Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2015,
16.48

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci volitve Slovenija Hrvaška novinar Aleksandar Stanković Miro Cerar Zoran Milanović Zoran Predin Peter Vilfan Borut Pahor Milan Kučan Zoran Janković Slobodan Milošević Let 3 Goran Bregović

Petek, 23. 10. 2015, 16.48

7 mesecev, 1 teden

Pogled iz Zagreba: slovenska in hrvaška vlada skrivata svojo nesposobnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden od najuglednejših hrvaških novinarjev Aleksandar Stanković ni presenečen zaradi napetih odnosov med Hrvaško in Slovenijo ob begunski krizi: "Vse to smo že videli."

Aleksandar Stanković, novinar in urednik priljubljene pogovorne oddaje V nedeljo ob dveh, ki jo gledajo tudi slovenski gledalci, pravi, da je pričakoval zaostritev odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Ob begunski krizi vladi ena drugi očitata nesposobnost in tako skrivata svojo neučinkovitost.

Zakaj Cerar in Milanović ne skličeta stotih sestankov? "Ne verjamem niti slovenski niti hrvaški vladi, ko se medsebojno obtožujeta. Obe vladi bi morali v begunski krizi delati bolje. Razmere, v katerih ljudje dolge dneve premraženi hodijo in ležijo na cestah ter brodijo po rekah, se ne bi smele ponavljati. Bolje je imeti sto sestankov med predsednikoma vlad Mirom Cerarjem in Zoranom Milanovićem ali med notranjima ministroma obeh držav, da se to ne bi ponavljalo," nam je povedal kontroverzni novinar hrvaške javne televizije.

Stanković pravi, da se med Slovenijo in Hrvaško ponavlja zgodba, ki smo jo pred nekaj tedni gledali v odnosih med Srbijo in Hrvaško, ta je zaradi beguncev zaprla mejo.

Repriza srbsko-hrvaške zgodbe "Vse to smo že videli. Ker pa so odnosi med Srbijo in Hrvaško v zadnjih dneh vse boljši, upam, da bo tako tudi med Slovenijo in Hrvaško. Zadeva je dokaj preprosta. Dokler bo Nemčija sprejemala begunce, bi jih morale Hrvaška, Slovenija in Avstrija spuščati naprej, pri tem pa bi se morale dogovarjati tako, da bi čim manj škodili beguncem."

Če pa bo Nemčija zaprla mejo, bodo to verjetno morale storiti tudi Avstrija, Slovenija in Hrvaška, ker nimajo zmogljivosti za skrb za veliko število beguncev.

Stanković se ne strinja povsem z razširjenim prepričanjem, da je ostra retorika proti sosednjim državam posledica hrvaške predvolilne kampanje in parlamentarnih volitev, ki bodo 8. novembra. Ne meni niti, da lahko hrvaška vlada in največja vladna stranka SDP Zorana Milanovića z zaostrovanjem bistveno pridobi.

Neumno zapiranje mej "Milanović je ocenil, da mu bo kakšno točko prineslo to, da bo v izjavah bolj neposreden in sarkastičen. Do Slovenije je bil celo zadržan v primerjavi z izjavami o Srbiji, še posebej pa o Madžarski. To ni primeren način komunikacije med dvema državama, čeprav ne morem reči, da mi je všeč, da so Madžari na meji postavili zid."

Stanković sicer meni, da Madžarska, Slovenija in Hrvaška niso bile dobro pripravljene na begunski val. "To je morda videti kot izenačevanje krivde, a prav zaradi nepripravljenosti se pojavljajo incidenti, ki jih ne bi smeli gledati."

Najočitneje je hotel Milanović vplivati na volivce ob sporu s Srbijo, ko je Hrvaška zaprla mejo za tranzit. "To je bila neumna poteza, ki se ne bi smela zgoditi. Dvigovati napetost med dvema državama zaradi beguncev je nedopustno."

Trkanje na domoljubne prsi ne prinese volilne zmage Stankovića smo vprašali tudi, kakšen izid napoveduje na bližajočih se hrvaških volitvah. "Milanović je v zadnjih tednih dobil nekaj točk s trkanjem po domoljubnih prsih pri temah, ki za Hrvaško niso pomembne. Pomembne so ekonomske teme. Dobro, begunska kriza je akutna težava, a mislim, da bo desnica dobila volitve in oblikovala večino. Vprašanje pa je, kako stabilna bo ta vlada."

Gospodarske razmere na Hrvaškem se v zadnjih mesecih izboljšujejo, a dvig BDP za en odstotek ni dovolj, da bi to lahko državljani občutili v svojih žepih, pravi priznani hrvaški novinar, ki je kariero začel na radiu. "Na žalost je izbira volivcev omejena na dve stranki, ki sta že dokazali svojo nesposobnost. A za to so krivi predvsem volivci, ki ju volijo."

Ne spreglejte