SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policijski šefi opozorili, da so razmerja znotraj plačnega sistema porušena

2

termometer

Policistom se dogaja, da ob napredovanju nazadujejo po plačilnih razredih, ugotavljajo udeleženci okrogle mize o statusu policijskih šefov.

Po njihovem so razmerja znotraj plačnega sistema in karierni sistem v policiji porušena. Pristojni minister Gregor Virant je zato napovedal podporo sistemskim rešitvam, ki bodo ta razmerja pravičneje uredila.

Za enako delo različno plačilo Na ta problem je na okrogli mizi, ki jo je organiziralo Združenje policijskih šefov Slovenije, med drugim opozoril direktor uprave kriminalistične policije Jurij Ferme. Kot je dejal, se v policiji dogaja, da so zaposleni, denimo komandirji policijskih postaj, za enako delo precej različno plačani, saj je njihov prihodek vse preveč odvisen od osebnih okoliščin.

Virant: Zdaj bi bilo samomorilsko razmišljati o dvigu šefovskih plač Generalni direktor policije Stanislav Veniger je pristavil, da je on kot vodilni delavec v policiji na 65. mestu po višini plače v javnem sektorju, ostali pa so precej nižje. Tudi direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek je poudaril, da znotraj državnih organov vlada nepoštenje, saj so predstojniki nekaterih drugih državnih organov bolje plačani, čeprav imajo manj podrejenih. A kot pravi minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, bi bilo "samomorilsko" zdaj razmišljati o dvigu šefovskih plač.

Je pa Virant priznal, da je v krizi posebno težko biti šef. "Višje, kot si v hierarhiji, bolj se ti očita odgovornost za to, kar se dogaja, hkrati pa imaš zelo omejene finančne vire, kar pomeni, da svoje zaposlene manj nagrajuješ," je razmišljal.

Med zadnjimi prazniki so delali vsi Komandir Policijske postaje Maribor I Aleksander Thaler je opisal, kaj v praksi pomenijo omejeni finančni viri. Kot je dejal, lahko danes svoje podrejene "nagradi" s tem, da jih za delo razporedi ob nedeljah ali za praznike. Včasih se je za te dneve težko dobilo zaposlene, ki bi delali, med zadnjimi prazniki pa so delali vsi, je pojasnil.

Virant je odgovoril, da resno razmišljajo, kako priti do mase za stimuliranje in izplačevanje delovne uspešnosti. Veniger pa je tukaj spomnil, da 600.000 evrov, kolikor jih je vlada decembra lani obljubila zaradi povečanega obsega dela ob protestih, še niso dobili, septembra pa jih ponovno čakajo povečani stroški, takrat zaradi evropskega prvenstva v košarki.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar je omenil, da ima težave dobiti policiste za vodenje perifernih policijskih postaj, saj mora tam komandir opraviti "ogromno stvari". Iz lastnih izkušenj je dodal, da je imel več težav pri vodenju kamniške policijske postaje kot pa bežigrajske, čeprav je Policijska postaja Bežigrad večja.

"Demoniziranje šefov" Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar je omenila tudi "demoniziranje šefov", kar da se dogaja v policiji. Kot pravi, ostali zaposleni pogosto vlagajo veliko energije v vsako, še najbolj benigno ravnanje šefa. "Od tu do konstruiranja določenih zgodb je le še korak," je dejala. Zato je bila novica, da je policijski šef vozil neregistrirano vozilo "posebna češnjica na tortici v notranji javnosti", je dodala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin