Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
21.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Natisni članek

Boštjan Poklukar policija prebežnik begunec

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 21.02

5 let, 6 mesecev

Poklukar: Center za prebežnike v Brežicah le ob okrepitvi ilegalnih migracij #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je z brežiškim županom Ivanom Molanom na današnjem delovnem srečanju v Brežicah pogovarjal o migrantski problematiki. Ob tem je sogovornikom in novinarjem zatrdil, da bi začasni sprejemno-registracijski center na območju policijske postaje Obrežje vzpostavili le v primeru okrepljenih nedovoljenih migracij.

Notranji minister Boštjan Poklukar je za stanje glede nedovoljenih prehodov ob južni državni meji dejal, da ga policija obvladuje, centre za največ 72-urno zadržanje oziroma za postopke identifikacije in obdelavo podatkov pa bi na območju nekaterih policijskih postaj ob meji s Hrvaško po njegovih besedah vzpostavili le glede na oceno policije oziroma na zahtevo vlade.

begunci, migranti, tihotapljenje
Novice Policisti minuli konec tedna prijeli 91 ilegalnih migrantov

Poklukar: Ne gre za nastanitvene ali sprejemne centre

Glede današnjega obiska je Poklukar poudaril, da je šlo za sestanek v nizu njegovih obiskov občin, na katerih poskuša predstavnikom lokalne oblasti pojasniti odprta vprašanja v zvezi z ilegalnimi migracijami ob meji s Hrvaško.

Današnji pogovor je minister označil za korekten. Glede omenjenih centrov je pojasnil, da bi šlo le za dodatne prostore policijskih postaj, v katerih bi policija izvajala navedene postopke s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo.

"Nikakor ne gre za nastanitvene ali sprejemne centre, ki jih poznamo iz časa migracijske krize iz let 2015 in 2016. Ker glavna migracijska pot tokrat ne teče po ozemlju občine Brežice, za zdaj tam ni nobene potrebe po vzpostavitvi kakršnihkoli dodatnih zmogljivosti," je dejal minister.

Emil Rojc
Novice Župan iz vrst stranke SD: V naši občini nočemo migrantskega centra

Prebivalci si želijo, da bi jim policija olajšala življenje ob meji

Poklukar, ki se je sestal tudi s predsednikoma krajevnih skupnosti Dobova in Jesenice na Dolenjskem Mihaelom Boraničem in Bogdanom Palovšnikom, je še poudaril, da ministrstvo razume njihove težave in da si želi dialoga z lokalno skupnostjo.

Brežiški župan Ivan Molan je po sestanku povedal, da je z obiskom zadovoljen in da je na njem dobil zagotovilo, da bodo občino v primeru sprememb na meji obvestili med prvimi in da to v Brežicah ne bodo najprej izvedeli iz medijev. Boranič je ob tem omenil, da upa, da se kaj takega, kot se je v Dobovi dogajalo leta 2015 in 2016, ne bo več ponovilo. Palovšnik je opozoril, da se svet krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem z vzpostavitvijo omenjenega centra na Obrežju ne strinja.

Temu nasprotujejo predvsem zaradi neizpolnjenih obljub v času prvega begunskega vala, sicer pa bodo ministrova današnja pojasnila obravnavali na prihodnjem sestanku sveta krajevne skupnosti, se do tega vprašanja vnovič opredelili in ministrstvu poslali svoje uradno mnenje. "Po zagotovilih gospoda Poklukarja pričakujemo, da bo policija prisluhnila našim željam in potrebam in nam olajšala življenje ob meji," je še dejal Palovšnik.

Ne spreglejte