičnih cestnih odsekih in na območjih z najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva, v okolici otroških vrtcev, osnovnih šol, domov starostnikov in podobno, poroča STA.

Bomo zaradi neodgovorne politike ostali brez policije?

Policisti na terenu ljudem ponujajo pomoč, hkrati pa jim dajejo občutek varnosti. Na mejnih prehodih temeljite pregledujejo osebna in tovarna vozila oziroma se pri tem trdno držijo schengenskih navodil. S svojim delom tudi sporočajo, da so policisti za zdaj še prisotni na terenu, "zaradi neodgovorne politike do policije pa jih morda v kratkem ne bo več", je dodal Mlekuš.

Mejni prehod Sečovlje/Plovanija Foto: STA

Odgovornim in prihodnji vladi želijo sporočiti, da bo ob takem kadrovskem trendu v prihodnjih letih prišlo do kadrovskega kolapsa policije, kar se bo odražalo pri zagotavljanju varnosti državljanov. Med neizpolnjenimi vladnimi zavezami je Mlekuš navedel upoštevanje strokovne analize glede delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, odprto je vprašanje povečanega obsega dela in kariernega sistema, "kot ena ključnih in temeljnih vladnih zavez".

Počakali bodo na sestavo nove vlade

Zanikal je trditve ministrstva za notranje zadeve, da je večina stavkovnih zahtev iz sporazuma uresničenih, o nekaterih pa naj bi se pogajali. Drugi od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, Policijski sindikat Slovenije, se današnji stavki ni pridružil, česar Mlekuš danes ni hotel komentirati.

Sicer pa SPS ne namerava nadaljevati stavkovnih dejavnosti in bo počakal na sestavo nove vlade. Po pogajanjih s to bodo tudi presodili, ali so stavkovne dejavnosti ali njihovo stopnjevanje še potrebni, piše STA. 

Ministrstvo: Za opozorilno stavko ni bilo utemeljenih razlogov

Na notranjem ministrstvu so v odzivu na opozorilno stavko ponovili, da za stavko ni utemeljenih razlogov, saj so realizirali večino stavkovnih zahtev. Dodali so, da so pred napovedano opozorilno stavko sindikatu predlagali sestanek, a so jih iz sindikata obvestili, da se ga ne bodo udeležili.

Ministrstvo je v današnjem sporočilu ponovno poudarilo, da so od podpisa stavkovnega sporazuma 27. decembra 2018 uspeli realizirati večino stavkovnih zahtev. Glede ostalih so pojasnili, da je primerjalna analiza vrednotenj delovnih mest za uniformirane poklice v pripravi. Urejanje kariernega sistema v policiji pa "je kompleksna problematika, ki jo je treba rešiti celovito". Še vedno potekajo pogajanja, pri čemer se po navedbah ministrstva predstavniki SPS za razliko od drugega policijskega sindikata že več kot pol leta sploh ne udeležujejo sestankov delovne skupine za pripravo priporočil za izvajanje kariernega sistema v policiji.

Vse ostale točke sporazuma je po njihovih navedbah vlada izpolnila. Se pa vlada in sindikati ne strinjajo, ali so v 15 milijonov evrov, ki se letno namenijo za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela po projektu Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij, vključeni tudi prispevki delodajalca ali ne. V tožbi, ki jo je na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani vložil SPS, še ni bilo odločeno.

Na ministrstvu so ob tem opozorili, da plače policistov rastejo. Od sklenitve sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev konec decembra 2018 do danes se je povprečna bruto plača policistov povečala z 2161,61 evra na 2495,14 evra oziroma za 15,43 odstotka. Z nakupom ustrezne opreme, novih tehničnih sredstev, policijskih vozil, tudi novega transportnega helikopterja, pa zagotavljajo kar najboljše pogoje za ustrezno usposobljenost in opremljenost policistk in policistov, so zapisali.

Dodali so še, da si prizadevajo za povečanje zanimanja za poklic policista s številnimi promocijskimi dejavnostmi ter celoletno javno objavo prostih delovnih mest za kandidate za policiste - nadzornike državne meje. Pravkar so objavili tudi nov razpis za zaposlitev kandidatov za policiste in vpis v višješolski študijski program policist. (STA(

Konoplja Novice 55-letniku iz Izole policija zasegla deset kilogramov konoplje #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin