SiolNET. Novice Slovenija
1,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policijski sindikat: Olaj naj razmisli o odstopu

1,83

termometer

Anton Olaj | Anton Olaj po mnenju Sveta Policijskega sindikata Slovenije ne uživa potrebnega zaupanja in ne daje občutka nepristranskosti pri vodenju policije. | Foto: Nebojša Tejić/STA
Anton Olaj po mnenju Sveta Policijskega sindikata Slovenije ne uživa potrebnega zaupanja in ne daje občutka nepristranskosti pri vodenju policije. Foto: Nebojša Tejić/STA

Svet Policijskega sindikata Slovenije je obsodil objave generalnega direktorja policije Antona Olaja, v katerih je predsednika sindikata Roka Cvetka obtožil zavajanja in povzročanja slabih odnosov v policiji. Ugotavlja, da Olaj ne uživa potrebnega zaupanja in ne daje občutka nepristranskosti pri vodenju policije. Predlagajo mu razmislek o odstopu.

Anton Olaj je namreč na Twitterju objavil dopis sindikata, ki so ga na nanj naslovili po torkovem protestu pretekli teden. V njem so med drugim zapisali, da je za "vse ukrepe in aktivnosti" policistov na torkovem protestu odgovoren generalni direktor. Olaj je odgovoril, da ima vsakdo lahko svoje mnenje, ostro pa je zavrnil "zavajajoče navedbe o 'zgražanju nad posredovanjem policistk in policistov' in o 'upadu ugleda in dostojanstva'".

Po Olajevih besedah je šlo za poskus povzročanja slabih medsebojnih odnosov, kar je v nasprotju z določbami kolektivne pogodbe za policiste in v nasprotju z določili dveh členov kodeksa policijske etike. "Tudi pogodbe o zaposlitvi, ki zavezuje k spoštovanju kodeksa," je še dodal.

Sindikat sveta: Olaj neupravičeno napadel predsednika sindikata Roka Cvetka 

Svet sindikata zavrača "neprimeren poskus poosebljanja sindikata s predsednikom". Po njihovem mnenju je Olaj zaradi uradnega dopisa sindikata povsem neupravičeno, neutemeljeno in osebno napadel predsednika sindikata Roka Cvetka. "Generalni direktor policije bi mogel in moral vedeti, da so dokumenti sindikata akt delovanja sindikata in zato izražajo voljo in interes članstva," so navedli. Objavo generalnega direktorja policije na Twitterju svet sindikata razume kot "nedopustno samovoljo in jemanje pravic, ki mu ne pripadajo".

Zaradi Olaja omajan ugled policistov 

Ob tem svet sindikata ugotavlja, da Olaj ne uživa potrebnega zaupanja in ne vliva občutka nepristranskosti pri vodenju policije ter da je s svojimi dejanji, odločitvami in javnimi opredelitvami policiji povzročil nepopravljivo škodo. Ta se po njihovih navedbah odraža v upadu  ugleda policistov in načetem dostojanstvu vseh zaposlenih.

Opozorili so, da varnosti ni mogoče zagotavljati, če ni vzpostavljeno dobro medsebojno zaupanje z državljani. Po njihovem mnenju pa je ravno Olaj to zaupanje porušil do skrajne mere, zato ne uživa zaupanja zaposlenih, ki jih v sindikatu zastopajo.

Ne ravna v skladu z zakoni

Po njihovem mnenju Olaj opušča dolžno skrbnost in deluje v nasprotju s kodeksoma policijske etike in etike ravnanja javnih uslužbencev, pa tudi v nasprotju z zakoni o javnih uslužbencih, delovnih razmerjih ter organiziranosti in delu v policiji. Temu, kot so navedli, pritrjuje tudi to, da Olaj ni ravnal skladno z določbami zakona o organiziranosti in delu v policiji, "da bi zaščitil organizacijsko integriteto policije in s tem tudi osebnostno integriteto zaposlenih takrat, ko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs policistke in policiste označil za lenuhe, mevže in podobno".

Aleš Hojs Novice Hojs zanikal vpliv politike na delo policije

Predlagajo mu, naj razmisli o odstopu

Olaju svet zato predlaga, da razmisli o odstopu s položaja generalnega direktorja policije. S tem bi policiste razbremenil očitkov o politizaciji ter jim tako omogočil povrnitev ugleda in dostojanstva za ponovno vzpostavitev potrebnega zaupanja z državljani, so prepričani.

Anton Olaj Novice Olaj bi denarno kazen za nedostojno vedenje razširil na vse

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin