Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 2. 2022,
13.42

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

47

Natisni članek

prevzemi investicija Sava turizem gospodarstvo Zdravko Počivalšek

Sreda, 2. 2. 2022, 13.42

2 leti, 2 meseca

Počivalšek o Savi: Zgodba ni črno-bela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

47

Zdravko Počivalšek | Pričakovanja do kateregakoli investitorja, ki želi vstopiti v slovenski turizem, ne le do madžarskega, so po Počivalškovih besedah jasna. "Ko bomo dobili odgovore od družbe Prestige Tourism, ko bo družba jamčila, da bo tisto, kar obljublja, tudi storila, takrat bomo sprejemali odločitve," je še dejal Počivalšek, a poudaril, da sam SDH in Kadu ne more odrediti neke odločitve. Je pa to, kot je pojasnil, njegovo stališče. | Foto STA

Pričakovanja do kateregakoli investitorja, ki želi vstopiti v slovenski turizem, ne le do madžarskega, so po Počivalškovih besedah jasna. "Ko bomo dobili odgovore od družbe Prestige Tourism, ko bo družba jamčila, da bo tisto, kar obljublja, tudi storila, takrat bomo sprejemali odločitve," je še dejal Počivalšek, a poudaril, da sam SDH in Kadu ne more odrediti neke odločitve. Je pa to, kot je pojasnil, njegovo stališče.

Foto: STA

Minister Zdravko Počivalšek si bo prizadeval za uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi, dokončna odločitev pa bo sprejeta po pogovorih z družbo Prestige Tourism, SDH in Kadom. Z družbo Prestige je minister danes že opravil pogovor. "Po vseh zbranih podatkih bomo sprejeli odločitev, kaj je za slovenski turizem najbolje," je dejal.

Družba Prestige Tourism je v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi. Neuradno naj bi cena znašala 38 milijonov evrov. Prevzem bo izpeljan po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim po pridobitvi soglasja varuha konkurence in neuveljavljanju predkupne pravice države, za kar ima ta 30 dni časa. Prestige bi v Savo vložil 200 milijonov evrov.

V SD gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in predsednika uprave SDH Janeza Žlaka pozivajo k javnim in jasnim odgovorom glede dogajanja. Kot je v izjavi pojasnila poslanka Meira Hot, se bojijo ponovitve zgodbe s prodajo Adrie Airways. Adria Airways je bila sicer prodana leta 2016, ko je vlado vodil Miro Cerar. Tudi sklad York je svoj delež v Savi pridobil v letih 2015 in 2016, ko je od bank odkupil terjatve do Save v višini 70 milijonov evrov ter jih nato spremenil v lastniški delež. 

Na fotografiji poslanka SD Meira Hot. | Foto: STA , Na fotografiji poslanka SD Meira Hot. Foto: STA ,

Turizem v težavah, investicij ni 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je danes ponovil, da si bo prizadeval za uveljavitev predkupne pravice za Savo, v kateri ima država prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) slabih 47 odstotkov.

A je minister ob tem poudaril, da zgodba ni črno-bela in da ne gre zgolj za vprašanje uveljavljanja predkupne pravice. "Treba je najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma, za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad 100 milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju," je opozoril.

SDH ima v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kad pa približno 28-odstotni delež. Skupaj imata torej v lasti slabih 47 odstotkov. Tako v SD kot Kadu, kjer so v torek prejeli obvestilo o sklenitvi pogodbe o prodaji Yorkovega deleža v Savi družbi Prestige Tourism, so pojasnili, da sodelujejo pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve.
Portorož doživetja Sava turizem
Novice Prestige bi v Savo vložil 200 milijonov evrov
Rikli Sava turizem
Novice Bodo Yorkov delež Save kupili Madžari?
Zaposlitveni oglasi
Novice Zaposlujejo Sava Turizem, A1 Slovenija, Deloitte, Regia Group, HS Plus ...
 
Ne spreglejte